Video: Šľachetné srdcia účastníkov vernisáže v hoteli Elizabeth pomohli chlapcovi s autizmom

vernisáž, charita, Trenčín Vernisáž výstavy obrazov Martina Prna s charitatívnym posolstvom. Zľava sú: M. Buľovský, M. Prno, M. Moravanský a Ľ. Chochula. Foto: Veronika Bieliková

TRENČÍN – V hoteli Elizabeth sa konala Vernisáž II. dubnického výtvarníka Martina Prna, na ktorej predstavil 20 svojich obrazov. Podujatie bolo spojené s charitatívnym posolstvom.

Účastníci sobotnej vernisáže dobrovoľným príspevkom v ľubovoľnej výške podporili 9-ročného Marcusa zo Soblahova, ktorý navštevuje špeciálnu základnú školu pre žiakov s autizmom. V rámci podujatia sa konala tichá dražba troch obrazov, ktoré na tento účel venovali dubnickí výtvarníci.

Nádhernú ikonu dodala Alena Teicherová, krásny zimný motív Jozef Vydrnák a pôsobivú loď Martin Prno. Výťažok z dražby išiel tiež pre Marcusa.

Martin počas vernisáže spomenul, že ako malý chlapec mal rád rôzne knižky, rozprávkové, ale aj náučné. Raz dostal od svojich rodičov encyklopédiu, ktorá ho veľmi bavila.

Práve v nej objavil dvojstranu o architektúre. Boli tam zobrazené stavby, ktoré však ešte nevedel nakresliť. Kreslil už odmalička a vďaka podpore oboch rodičov mohol postupne rozvinúť svoj talent. Martinov pozdrav do neba svojmu otcovi v rámci príhovoru bol silným emotívnym zážitkom.

„Môj otec mi bol veľkým vzorom, jeho kreatívna tvorba aj jeho život mi bol príkladom. Veľmi si vážim jeho podporu a ochotu urobiť pre mňa čokoľvek. Preto sa chcem v prvom rade poďakovať jemu. Za všetko, čo ma naučil, čo pre mňa znamenal a čím ma podporil. Verím, že keby tu dnes stál pri mne, tak by bol spokojný a šťastný, že tu môžem prezentovať svoje diela,“ povedal.

„V neposlednom rade sa chcem poďakovať svojej mame, ktorá ma rovnako podporovala v živote tak ako otec a ktorá tu je dnes stále so mnou,“ dodal Martin Prno.

https://youtu.be/nYFuvVCQGQg
Videoreportáž VERNISÁŽE II. autora výstavy Martina Prna. Zdroj: Stanislav Vavro

Na vernisáži sme boli všetci jednou veľkou rodinou ochotnou pomôcť. Všetci sme boli na jednej lodi. Martin predstavil napríklad aj sériu štyroch osobných parníkov. Piatou loďou bola olejomaľba v dražbe. A práve obrazy lodí Marcusa najviac zaujali.

„Marcus je vždy usmiate, veľmi vďačné a nesmierne vnímavé dieťa na spektre autizmu. Ako každé dieťa, aj on sa veľmi rád hrá so svojimi kamarátmi. Pri hre sa zameriava najmä na vzájomné naladenie s kamarátmi. Pravidlá hry tvoria všetci spoločne podľa svojich potrieb a predstáv,“ povedala pre Trenčiansky Štandard Marcusova mama Lucia Moravanská.

Ako dodala, dokonalé spojenie kamarátov a priestor pre osobný rast našiel Marcus v detskom hasičskom krúžku, ktorý navštevuje od svojich štyroch rokov. „V súčasnosti k hasičskému krúžku pribudla aj výtvarná výchova na ZUŠ, kde najradšej chodí do keramickej dielne a tvorí s hlinou. Doma mu robí radosť jeho štvornohý maznáčik – mačička a v škole ho fascinuje matematika,“ dodala mama.

Dôležitým bodom programu bola tichá dražba troch obrazov. Jeden z nich poskytla známa dubnická výtvarníčka Alena Teicherová.

„Bolo pre mňa veľkou cťou prijať toto pozvanie. Martina poznám aj osobne. Bol u mňa aj na výtvarnom stretnutí Arte Relax Club, počas ktorého maľoval ten obraz, čo bol súčasťou dražby. Všetky jeho diela, ktoré som mala možnosť vidieť na vernisáži, zanechali vo mne veľmi pozitívny ohlas. Mám z toho príjemný pocit, pretože z každého Martinovho diela vyžaruje pokoj, láska a pozitívna energia. Som rada, že som mohla prispieť so svojou ikonou na charitatívne účely,“ povedala pre Trenčiansky Štandard.

Martinov obraz lode vydražila jeho bývala učiteľka, ktorá si takto mohla odniesť domov ako spomienku dielo svojho obľúbeného žiaka.

„Martin, ďakujem za príležitosť získať jedno z tvojich umeleckých diel a zároveň tým niekomu pomôcť. Učila som ťa, keď si bol ešte malý žiačik – prváčik. Ja som bola jednou z mnohých učiteliek na bežnej základnej škole, ktorá učí zdravé deti. Dnes, po rokoch, keď je z teba dospelý, vzdelaný, talentovaný a rozhľadený muž, už neučím na bežnej základnej škole. Učím a pomáham deťom v špeciálnej škole so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Aj také deti, ako je Marcus, ktorému ste venovali výťažok z vernisáže. Si skvelý mladý muž s veľkým srdcom,“ uviedla učiteľka Spojenej školy internátnej v Prievidzi Anna Ončáková Mičková.

Druhá vernisáž Martina Prna (prvú mal vlani 4. novembra v dubnickej reštaurácii Čarovná Špajza) s charitatívnym významom sa skončila veľkým úspechom. Všetky vystavované diela sa účastníkom páčili. Počas podujatia sa pre chlapca vyzbieralo 800 eur.

Tento výber, prečo sme sa rozhodli podporiť práve jeho, nie je náhodný, pomohla nám v tomto smere vedúca oddelenia sociálnej pomoci Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja Elena Nekorancová, ktorú sme o to požiadali. Na spoluprácu sme oslovili aj šéfa OZ Parasport24 Miroslava Buľovského.

„Verím, že to Marcusovi pomôže a že ho uvidíme aj na našej akcii Hudba bez bariér, ktorú sme mali možnosť odprezentovať na tejto krásnej vernisáži. Zároveň aj kúpou lístkov tu priamo na tejto akcii ľudia tiež pomohli navýšiť sumu pre Marcusa, za čo im ďakujem,“ povedal pre Trenčiansky Štandard Buľovský.

„Jedno veľké úprimné ďakujem patrí všetkým, ktorí sa rozhodli prispieť k skvalitneniu života môjho syna. Veľmi si cením túto podporu. Takisto by som sa chcela poďakovať organizátorom, ktorí usporiadali toto podujatie s tak šľachetným posolstvom,“ doplnila pre Trenčiansky Štandard Lucia Moravanská.

Program spestrilo vystúpenie hudobného zoskupenia zo Základnej umeleckej školy v Dubnici nad Váhom – speváčka Jana Bošanská, Lucia Peťková na priečnej flaute a Filip Siekel na gitare. Hlavným posolstvom však bolo pomôcť Marcusovi, čo sa podarilo.

„S vernisážou som mimoriadne spokojný, veľmi sa mi páčil hudobný program. Teším sa z toho, aká pekná suma sa vyzbierala. Je to nádherný pocit. Som šťastný, že sme mohli podporiť tak skvelého chlapca,“ dodal autor výstavy Martin Prno.

Veľká vďaka patrí všetkým hosťom za účasť a za podporu pre Marcusa. Účinkujúcim, spolupracovníkom, hudobníkom a partnerom akcie.

Hlavnými témami výstavy Martina Prna, ktorá potrvá do 10. apríla, sú architektúra a lode. Konkrétne výškové stavby a osobné parníky z prvej polovice 20. storočia. Architektúra ho fascinovala odmalička, najmä veľké historické stavby.

Medzi jeho kresbami nájdete dva newyorské mrakodrapy: 70 Pine Street a Woolworth building, postavené v typickom štýle Art deco a v neogotickom štýle, ako aj štyri obrazy znázorňujúce najväčšie a najrýchlejšie osobné lode svojho času: Aquitania, Normandie, Queen Mary a Queen Elizabeth. Taktiež môžete v jeho tvorbe nájsť portréty a tvorbu s fantasy prvkami.

Príďte sa pozrieť, je to pastva pre oči.


Ďalšie články