Video: K olejomaľbe sa dostal omylom, dnes tvorí krásne diela. Spájajú ich silné príbehy

Vernisáž výstavy Autor výstavy svojich diel v Sedmičke Miroslav Gregor. Foto: Ľubomír Chochula

DUBNICA NAD VÁHOM – V príjemnom prostredí kaviarne Sedmička a v milej atmosfére v prítomnosti hostí s umeleckými dušami sa pred pár dňami konala vernisáž výstavy Miroslava Gregora.

Autor tu prezentuje 30 diel. Úžasné olejomaľby majú svoj vlastný fascinujúci príbeh. Jeden z nich vznikol po tom, ako si utieral štetec do handričky a objavilo sa mu na nej niečo, čo pripomínalo rybu. Námet využil a namaľoval obraz, ako dvoch ľudí naháňa ryba.

Miroslav Gregor hovorí pre Trenčiansky Štandard. Zdroj: Ľubomír Chochula

Vydareným dielom je tiež obraz s názvom Minerva, na ktorom je zachytená múdrosť ženy. O kúsok ďalej je dielo s bohyňou mágie a čarodejníctva.

„Táto bohyňa máva pri sebe dvoch čiernych psov, ale ja som si to prispôsobil a viac sa mi tam hodila čierna mačka, tak som to tak namaľoval,“ poznamenal pre Trenčiansky Štandard Miroslav Gregor, ktorého okrem iného charakterizuje láska k slobode, cit pre moment a otvorenosť.

Účastníci vernisáže obdivovali všetky vystavené diela. Veľmi sa im páčil aj obraz s názvom Tak už sa nehnevaj. „Išlo mi o to zachytiť zľaknutý výraz muža, ktorý vie, že niečo vyviedol, ale mrzí ho to, lebo si svoju ženu váži. Muž s výčitkami hľadí na urazenú a riadne nahnevanú ženu, ktorú znázorňuje orlica,“ vysvetlil pre Gregor, ktorý rád kreslí odmalička.

Ako malý obdivoval Rubensa. Začal maľovať temperkami a na olejky presedlal vďaka svojej manželke Janke, ktorá mu raz, možno omylom, kúpila prvé olejové farby. O sebe niekedy hovorí, že je lenivý, že jeho hnacím motorom a anjelom strážnym je manželka. Niekedy o svojom umení pochybuje, najmä, keď vidí obrazy iných výtvarníkov.

„Vtedy sa zmenšujem a sebavedomie mi klesá, ale ak sa vám moje obrazy páčia, tak budem pokračovať v tvorbe a naďalej maľovať. Chcem sa poďakovať v prvom rade mojej rodine, ktorá ma podporuje a zároveň je mojím prvým kritikom, ale aj všetkým, ktorí mi pomohli uskutočniť výstavu v Sedmičke. Veľká vďaka patrí, samozrejme, vám, ktorí ste sa na vernisáži zúčastnili,“ dodal 65-ročný autor výstavy, ktorý je pôvodom z Novej Dubnice, ale teraz býva v Trenčianskej Teplej.

Miroslav Gregor bol v roku 2000 jedným z ôsmich víťazov Výtvarného spektra Trenčianskeho kraja a 24 rokov je členom Združenie neprofesionálnych výtvarníkov.


Ďalšie články