Foto: Z Trenčana Lukáša sa stal známy lovec. Svojou záľubou vybudoval obrovskú komunitu

Lovec Hradov Lukáš Maleček Svojou záľubou vybudoval obrovskú komunitu. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Trenčan Lukáš Maleček navštívil za uplynulé štyri roky vyše 500 hradov v 8 krajinách. Touto záľubou „nakazil“ nielen rodinu, ale aj veľkú komunitu priateľov a sledovateľov. O svojich začiatkoch, tipoch na výlety, ale aj prednáškach nám porozprával Lovec Hradov.

Pochádza spod hradu Matúša Čáka a práve táto symbolika mu aj veľmi prirástla k srdcu. Lukáš Maleček rád navštevuje hrady, zámky a zrúcaniny. Nebolo by to nič nezvyčajné, keby ich za uplynulé štyri roky nenavštívil neuveriteľných 534.

Výlety po historických pamiatkach si neplánuje len po Slovensku, ale na hrady a zámky sa bol pozrieť už aj v Rakúsku, Slovinsku, Chorvátsku, Poľsku, Maďarsku, Česku a Taliansku. Dá sa povedať, že znovu objavil to, k čomu ho viedli rodičia, keď bol mladší.

„Vždy hovorím, že toto všetko začalo počas korony, keď som mal viac voľného času a nevedel som, čo s ním. Navštívil som kamaráta a zhodou okolností býval pod hradom. Vtedy som si nejakým spôsobom oživil moje spomienky z mladosti,“ prezradil nám na úvod Lukáš.

Konkrétne išlo o hrad v Rakúsku a jeho priatelia boli po zdieľaní fotiek na Facebooku nadšení. Tak odštartovala Lukášova vášeň. „Druhýkrát som sa vybral na hrady sám a za deň som ich obehol približne 6. Opäť som si urobil fotky a začalo ma to veľmi baviť,“ pokračoval. Ako sám hovorí, preferuje menej komerčné hrady a zámky, ktoré ľudia až tak nepoznajú.

Zámok Kreuzenstein. Foto: Lovec Hradov

Komunita sa mu nečakane rozrástla, dnes má jeho skupina viac ako 60-tisíc členov. V úplných začiatkoch navštevoval hrady sám, neskôr sa k nemu pripojila manželka spolu s deťmi, ktoré si už teraz môžu povedať, že navštívili stovky hradov a iných pamiatok.

Keďže výlety organizovali na pravidelnej báze, rozhodol sa založiť si stránku a takisto aj skupinu na Facebooku. „Bol to len obyčajný nápad a nikdy by som neveril, že to bude mať až takúto odozvu. Môj osobný blog sleduje 21-tisíc ľudí a skupina Hrady, zrúcaniny a zaniknuté hrady má 68-tisíc sledovateľov. Je to o hradoch, cestovaní a pohode. Ľudia ma na mojich výletoch stretávajú a občas sa aj pristavia. Spoznajú ma aj podľa môjho vlastného loga,“ povedal Lovec Hradov.

Výlety plánuje s celou rodinou. Foto: Lovec Hradov

Školské besedy pre deti

V minulom roku mu napadlo zorganizovať besedy pre deti. Námety dostal od svojich fanúšikov. „Napísal som status, či by bolo pre nich zaujímavé niečo podobné vymyslieť. Ozvalo sa mi množstvo ľudí a hneď aj niekoľko škôl,“ uviedol.

Záujem o besedy je podľa jeho slov enormný. „Nedá sa to všetko stíhať. Tá spätná väzba je úžasná, či už od detí alebo pani učiteliek. Rodičia detí mi píšu, že sa veľa počas besied naučili. Robím to formou, aby ich to čo najviac zaujalo,“ prezradil nám o projekte Lukáš.

O tom, ako vyzerajú jeho besedy, sa dozviete v pripravovanom článku. My sme sa už mohli presvedčiť, že deti sú počas nich veľmi aktívne.

Takto vyzerajú školské besedy Lovca Hradov. Foto: Rasťo Harakal

Aké tipy na výlety odporúča Lovec Hradov v Trenčianskom kraji?

Lukáš navštívil v našom kraji 55 hradov a zámkov. Ako sme už predtým spomínali, páčia sa mu menej komerčné miesta. „V Trenčianskom kraji by som odporučil Hrad Súča, Košecký hrad, ktorý bol zničený cisárskymi vojskami, Hrádok Čierna Lehota spolu so Šípkovom,“ povedal.

Najlepšia pomôcka na tipy je jeho webová stránka, kde nájdete k jednotlivým navštíveným hradom a zámkom popisy a tiež trasu.  

Hrádok Kamenec. Foto: Lovec Hradov
Čierna Lehota. Foto: Lovec Hradov
Košeca. Foto: Lovec Hradov
Hrad Uhrovec. Foto: Lovec Hradov
Castello Di Duino v Taliansku. Foto: Lovec Hradov
Predjama v Slovinsku. Foto: Lovec Hradov

Ďalšie články