Pellegriniho volebné víťazstvo v kraji na celoslovenský triumf nestačilo

Prvé kolo prezidentských volieb Peter Pellegrini počas prezidentskej volebnej noci. Foto: Martin Baumann/TASR

TRENČÍN – Ak volebné prieskumy pred sobotňajším prvým kolom prezidentských volieb favorizovali na víťazstvo Petra Pellegriniho, v Trenčianskom kraji o tom nebolo absolútne pochýb. Kraj je silnou baštou nielen Pellegriniho Hlasu, ale predovšetkým Smeru-SD, a tak Ivanovi Korčokovi ako najvážnejšiemu súperovi bolo vopred prisúdené druhé miesto.

Tak ako prekvapujúci je však nakoniec výsledok prvého kola s Korčokovým celoslovenským víťazstvom, tak prekvapil tiež ani nie päťpercentný rozdiel medzi obomi rivalmi v Trenčianskom kraji.

Voliči cez víkend v Trenčianskom kraji potvrdili, že napĺňanie voličských práv im nie je cudzie. Podobne ako v predchádzajúcich voľbách sa volebná účasť v kraji pohybovala nad celoslovenským priemerom a bola ešte o štyri percentá vyššia ako v roku 2019.

Kým vtedy v kraji zaznamenali účasť na úrovni 53,51 percenta, tentoraz to bolo 57,69 percenta. Vyššiu volebnú účasť zaznamenali štatistici len v Bratislavskom kraji. V okrese Trenčín sa dokonca podarilo pokoriť o šesť stotín 60-percentnú volebnú účasť, nad 58 percent sa dostala aj volebná účasť v okresoch Púchov, Ilava či Bánovce nad Bebravou. Na opačnej strane rebríčka je Partizánske, kde prišlo voliť 55,5 percenta oprávnených voličov.

V 644 volebných okrskoch Trenčianskeho kraja sa na voľbách zúčastnilo spolu 270 751 voličov. Volebné komisie zaznamenali 270 606 odovzdaných obálok a 269 305 platných hlasov. Mimochodom, vlaňajšie parlamentné voľby prilákali do volebných miestností o približne 68-tisíc voličov viac.

A keď už je reč o parlamentných voľbách, tak v Trenčianskom kraji získali Smer s Hlasom spolu takmer 46 percent hlasov. To bol teda aj očakávaný minimálny volebný zisk Petra Pellegriniho. Ale ten ho nielenže nenavýšil, ale o tri percentá zaostal.

Na druhej strane Ivan Korčok mohol stavať na voličoch Progresívneho Slovenska, SaS a KDH – tieto tri strany vlani získali v našom kraji spolu bezmála 28 percent hlasov. Korčokov volebný výsledok bol ešte o desať percent vyšší a s tým sa príliš nerátalo.

Petra Pellegriniho volilo v Trenčianskom kraji 114 800 voličov, Ivana Korčoka 101 888 voličov. Kým šéf Hlasu zvíťazil v šiestich z deviatich okresov, bývalý minister zahraničných vecí ho predčil v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Myjava.

Výsledok v Trenčianskom okrese sa tak trochu očakával, ale že uspeje aj na „kopaniciach“? Poslanec NR SR a podpredseda TSK Michal Bartek, ktorý má tieto dva okresy „pod palcom“, azda ešte aj teraz dumá, kde sa stala chyba.

Pellegrini víťazil predovšetkým v obciach bez rozdielu veľkosti, ale nevyhral vo všetkých. Príkladom sú Soblahov, Trenčianska Turná, Beckov či Bošáca. Nikde však od svojho protivníka nedostal vyložene „na frak“, čo sa však bežne stávalo v opačnom garde.

V Hornej Marikovej napríklad Pellegriniho volilo 226 voličov, kým Korčoka len 47. To, čo však víťaz prvého kola volieb stratil v dedinách, dobehol v mestách, a predovšetkým v tom krajskom, kde bol rozdiel medzi ním a jeho vyzývateľom viac ako päťtisícový.

O necelé dva týždne tu máme druhé kolo a v hre sú predovšetkým hlasy pre Štefana Harabina. Apropo, jeho volebný výsledok v Trenčianskom kraji bol v porovnaní s celoslovenským priemerom o dve percentá vyšší a našli sa obce, kde získal aj viac ako štvrtinu všetkých odovzdaných hlasov.


Ďalšie články