Národná pamiatka roky chátrala, po strastiplnej ceste ju získala obec. Čo bude ďalej?

DSC07638 Čo ďalej s Kúriou Dubnických? Foto: Obec Beckov

TRENČÍN – Kúria Dubnických v obci Beckov chátrala dve desaťročia. Minulý rok ju od súkromného majiteľa po viacerých komplikáciách odkúpila obec. Teraz ju čaká náročné obdobie rekonštrukcií, no na tie rozsiahle budú musieť zháňať finančné prostriedky. Konečne však vyšlo aspoň malé svetielko na konci tunela.

Turisti, ktorí prišli navštíviť Hrad Beckov, si nemohli nevšimnúť schátranú budovu, ktorá sídli priamo pod hradnými kopcom. V miestnej Kúrii Dubnických, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, videli návštevníci, obyvatelia aj vedenie obce veľký potenciál.

Prekážkou bol niekoľko rokov súkromný majiteľ, ktorý objekt od obce kúpil ešte v roku 2003. Z historickej budovy chcel spraviť penzión, čo však nikdy nezrealizoval. Obci sa kúriu podarilo odkúpiť v máji minulého roku.

„Objekt Kúrie Dubnických sme získali v exekučnej dražbe za sumu 45-tisíc eur. Predchádzalo tomu viacero komplikácií, ale podarilo sa nám ich prekonať. Len podotýkam, že napriek tomu, že sme za budovu zaplatili kúpnu cenu ešte v mesiaci máj 2023, do dnešného dňa nie je zapísaná na našom liste vlastníctva,“ prezradil nám starosta obce Beckov Ernest Benko.

Kúpe predchádzal aj záujem obyvateľov, ktorí si uvedomovali, že budova si zaslúži lepšie zaobchádzanie. „Občania vidia istotu v tom, že obec ako nový vlastník kúrie sa postará o jej rekonštrukciu a teda skrášlenie centrálneho verejného priestoru v obci. Uvedomujeme si, že Beckov ročne navštívi viac ako 70 000 návštevníkov a centrum obce zrovna nevyzerá reprezentačne,“ pokračoval starosta.

Kúria Dubnických je pôvodne renesančná budova z polovice 16. storočia. Na nároží je umiestnená vežička. Barokovo ju upravovali začiatkom 18. storočia. Momentálne je z nej, žiaľ, ruina. Stavbu posudzoval aj statik.

Základom bude zrealizovanie dočasnej strechy

„Objekt je bez strechy, do objektu zateká, chýbajú výplne otvorov a v niektorých častiach hrozí vypadnutie časti muriva. Obec Beckov dala posúdiť stav statikovi, ktorý vyšpecifikoval riziká jednotlivých častí budovy a na základe posúdenia dala obec vypracovať projekt sanácie. Spracovaný projekt bol konzultovaný s pracovníkmi Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne,“ opísal stav kúrie Benko.

Na začiatku roka sa na objekte začali sanačné práce v rozsahu odstránenia výkopovej zeminy medzi kúriou a susednou budovou. Veľmi dôležitým faktorom bude strecha. Obec pripravuje realizáciu dočasnej strechy s odvodnením a uzatvorením otvorov.

To je však len začiatok. „Po realizácii týchto prác sa dostaneme ešte len do bodu nula. Teda do stavu, keď budeme obstarávať projektanta na spracovanie dokumentácie. Budova bude zastabilizovaná, nebude už dochádzať k jej degradácii a poškodzovaniu v dôsledku vplyvu počasia,“ poznamenal starosta.

Zámerom obce je hľadať možnosti na získanie dotačných zdrojov. „Obec Beckov nemá dostatok vlastných voľných zdrojov, ktoré budú potrebné na financovanie záchrany NKP Kúrie Dubnických,“ dodal Benko.

Obec konzultovala celý proces kúpy objektu ako aj prípravy sanácie so zástupcami Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne. Podľa ich slov bol prístup profesionálny, ústretový, s cieľom pomôcť k záchrane národnej kultúrnej pamiatky.

Ak sa budovu podarí úspešne zrekonštruovať, chcú, aby slúžila v prvom rade občanom. „Pracujeme s myšlienkou vybudovať priestor na poskytovanie administratívnych služieb, priestorov pre komunitný život, reprezentačné priestory,“ prezradil starosta.

O využití objektu však stále diskutujú. „Pripravujeme zadanie pre spracovanie projektovej dokumentácie, zvažujeme priestorové limity budovy. Je dôležité nepodceniť prípravnú fázu celého projektu a do úvahy je potrebné zobrať aj ekonomiku budúcej prevádzky budovy,“ vyjadril sa na záver starosta obce Ernest Benko.

Z kúrie sa za 20 rokov stala ruina. Foto: Obec Beckov
Prvá úloha bude zrealizovať dočasnú strechu. Foto: Obec Beckov
Do objektu pravidelne zatekalo. Foto: Obec Beckov.
Takto vyzerala kúria ešte so strechou. Foto: Obec Beckov

Ďalšie články