Rokovanie krajov SK8: nové internáty, hokejové akadémie aj obavy z rušenia pohotovostí   

Združenie Samosprávne kraje SK8 Prvé tohtoročné zasadnutie SK8 hostil Trenčiansky kraj. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – V Trenčíne sa stretli členovia Združenia Samosprávnych krajov Slovenska SK8, ktorí rokovali o problémoch a potrebách regiónov. Zhodli sa na iniciovaní stretnutia s predsedom vlády a zástupcami jednotlivých rezortov, s ktorými chcú prediskutovať dôležité otázky.

Prvé tohtoročné stretnutie Združenia Samosprávnych krajov Slovenska SK8 hostilo trenčianske Gastrocentrum. Tradičnou témou bola verejná doprava. Kraje by chceli podiely vo firmách Slovenskej autobusovej dopravy. Združenie SK8 sa usiluje o bezodplatný prevod štátnych podielov v spoločnostiach, ktoré zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu v jednotlivých krajoch.

Štát má totižto v niektorých „SADkách“ stále podiely. „My si od toho sľubujeme vyššiu kontrolu nad vykonávaním autobusovej dopravy v krajoch a prinieslo by nám to aj lepšiu pozíciu pri vytváraní prípadných spoločných dopravných podnikov,“ informoval trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Hodnota majetkových podielov štátu v jednotlivých dopravných podnikoch je viac ako 48 miliónov eur.

Trnavský župan Jozef Viskupič pripomenul, že v združení SK8 sa nepozerajú na politické tričko a zhodne vedia zadefinovať problémy v krajoch. „Združenie chce iniciovať stretnutie s predsedom vlády, kde mu chce navrhnúť rokovanie s SK8 na pravidelnej báze aj spolu s ministrami, ktorí sú zodpovední za jednotlivé témy v krajoch,“ uviedol predseda SK8 Viskupič.

Združenie chce iniciovať stretnutie s predsedom vlády. Foto: Rasťo Harakal

Rovnako by rád uvítal aj vznik takzvaného samosprávneho veta. „Chceli by sme, aby sa pri schvaľovaní, ktoré sa dotýka samosprávy, mohlo uplatniť samosprávne veto. Takto by sme mali možnosť legislatívu, ktorá sa týka krajov, pozmeniť alebo upraviť, keď pôjde proti záujmu Združenia SK8 a samosprávy,“ povedal Viskupič. Združenie samospráv má záujem byť aj súčasťou tripartity.

Moderné internáty a nové hokejové akadémie

Ďalšou témou rokovania boli stredoškolské internáty. Župy by chceli ponúknuť študentom adekvátne zázemie. Internáty by chceli aj za spolupráci Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zmodernizovať a zrekonštruovať.

„Sme pripravení žiadať finančné prostriedky vo výške viac ako 50 miliónov eur a chceme, aby nám ich vyčlenila Európska komisia,“ uviedol predkladateľ bodu a predseda TSK Jaroslav Baška.

Zástupcovia prediskutovali aj ďalšie kroky v reforme verejnej správy, ako aj vypracovanie spoločného koncepčného dokumentu SK8-ZMOS.

„Preberala sa aj téma dôležitosti regionálnych hokejových akadémií. Zhodli sme sa na tom, aby sme našli mechanizmus finančnej podpory pre hokejové akadémie aj na území zvyšných siedmich regiónov Slovenska tak, ako sa to podarilo tu v Trenčíne,“ dodal Viskupič. V Trenčíne by mali otvoriť Regionálnu hokejovú akadémiu už v najbližších mesiacoch.

Členovia prerokovali dôležité regionálne témy. Foto: Rasťo Harakal

Zástupcovia samospráv tiež vyjadrili obavy zo zániku niektorých detských pohotovostí, o čom tento týždeň informovala ministerka rezortu zdravotníctva. Navyše považujú za nevyhnutné, aby pri zásadných otázkach o zachovaní zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast boli k rokovaciemu stolu pozývaní aj zástupcovia krajov.

Združenie Samosprávnych krajov Slovenska po prvý raz udelilo ocenenia za rozvoj samosprávnych krajov, a to počas slávnostného galavečera v kultúrno-kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne. Laureátom v kategórii umenie a kultúra sa stal Peter Pastier za obnovu západného paláca hradu Beckov.

Najbližšie bude hostiteľom rokovania SK8 Prešovský samosprávny kraj.   

Načrtli aj vznik nových regionálnych hokejových akadémií. Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články