Osem rokov za vraždu bolo málo alebo je v hre aj oslobodenie?

Obžalovaná Kateryna tvrdila, že svojho manžela v žiadnom prípade nemala v úmysle zavraždiť. Foto: RV Obžalovaná Kateryna tvrdila, že svojho manžela v žiadnom prípade nemala v úmysle zavraždiť. Foto: RV

TRENČÍN – Po takmer siedmich mesiacoch sa na Okresnom súde v Trenčíne bude opätovne prejednávať prípad vraždy Ukrajinca Sergija, ktorého vlani v januári kuchynským nožom pripravila v jednom z novodubnických bytov o život manželka Kateryna.

Žena si vypočula v auguste od sudkyne verdikt o osemročnom pobyte za mrežami, ale Krajský súd v Trenčíne sa s týmto rozsudkom nestotožnil a celú vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prerokovanie a rozhodnutie.

Tragédia sa stala vlani 28. januára v Novej Dubnici v jednom z bytov v Sade Duklianskych hrdinov, ktorý mala ukrajinská rodina prenajatý. Obaja manželia boli pod vplyvom alkoholu a Kateryna po tom, čo inkasovala od manžela dve facky, siahla po kuchynskom noži.

Sergija trafila dovedna trikrát, najprv ho poškriabala na čele, druhým švihom ho zranila na pleci, nuž a tretí útok už mal fatálne následky. Bodla ho medzi štvrtým a piatym rebrom, pričom nôž prenikol až do pľúc. Napriek snahe privolaných záchranárov muž na následky bodnutia na mieste zomrel.

Ukrajinka svoju vinu priznala, avšak prostredníctvom svojho obhajcu namietala právnu kvalifikáciu skutku s tým, že nemala v úmysle svojho manžela zabiť a konala v nutnej obrane. Znalec z odboru psychiatrie potvrdil, že obžalovaná nemala sklony k agresivite, ale konala skôr v strachu a úzkosti. „V situácii, ktorá v byte nastala, mala znížené ovládacie schopnosti a schopnosť odhadnúť, akou intenzitou by sa mala brániť,“ poznamenal pred súdom znalec.

Prokurátor upozornil na nedôveryhodnosť obžalovanej, keďže bezprostredne po spáchaní skutku sa snažila zbaviť trestnej zodpovednosti. Záchranárom aj mestským policajtom tvrdila, že jej manžel utrpel bodné zranenia po tom, čo sa na ulici pobil s chuligánmi.

V byte navyše po príchode policajtov už boli poumývané krvavé stopy. Nutnú obranu spochybnil slovami, že nožom namierila na oblasť, kde sú uložené životne dôležité orgány, a teda mala vedomosť o tom, že môže svojmu manželovi spôsobiť smrť.

On sám navrhoval nepodmienečný trest odňatia slobody v dĺžke 15 rokov, naopak Katerynin obhajca žiadal svoju klientku spod obžaloby oslobodiť. Súd nakoniec vymeral Ukrajinke osemročný trest odňatia slobody, ale voči tomuto verdiktu sa obe strany odvolali. Na ťahu bol tak v pozícii odvolacieho súdu Krajský súd v Trenčíne, ktorý rozhodnutie prvostupňového súdu doslova zmietol zo stola.

„Napadnutý rozsudok je chybný, pretože okresný súd sa počas konania na hlavnom pojednávaní dopustil niekoľkých procesných pochybení. Napadnutý rozsudok je totiž chybný pre nesprávnosť aj neúplnosť jeho skutkových zistení, a aj preto, že sa okresný súd nevyrovnal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie, v dôsledku toho sú pochybnosti o správnosti skutkových zistení aj právnych záverov, a pritom na objasnenie veci je potrebné doplniť dokazovanie,“ priblížil závery Krajského súdu v Trenčíne jeho hovorca Roman Tarabus.

Doplnil, že podľa odvolacieho súdu je rozsudok vynesený Okresným súdom v Trenčíne chybný aj preto, že ním boli porušené ustanovenia Trestného zákona a bol ním uložený trest v takej výmere, ktorá je zrejme v rozpore s hľadiskami určenými v zásadách pre ukladanie trestov.

Opätovné prerokovanie prípadu vlaňajšej vraždy v Novej Dubnici je naplánované na Okresnom súde v Trenčíne na štvrtok 14. marca a Trenčiansky Štandard bude v súdnej sieni.


Ďalšie články