Video: V Bánovciach otvorili unikátnu výstavu autora zo srbskej Kovačice

autor vystavy titulna Ján Glózik pred replikou svojho veľkorozmerného diela “Príchod Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu“. Foto: Stanislav Vavro

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – V galérii Atelier Hlavina sa konala slávnostná vernisáž výstavy obrazov srbského Slováka z „Dolnej zeme“. Na diela sme sa boli pozrieť aj my.

Svoje obrazy tu predstavil výtvarník z Kovačice Ján Glózik. „Je predstaviteľom takzvanej Kovačickej insity. Na maliarsku dráhu sa vydal roku 1975. Prvú samostatnú výstavu vo svojej rodnej Kovačici mal v roku 1983 a prvú samostatnú výstavu v zahraničí v roku 1992 v Bratislave,“ uviedla na podujatí galeristka Viera Žáková.

https://youtu.be/Cq_dqfLsVrY
Videoreportáž: V Bánovciach otvorili unikátnu výstavu insitného umenia. Zdroj: Stanislav Vavro
 

Autor prezradil pre Trenčiansky Štandard, že častými motívmi jeho diel sú situácie z každodenného života a práce dedinských ľudí. Zároveň dodal, že na jeho obrazoch sú znázornené práce na poli, zimné krajinky, muzikanti, zvyky a obyčaje jeho rodákov Slovákov z Kovačice.

„Častokrát pestrým koloritom znázorňuje aj život rybárov. Kovačický kostol, biblické motívy a viera sú silným spojivom v tejto ďalekej slovenskej komunite,“ dodala Žáková.

Počas vyše 40 rokov maliarskej tvorby si vytvoril a vycibril svoj jedinečný a rozpoznateľný štýl. Pre jeho tvorbu je príznačný cyklus obrazov veľkolepých rozmerov.

Prvý obraz impozantných rozmerov namaľoval v roku 1992 k 190. výročiu založenia Kovačice, zdôraznila galeristka.

Aj na Slovensku vytvoril dielo grandióznych rozmerov venované oslave 1 150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Ako nám autor prezradil, od roku 2015 je vystavené na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

„Doposiaľ mal už viac ako 60 výstav tak doma, ako aj v zahraničí. Žije s manželkou Alžbetou, s ktorou má syna a dcéru a tvorí v Kovačici,“ uzavrela Viera Žáková.


Ďalšie články