Video: Symbol spájania a nerozdeľovania si dnes na Veľkej Javorine pripomenul Peter Pellegrini

Peter Pellegrini Peter Pellegrini počas pochodu na Veľkú Javorinu. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Tradíciu Moravákov, Čechov, a Slovákov si počas pochodu na Veľkej Javorine uctil položením vencov aj kandidát na prezidenta a predseda Národnej rady Peter Pellegrini. Ďalší prezidentský kandidát Ivan Korčok strávil sobotný deň na Bradle.

Hraničný pamätník česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti na Veľkej Javorine symbolizuje pevné väzby dvoch národov už od roku 1845. Najvyšší bod Bielych Karpát je zaujímavý aj tým, že sa tu stretávali štúrovskí buditelia a rovnako aj tí moravskí. Na úpätí hraníc bol pamätník odhalený v roku 1990. Počas Bielej soboty, na pamiatku bratstva Čechov a Slovákov si toto puto položením vencov pripomenul aj predseda Národnej rady Peter Pellegrini.

„Som rád, že sa tu dnes stretli všetky generácie od malých až po seniorov. Toto miesto dokazuje jedinečnosť celej histórie, kedy sa dva národy v jednom štáte mierovou cestou a priateľsky rozhodli ísť každý iným smerom. Napriek tomu, sme zostali nadštandardnými priateľmi,“ poznamenal Pellegrini.

Položenie venca k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti. Zdroj: Rasťo Harakal

Tradícia pravidelných stretnutí na vrchu v Bielych Karpatoch započala už v polovici 19. storočia. V roku 1848 skladali na Veľkej Javorine prísahu slovenskí dobrovoľníci pod vedením Jozefa Miloslava Hurbana. Na hraniciach sa pravidelne stretávajú parlamentní predsedovia oboch republík.

Dnešný pochod začal pri Holubyho chate a po dvojhodinovej túre končil pri pamätníku na hraniciach Česka a Slovenska. „Mali sme to dlhodobo plánované, ja som už predtým organizoval podobné pochody. Od pána starostu obce Lubina máme počas pochodu aj pekný výklad o histórii. Keď sa ma niekto opýta či more alebo hory, tak si vždy vyberiem naše hory,“ prezradil predseda parlamentu.

O bratstve Čechov a Slovákov. Zdroj: Rasťo Harakal

Ako ďalej uviedol, politika nemôže ísť nad záujmy obyvateľov. „Prospech politického súboja nemôžme nikdy povýšiť nad záujmy slovenského národa. Dnes vedia byť ľudia na seba zlí len kvôli tomu, že má niekto iný politický názor. Buďme tolerantní, jeden podporí jedného, druhý toho druhého. Veď nejde o život,“ prezradil nám počas pochodu Peter Pellegrini.

Zaujímavosťou dňa bolo, že obaja prezidentskí kandidáti trávili veľkonočnú sobotu v Trenčianskom kraji. S určitosťou môžeme povedať, že to sa v minulosti nikdy predtým nestalo. Ivan Korčok deň poňal takisto aktívne a strávil deň na Bradle so svojimi sympatizantmi.

Pochod na Veľkej Javorine. Foto: Rasťo Harakal
Pochod na Veľkej Javorine. Foto: Rasťo Harakal
Pochod na Veľkej Javorine. Foto: Rasťo Harakal
Pochod na Veľkej Javorine. Foto: Rasťo Harakal
Pochod na Veľkej Javorine. Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články