Záver ligy rozvíril vášne medzi primátorom a futbalovým zväzom. Neúspech však hľadajme inde

Tréner Ilija Stolica Na Trenčanov ostala len spodná šestka. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

TRENČÍN – Dve prehry na konci jarnej časti Niké ligy rozhodli, že AS Trenčín si opäť nezahrá v skupine o titul. Okrem frustrácie fanúšikov to ťažko zvládal aj primátor Richard Rybníček. Po oboch zápasoch si neodpustil reakciu na rozhodcov. Absenciu Trenčanov v hornej šestke však hľadajme niekde inde.

O tom, že záverečné zápasy ligových ročníkov sú vybičované, sa nemusíme ani baviť. Prikladá sa im väčšia váha a o to viac, keď ide o dôležitý postup, ktorý vám zaručuje prestíž a vtedy sa môžu misky váh rozdeľovať na úspešnú a neúspešnú sezónu. Trenčanom aj v tejto sezóne vyšiel čierny Peter. Záverečnú časť sezóny budú hrať v menej atraktívnej skupine o udržanie.

Pri sporných momentoch sa v športe okrem hráčov a trénerov objavujú aj tváre z politiky. Bolo tomu tak aj po dvoch zápasoch futbalistov AS Trenčín, keď sa primátor Trenčína vyjadril na margo arbitrov zápasu. Prvú reakciu pridal bezprostredne po zápase so Slovanom. Hneval sa na podľa neho vymyslenú penaltu, ktorú proti Trenčanom odpískal rozhodca Filip Glova.

„Obraz toho horšieho, čo slovenský futbal ‚ponúka‘. Čaká na moment, kedy môže odpískať vymyslenú penaltu pre Slovan. Vedel presne, čo chcel a prečo to urobil. Je mi ho v podstate ľúto. Taký ‚malý‘ úbohý človek. Také nič, ktoré keď raz prestane pískať, všetci si ho budeme pamätať ako zbabelca a slabocha. Respektíve si na neho ani nikto nedokáže spomenúť. Lebo nenechá za sebou nič dobré, čo by stálo čo i len za zmienku,“ uviedol Rybníček príspevku.

Kupusovič v šestnástke pristrčil Strelca, ktorý sa porúčal na zem a arbiter nariadil penaltu. Zákrok rozdelil ľudí na dva tábory.

Na status zareagoval komentárom pod príspevkom primátora aj hovorca SFZ Juraj Čurný. Komentár medzičasom zmizol. Čurný s príspevkom nesúhlasil. Podľa posledného článku týmto príspevkom primátor futbalových rozhodcov dehumanizoval. Zväz zároveň dotknutým rozhodcom odkázal, že sa môžu brániť súdnou cestou.

Trenčania odohrali posledný zápas jarnej časti proti Skalici, kde bezgólovo remizovali. Čierny Peter tak vyšiel na zverencov Iliju Stolicu. Aj po tomto zápase trenčiansky primátor neskrýval rozčarovanie a pridal aj ospravedlnenie za predchádzajúci status.

„Chcem sa ospravedlniť celému klubu AS Trenčín vrátane hráčov. Vyjadrenie môjho vlastného názoru, po minulotýždňovom zápase, za ktorým si stojím, im ublížilo. Dnes im rozhodca neodpískal penaltu po ruke hráča Skalice, pričom rozhodca si už dával píšťalku do úst, ale rozmyslel si to. A keď sme nakoniec dali regulárny gól, tak postranný rozhodca zdvihol zástavku a vymyslel si ofsajd. Síce nevieme koho, keďže gól dal hráč, ktorý stál asi meter za obrancom domáceho mužstva. Preto, ak sú tu rozhodcovia, ktorí so svojou píšťalkou alebo zástavkou narábajú bohorovne a účelovo, tak dávajú veľmi zlý príklad všetkým tým, ktorí tomu športu venujú svoj čas, energiu a úsilie. A je to v prvom rade neúcta voči nim,“ napísal primátor.

Svoju pravdu si budú presadzovať obe strany, vrátane hráčov či fanúšikov. Hľadať vinu na konci jarnej časti je však chyba. Trenčania potrebovali v poslednom zápase zvíťaziť a to sa im nepodarilo, okrem toho nedokázali vstreliť v spomenutých dvoch záverečných zápasoch ani gól. Tabuľka bola nabitá, veď 5. až 8. mužstvo malo po konci jarnej časti zhodne 34 bodov. Trenčania mali horšie skóre a vzájomné zápasy. Celý postup im však ušiel v jesennej časti, nie v jarnej.

Od 30. septembra do konca prvej časti ligovej sezóny vyhrali len jeden raz a to v poslednom zápase s mužstvom Zlatých Moraviec. To celkovo činí 8 zápasov bez plného bodového zisku. Za zmienku stojí aj to, že spomínaného 30. septembra sa AS Trenčín po dlhej dobe vyhrieval na čele tabuľky.


Ďalšie články