Video: Ochranári sa činili. Pozrite sa, čo vytvorili pre vtáky na košských mokradiach

Ochranári sa činili. Ochranári sa činili. Foto: Stanislav Vavro

KOŠ – Lepšie podmienky, ktoré majú zabezpečiť hniezdenie kačice divej a potápača veľkého, zabezpečovali ochranári v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou na košských mokradiach pri Novákoch.

„Mokrade vznikli prepadnutím – banskou činnosťou. Je to významný biotop, čo sa týka rastlín a živočíchov,“ informoval Marek Měrka z prievidzskej základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny.

„Podľa dostupných údajov sú mokrade v Koši domovom až pre 187 druhov vtákov a plnia úlohu hniezdísk, lovísk a odpočinkových miest na migračných trasách pre rôzne druhy vtákov,“ doplnil člen a sympatizant ornitologickej spoločnosti Ľuboš Šorman, ktorý prišiel podať pomocnú ruku.

https://youtu.be/-00HUDKQ9VA
Videoreportáž: Ochranári sa činili. Osadili na košských mokradiach hniezdiská pre divé kačice.
Zdroj: Stanislav Vavro

„Našou dnešnou úlohou je vytvorenie hniezdnych možností pre vodné vtáky, lebo je tu málo dutín na stromoch a z každej strany je tu pohyb osôb a predátorov,“ vysvetľoval ochranár.

„Tento projekt finančne podporila Slovenská ornitologická spoločnosť a slúži na výrobu hniezdnych podložiek a búdok pre vzácny druh kačíc potápača veľkého, ktoré hniezdia v dutinách,“ doplnil Měrka.

Potápač veľký patrí medzi živočíchy, ktorých početnosť na Slovensku aj v iných krajinách výrazne narastá. „Hniezdne podložky (tuby vyplnené slamou) sme inštalovali na kovové stĺpiky a tie sme zatĺkli do hlbšej vody, aby sa do nich nedostal predátor,“ objasnil ochranár.

Dodal, že samica si v strede hniezdnej podložky vystlanej senom urobí hniezdo a nakladie vajcia, z ktorých sa po 21 dňoch vyliahnu káčatká. Tie po určitom čase odtiaľ poskáču do vody. 

„Pripravujem iný druh hniezdiacej podložky (drevená búdka), ktorá bude osadená na troch drevených koloch vo vode s výstelkou pilín,“ uviedol ochranár Milan Maco z Prievidze.

„Jedným z najväčších dôvodov ohrozenia rastlín alebo živočíchov je strata vhodného prostredia. Toto je spôsob, ako sa vyrovnať so stratou prirodzených hniezdnych biotopov vodného vtáctva,“ uzavrel Měrka.


Ďalšie články