Ochranári na hornej Nitre majú plné ruky žiab. Cez cestu ich preniesli už vyše dvetisíc

titulna mikgracia žiab Prievidzskí ochranári preniesli vo vedrách viac ako dve tisícky migrujúcich žiab. Foto: Stanislav Vavro

NEDOŽERY-BREZANY – Organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK) v Prievidzi každoročne zabezpečuje osadením dočasných zábran popri ceste pri vodnej nádrži Brezany hlavnú migračnú trasu ropúch bradavičnatých (Bufo bufo). Zvieratá zachraňujú aj teraz.

Príroda sa tento rok zobudila akosi priskoro. Jarná migrácia žiab sa začala už v polovici februára, konštatoval ochranár Marek Měrka.

„V lokalite pri vodnej nádrži žije viacero druhov žiab a ropúch. Ide najmä o ropuchu bradavičnatú. Sú tu aj skokany. Ale ropucha obyčajná je najkritickejšia práve v tom, že žije v lese a v čase migrácie sa chce dostať do vody,“ vysvetľoval ochranár.

„Každoročne sa snažíme migrujúce žaby nasmerovať do dvoch migračných tunelov osadených pod cestou. Časť z nich zachytávame vo vedrách zakopaných v zemi,“ povedal vášnivý aktivista v oblasti prírody.

Naviac, 400-metrová fólia natiahnutá popri ceste bráni žabám dostať sa na cestu a nedobrovoľne tak ukončiť svoj život pod kolesami áut. Osadením fólie sa však práca dobrovoľníkov nekončí. Všetky úseky treba podľa rozpisu služieb denne kontrolovať, žaby pozbierať, preniesť ich na druhú stranu cesty do cieľa ich putovania a zaevidovať do denníka.

Ochranári zároveň osadili výstražné tabule, ktoré upozorňujú vodičov a cyklistov na prebiehajúcu migráciu.

„Počas obdobia jarnej migrácie bolo prenesených viac ako 2 500 ropúch bradavičnatých (Bufo bufo),“ informoval ochranár. Na záver konštatoval, že po migrácii dochádza v priehrade k rozmnožovaniu žiab a spätnému ťahu, ktorý už nie je zďaleka taký mohutný.

„Hlavným dôvodom, prečo takúto aktivitu každoročne robíme, je to, že žaby sú vzácny a chránený živočích s veľkým významom pre daný ekosystém,“ uzavrel Měrka.

Prievidzskí ochranári preniesli vo vedrách viac ako dvetisíc migrujúcich žiab. Foto: Miroslav Zajíc

Ďalšie články