Majster sveta a najsilnejší Slovák sa rehabilitoval po zranení v bánovskej nemocnici

Robert Valach titulna 1200 x630 Majster sveta a najsilnejší Slovák po zranení rehabilitoval v bánovskej nemocnici. Foto: Agel

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Pred pár týždňami ho po vážnom zranení dostávali do formy fyzioterapeutky na rehabilitačnom oddelení Nemocnice AGEL Bánovce, dnes sa pripravuje na majstrovstvá sveta.

Reč je o Bánovčanovi Róbertovi Valachovi, ktorý reprezentuje Slovensko v silovom trojboji a má na svojom konte nejeden svetový úspech.

Róbert Valach je 31-ročný Bánovčan, ktorý sa viac než polovicu svojho života venuje powerliftingu, teda silovému trojboju.

Okrem toho, že je trojnásobným majstrom sveta a trojnásobným majstrom Európy v mŕtvom ťahu, je oficiálne aj Slovákom, ktorý zodvihol najvyššiu váhu: 1067,5 kg a 380 kg v mŕtvom ťahu.

„Silový trojboj sa skladá z troch disciplín – drepov, tlaku na lavičke a mŕtveho ťahu. V každej disciplíne sú tri pokusy a najvyššia zodvihnutá váha sa zaráta do trojboja,“ vysvetlil najsilnejší Bánovčan.

Nielen súťaže, ale aj príprava na ne je fyzicky veľmi náročná. „Väčšina mojich kolegov má problémy s kĺbmi a chrupavkami, u mňa to tak, našťastie, nie je. Pri vyšetrení kĺbov som dokonca dostal otázku, či vôbec mám nejakú fyzickú záťaž, pretože ich mám v perfektnom stave. Asi dobrá genetika,“ povedal so smiechom Róbert a prezradil, aká je jeho slabina.

„Zranení som mal už veľa, u mňa dostávajú zabrať najviac svaly a šľachy. Mal som už roztrhnutý hamstring, natrhnutú šľachu – teda upnutie kvadricepsu, natrhnutý biceps a naposledy sa mi biceps odtrhol celý,“ vymenoval.

Vážne zranenie si vyžiadalo operáciu a následne aj niekoľkotýždňové rehabilitácie. Práve tie úspešný športovec absolvoval v Nemocnici AGEL Bánovce.

„V minulosti som všetko riešil skôr súkromnými lekármi. Po poslednom zranení som prvýkrát rehabilitoval v nemocnici a bol som milo prekvapený nielen profesionalitou, ale aj priateľskou atmosférou,“ povedal silák.

Dodal, že prístup bol dokonca ľudskejší a osobnejší a bolo pri jeho vyťaženosti dôležité, že na oddelení vždy dokázali zladiť termíny rehabilitácií.

„Všetci sa mi snažili pomôcť vyriešiť problém, nebrali pacientov len ako čísla v poradovníku, ale každého individuálne. A aj keď mi dávali poriadne zabrať a nešetrili ma, vždy tú drinu a bolesť dokázali otočiť na úsmevnú chvíľu a tá atmosféra človeku jednoducho spravila deň,“ spomínal s úsmevom na náročné rehabilitácie. 

V týchto dňoch sa už reprezentant Slovenska pripravuje na ďalšiu súťaž. „Teraz som opäť v príprave na majstrovstvá sveta. Som rád, že bolesti vďaka rehabilitáciám odišli, rozsah ruky sa veľmi zlepšil a ja sa môžem opäť naplno venovať tomu, čo ma baví,“ dodal Róbert Valach.

Jeho výkony môžete sledovať počas roka na domácich súťažiach a 19. novembra 2024 aj na majstrovstvách sveta v silovom trojboji, ktoré sa budú konať na Islande.

Po rehabilitácii je opäť v príprave na majstrovstvá sveta. Foto: Agel
Róbert Valach reprezentuje Slovensko v silovom trojboji. Foto: Agel

Ďalšie články