Foto: Rekonštrukcia ihriska na Sihoti vyústila do petície. Rodičia spustili kritiku

Rekonštrukcia detského ihriska na Sihoti vyústila do petície. Rodičia žiadajú priestor zodpovedajúci 21. storočiu Pôvodný stav detského ihriska Pádivec. Foto: Tomáš Somr

TRENČÍN – Na druhom najväčšom trenčianskom sídlisku aktuálne revitalizujú vnútroblok Pádivec. Mesto odštartovalo projekt na jar v roku 2023. S postupujúcimi prácami sa však začínajú hlasno ozývať aj nespokojní obyvatelia.

Kritiku pritom mieria na rekonštrukciu tamojšieho detského ihriska, ktoré je súčasťou spomínanej revitalizácie. Hlasné výhrady k existujúcim herným prvkom spísali v petícii, prostredníctvom ktorej žiadajú ich nahradenie novými bezpečnými alternatívami, argumentujúc, že súčasný stav nie je vhodný pre deti v 21. storočí.

Petíciou, ktorú inicioval pán Roman Pavlačka, vyzývajú napríklad na odstránenie lanovej dráhy, šmykľavky či preliezačky s autopneumatikami. Okrem iného sa rodičom detí nepáčia ani vyvýšené záhony, upozorňujú na chýbajúce schodisko vedúce k autobusovej zastávke, žiadajú o odstránenie hmyzích domčekov z priestorov ihriska, ale aj kríkov a stromov z briežka od cesty, kde sa deti desiatky rokov sánkovali. 

Celé znenie petície si môžete prečítať tu.

Mesto petíciu neeviduje

Na mestskom úrade však túto občiansku iniciatívu, ktorú v čase redakčnej uzávierky podpísalo 103 ľudí, zatiaľ neevidujú.

Radnica sa však na realizáciu projektu dôkladne pripravovala. Pred začatím projektovania, predovšetkým čo sa týka herných prvkov, sa projektantky stretli s užívateľmi pôvodného detského ihriska Pádivec. Z ich podnetov vyplynulo, ktoré prvky si obyvatelia želajú zachovať.

„A naozaj, tie ktoré boli z bezpečnostného hľadiska vyhovujúce a bolo možné ich renovovať, tam zostali. Príkladom je lanová dráha. No a k pôvodným pribudli úplne nové. Zdôrazňujem, že toto nebola rekonštrukcia detského ihriska, ale celého vnútrobloku,” povedala pre Trenčiansky Štandard hovorkyňa radnice Erika Ságová, podľa ktorej celý priestor ukáže svoj potenciál, keď sa zazelenie tráva, rozkvitnú kvety a zapnú sa vodné prvky.

Neskolaudované ihrisko poškodili

V súčasnosti je však ihrisko opäť dočasne oplotené. Totižto, aj keď priestor ešte nie je skolaudovaný, našli sa takí, ktorí napriek početným informáciám na mestských sociálnych sieťach, webe či v prevádzkovom poriadku nerešpektovali výzvy tento priestor neužívať. 

„Došlo tak k poškodeniu viacerých prvkov aj zelene. Zhotoviteľ opraví poškodenia, zároveň upraví niektoré prvky a doplní zeleň v rámci reklamácie. Oplotenie bude odstránené po skolaudovaní vnútrobloku. Dovtedy je vstup do daného priestoru zakázaný,” uviedla hovorkyňa.

Napriek kritike sa mesto pri návrhoch rekonštrukcií vnútroblokov snaží o výstavbu rôznorodých a zaujímavých miest, všetko s cieľom využiteľnosti, komfortu a bezpečnosti užívateľov. 

Transparentnosť projektu

Projekt revitalizácie vnútrobloku Pádivec je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 95 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Mesto na jeho realizáciu získalo nenávratný finančný príspevok vo výške necelých 860-tisíc eur. Celkovo tak išlo o investíciu za takmer 940-tisíc eur, mesto doplatilo zo svojho rozpočtu približne 80-tisíc eur.

„Všetko bolo riadne vysúťažené a všetky informácie k tomu sú verejne prístupné. Pravidlá pri europrojektoch sú jasne dané. Tak, ako bol projekt schválený, tak musí byť aj zrealizovaný. Celý proces vrátane verejného obstarávania a zrealizovania podlieha prísnej kontrole,” dodala Erika Ságová.

Vizualizáciu projektu. Zdroj: Mesto Trenčín
Pôvodný stav ihriska. Foto: Tomáš Somr
Pôvodný stav ihriska. Foto: Tomáš Somr
Aktuálny stav ihriska. Zdroj: Peticie.com
Aktuálny stav ihriska. Zdroj: Peticie.com
Aktuálny stav ihriska. Zdroj: Peticie.com
Aktuálny stav ihriska. Zdroj: Peticie.com

Ďalšie články