Skutočný hrdina: Odvážny policajt z Trenčína zachránil život mužovi v Nemecku

Odvážny policajt z Trenčína zachránil život mužovi v Nemecku Samuel Ďurčo. Foto: Polícia SR

TRENČÍN – Policajt Samuel Ďurčo z Pohotovostnej motorizovanej jednotky KR PZ v Trenčíne počas svojej dovolenky v Nemecku zachránil ľudský život.

So svojím príbehom sa podelil na sociálnej sieti. „Započul som, že niečo spadlo, otočím sa a v tom vidím ležať na zemi muža. Ako som prichádzal, už z diaľky som kričal na pána mojou nie veľmi dokonalou nemčinou. Pán neodpovedal. V danom momente som spozornel a skúsil u muža bolestivý podnet,“ opísal situáciu Samuel.

Muž však nereagoval. Samuel sa mu pokúsil zakloniť hlavu. „Ihneď som začal s resuscitáciou a na moje opakované volanie o pomoc prišiel muž, ktorý na chvíľu zamrzol, ale potom pochopil, čo sa deje. Niečo odpovedal a ušiel preč. Pokračoval som v kompresiách. Následne sa zastavil ďalší muž, ktorý sa mi snažil pomôcť. Rečová bariéra nám bránila v komunikácii a preto jediné, čo som rýchlo zo seba dostal, bolo, aby ihneď zavolal záchranku.“

Muž bez zaváhania vzal telefón a zavolal rýchlu pomoc. V tom sa opäť objavil prvý muž, ktorý dobehol k Samuelovi a z roztrasených rúk mu vypadol prístroj. „Vzal som do rúk AED a otvoril som ho. Kompresie prebral za mňa muž, ktorý priniesol AED. Otvoril som balenie a elektródy som priložil na odhalený hrudník. Zapol som prístroj a neznámemu mužovi som ukázal, aby prestal stláčať, pretože AED spravilo analýzu a odporučilo výboj,“ pokračoval v rozprávaní statočný policajt.

Samuel pokračoval v resuscitácii až dovtedy, kým sa muž neprebral a nezačal samostatne dýchať. Dezorientovaného pacienta si o krátky čas prebrala posádka RLP. „Toto celé trvalo aj s príchodom posádky RLP približne 10 minút. Vďaka prístroju AED verím, že postihnutému pánovi predĺžilo život,“ myslí si Samuel.

Záber z resuscitácie. Zdroj: Polícia SR/Samuel Ďurčo

Ďalšie články