Video: Partizánsky klub vychoval veľké futbalové mená. V súčasnosti má vyše 180 členov

FK Tempo titulna Mládežnícky futbal v Partizánskom napreduje. Foto: Stanislav Vavro

PARTIZÁNSKE – Futbalový klub v Partizánskom vychoval počas viac ako 80-ročnej histórie plejádu skvelých futbalistov. Okrem úspechov zažil aj fázy zostupu.

O tom, ako sa im podarilo prekonať ťažké časy a vrátiť klubu s bohatou históriou to, čo mu právom patrí, sme sa porozprávali s bývalým dlhoročným predsedom FK Tempo Partizánske Vladimírom Karáskom, ktorý naháňal koženú loptu po ihrisku už od šiestich rokov.

„Náš klub má pomerne bohatú históriu. Nedávno sme oslavovali 80. výročie založenia nášho klubu, z ktorého vzišlo veľké množstvo významných osobností,“ povedal pre Trenčiansky Štandard bývalý aktívny futbalista, klubový manažér Karásek.

„My sme si ich dokonca aj zvečnili na bývalej tribúne, ktorá sa nachádza oproti tej súčasnej. Mená ako Karol Jokl, Ján Geleta, Peter Herda, Anton Hrušecký hovoria starším milovníkom futbalu veľmi veľa,“ dodal futbalový srdciar.

https://youtu.be/CQNOu_FpG7M
Videoreportáž: Mládežnícky futbal v Partizánskom napreduje. Zdroj: Stanislav Vavro

„V súčasnej dobe oblieka reprezentačný dres náš odchovanec Denis Vavro, ktorý úspešne reprezentuje aj náš klub a sme na neho právom pyšní,“ doplnil Karásek.

Vladimír Karásek bol súčasťou silnej generácie hráčov, ktorej sa podaril husársky kúsok. Za dva roky postúpili z 3. do 1. celoslovenskej dorasteneckej ligy v sezóne 1988/1989.

Po skončení štúdií na Vysokej škole Fakulty telesnej výchovy a športu sa rozhodol, že futbalu v Partizánskom vráti to, čo mu dal.

„No musím priznať, že v roku 2010, keď som sa vrátil na Tempo, bol som hlboko sklamaný tým, v akých podmienkach pracujú tréneri a športujú deti,“ zaspomínal si na tienisté stránky klubu navrátilec, ktorý začal po návrate trénovať prípravkárov.

„Od roku 2014, keď som vstúpil do výboru, sme si dali za cieľ, aby jednotlivé družstvá hrali najvyššiu možnú súťaž, ktorú majú možnosť hrať. Postupne sme sa prehrýzli z najnižších súťaží až do druholigových žiackych a dorasteneckých vôd. Prípravky hrajú najvyššiu možnú krajskú súťaž,“ konštatoval Karásek, ktorý sa stal v roku 2016 predsedom klubu.

Podľa jeho slov novodobý rozvoj futbalového klubu postavil nový realizačný tím na mládeži, ktorej sa postupne snažili vytvoriť optimálne podmienky na tréningový proces a súťažné zápasy.

„Museli sme začať od piky. Pritiahli sme veľké množstvo bývalých hráčov, ako aj trénerov, ktorí sa chceli podieľať na rozvoji,“ konštatoval vtedajší predseda klubu.

Mohlo by vás zaujímať

Nové kabíny, umelé osvetlenie s krytou tribúnou na ihrisku Mládeže ako aj rekonštrukcia a modernizácia priestorov na hlavnom futbalovom štadióne boli ďalším cenným vkladom zo strany mesta pre budovanie novej futbalovej značky.

„V súčasnosti tvorí širokú členskú základňu nášho klubu takmer 180 futbalistov, ktorí si obliekajú tréningové a súťažné dresy v našich klubových farbách,“ doplnil Karásek, ktorý viedol klub až do roku 2023.

„Na rozvoji mládežníckeho futbalu má nemalý podieľ aj aktívna spolupráca s MŠK Žilina, kde máme takzvaný partnerský klub. Rok 2018 sa stal pre náš klub miľníkom,“ nezabudol pripomenúť Karásek.

Podľa neho sa partnerská spolupráca osvedčila a výsledkom vzájomne výhodnej spolupráce je zvýšenie kvality tréningových procesov a prípravy detí.

Ako ďalej uviedol, klub spod Dubňa ma prednostné právo výberu talentovaných hráčov Z FK Tempo, ktorý sa stal piatym partnerským klubom žilinského MŠK.

„Budeme sa tešiť, keď naši najlepší hráči budú môcť ďalej rozvíjať svoje futbalové schopnosti v najlepšej akadémii Slovenska a budú reprezentovať náš klub, mesto, ale prípadne aj celé Slovensko tak, ako sa to podarilo Denisovi Vavrovi,“ uzavrel Karásek, ktorý odovzdal svoje žezlo (2023) Jozefovi Jakubíkovi.

Rozhovor s bývalým aktívnym hráčom, trénerom a predsedom FK Tempo Partizánske. Foto: Stanislav Vavro

Ďalšie články