Známu fitnesku a majsterku sveta čaká najťažší ultramaratón. Ako sa pripravuje?

titulna kopcokova sona UTMB PTL 2023 – dobeh tímu do cieľa vo francúzskom Chamonix. Foto: archív Soni Kopčokovej

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Festival Hory, cesty, ľudia predstavil aj výnimočnú ženu, bývalú majsterku sveta v body fitness Soňu Kopčokovú, ktorá sa momentálne naplno venuje ultrabehu.

V minulosti zlomila viaceré, nielen ženské rekordy na rôznych trasách a pretekoch okolo sveta. Pre Trenčiansky Štandard poskytla pútavý rozhovor, ktorý s ňou viedla vytrvalostná bežkyňa a milovníčka hôr Mária Selešová.

„Celý život sa venujem buď výkonnostnému alebo vrcholovému športu. Veľmi rada posúvam hranice a viac ako porovnávanie sa s druhými ma baví zisťovať, kam sa až viem dostať a ako sa viem zlepšiť,“ povedala na začiatku rozhovoru ultrabežkyňa.

Po skončení fitnes kariéry ju začali „svrbieť päty na nohách“ a začala hľadať nejaký šport, kde by mohla riadne vybiť energiu. „Vyšiel mi z toho iba beh. Vzťah k horám som mala vždy. Už ako dieťa som s rodičmi často chodila na turistiku, lyžovala som. Mali sme chalupu vo Veľkej Fatre, takže prirodzene ma bavilo behanie v horách a v lese,“ pokračovala v podcaste výnimočná športovkyňa.

„Najprv som mala cieľ zabehnúť päťdesiatku, potom stovku, a neskôr som zistila, že existuje nejaká liga, tak som ju skúsila vyhrať. To sa mi podarilo,“ povedala s úsmevom na tvári pri spomienkach na svoje prvé ultrabežecké začiatky.

Postupom času ju začali lákať dobrodružné viacdňové bežecké akcie (multiday races), ktorým predchádzalo úspešné ukončenie Rudnej magistrály (240 km).

Zdolala tretiu najdlhšiu cestu na Slovensku, ktorá prepojuje mestá a miesta s banskou históriou – začína sa v Zlatých Moravciach a končí sa na vrchu Stolica nad obcou Rejdová. „Tu som si prešla snáď všetko, čo je spojené s prípravou, organizáciou, oblečením, vybavením, jedlom či motiváciou k prechodu,“ zdôraznila slovenská ultrabežkyňa.

Po absolvovaní úspešného startupového bežeckého sna sa jej postavila do cesty ďalšia výzva – Cesta hrdinov SNP (761 km). Jej sólové bežecké putovanie bez podpory z Dukly na Devín po Ceste hrdinov SNP zdokumentovali vo filme Sama na ceste. Vytvorila počas neho nový ženský rekord za 11 dní 15 hodín a 30 minút.

Prerod na úspešnú ultramaratónsku bežkyňu a neskôr držiteľku niekoľkých ultrabežeckých rekordov (FKT) potvrdili úspešné medzinárodné bežecké výzvy Ultra Trail Lago Como (UTLAC) 250 km, Eiger Ultra Trail 250 km (E250) UTMB PTL (300 km preteky okolo Mont Blanc), ako aj 360 The Challenge (260 km) na ostrove Gran Canaria.

„Rada chodím aj na domáce preteky Oravská ultra výzva (110 km) v Západných Tatrách a preteky horských nosičov vo Vysokých Tatrách,“ dodala rekordmanka. Minulý rok absolvovala 250-kilometrové preteky Eiger Ultra Trail UGM 250, ktoré sú obrovskou výzvou a skutočne veľkolepým alpským zážitkom aj pre tých najskúsenejších trailových bežcov.

„S 250 kilometrami a 18-tisíc výškovými metrami je trasa E250 považovaná za náročný test pre všetkých účastníkov,“ povedala s pokorou výnimočná športovkyňa.

V závere podrobne opísala aj úspešné zlaňovanie najvyššieho vodopádu sveta, ktorým je venezuelský Salto Ángel v Národnom parku Canaima. O ďalších plánoch Sone Kopčokovej, ktorej vystúpenie zo zóny komfortu otvorilo úplne iné životné rozmery, sa dozviete vo videopodcaste Trenčianskeho Štandardu.

Za spoluprácu pri nahrávaní ďakujeme Bánovčanke Márii Selešovej a hotelu Arkádia, ktorý nám poskytol priestory.

Na rozdiel od ostatných tratí, kde sú tisíce štartujúcich, na PTL (La Petite Trotte à Léon) dominuje limit 200 pretekárov. Foto: archív Sone Kopčokovej

Ďalšie články