Video: Zo zabudnutého ihriska vytvorili unikátny priestor pre mladých 

Zabudnuté ihrisko v Bánovciach bolo preoblečené do pestrých farieb. Foto: Stanislav Vavro Zabudnuté ihrisko v Bánovciach bolo preoblečené do pestrých farieb. Foto: Stanislav Vavro

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Na Husitskej ulici slávnostne otvorili čerstvo vynovenú športovú plochu, ktorá bude slúžiť basketbalovej mládeži alebo na rôzne športové aktivity detí zo sídliska.

Otvorenie pestrofarebného basketbalového ihriska prilákalo na sídlisko na Husitskej ulici mnohých zvedavcov. Po prestrihnutí pásky predstavili autorov unikátneho projektu.

Podľa informácií občianskeho aktivistu Viliama Makového je cieľom Projektu ihrisko zatraktívniť zabudnuté športovisko a vytiahnuť mladých von, aby viac športovali, venovali menej času obrazovkám telefónov a počítačov a boli fyzicky aj psychicky aktívnejší.

https://youtu.be/OYxoETveOlE
Videoreportáž: Na Husitskej ulici slávnostne otvorili čerstvo vynovenú športovú plochu.
Zdroj: Stanislav Vavro

Vďaka jeho iniciatíve už vzniklo na jeseň 2023 v športovom areáli základnej školy Gorazdova nové workoutové ihrisko.

„Do Bánoviec sa nám podarilo dotiahnuť tento projekt vďaka spolupráci s občianskym združením Ivado. Je realizovaný iba v ôsmich slovenských mestách, už patríme medzi ne aj my,“ vysvetlil Dalibor Spišiak zo spoločnosti Projekt ihrisko.

„Som rád, že sme priniesli pre Bánovčanov obnovenú a atraktívnu plochu pre šport,“ netajil svoje dojatie Viliam Makový, ktorý vykonáva aj funkciu poslanca mestského zastupiteľstva. Ako ďalej uviedol, obnovu ihriska realizovali s podporou Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.

Ihrisko, ktoré sprístupnili pre širokú verejnosť, pôvodne vybudovali pred 17 rokmi. „Som rád, že sa obnovilo staré ihrisko a je v novom šate. Verím, že ďalších pár rokov bude fungovať aj pre ďalšie generácie,“ povedal tréner bánovského basketbalového klubu Tomáš Predný počas exhibičného zápasu kadetov.

Podľa neho s myšlienkou osadiť dva basketbalové koše na tejto športovej ploche prišiel pred 17 rokmi rodič jedného z basketbalistov Jaroslav Filo. Neskôr sa zvýšil celkový počet košov na štyri, vďaka iniciatíve aktivistu Ondreja Kubalu z občianskeho združenia ŠHOK.

Športový piatok sa však konal nielen pri príležitosti otvorenia vynoveného ihriska, ale aj pre všetkých mladých zo sídliska Dubnička a pre bánovské rodiny s deťmi.

„Budem rád, ak bude tento bezpečný priestor slúžiť aj naďalej pre mladých, aby mali kde tráviť svoj voľný čas a tiež stretnúť sa s inými mladými ľuďmi z nášho mesta,“ uzavrel Makový.

Zabudnuté ihrisko v Bánovciach bolo preoblečené do pestrých farieb
Zabudnuté ihrisko v Bánovciach bolo preoblečené do pestrých farieb. Foto: Stanislav Vavro

Ďalšie články