Foto: Partizánske zažilo veľkolepé oslavy výročia svojho oslobodenia 

titulna 2400 x 1260 Partizánske si pripomenulo 79. výročie svojho oslobodenia. Foto: Stanislav Vavro

PARTIZÁNSKE – Behom oslobodenia, výstavou Povstalecké ženy, slávnostným zhromaždením, kladením vencov k Pomníku padlých hrdinov si v Partizánskom pripomenuli 79. výročie oslobodenie mesta.

Oslavy sa konali na Námestí SNP a odštartovali 28. ročníkom Behu oslobodenia. Takmer dvesto žiakov základných škôl, cirkevnej základnej školy, osemročného gymnázia a základnej školy v Chynoranoch sa postavilo na štartovú čiaru. Súťažili v ôsmich kategóriách.

„Súťažiaci absolvovali tri okruhy (rôzne vzdialenosti), ktoré sme pripravili podľa náročnosti pre najmladšie vekove kategórie až po tých najstarších,“ povedal hlavný rozhodca pretekov Rudolf Ivanovič. „Teší ma, že najpočetnejšiu kategóriu (46 zúčastnených) tvorili najstarší chlapci,“ dodal.

Historický záber rumunských vojakov s civilistami na zničenom šimonovianskom moste.
Foto: archív OZ PHKaOP

Súčasťou osláv bola i vernisáž výstavy s tematickým zameraním Povstalecké ženy, ktorá sa uskutočnila vo výstavnej sieni Domu kultúry.

„Výstava približuje príbehy žien zúčastnených na ilegálnej práci v období rokov 1938 – 1945, či priamo bojujúcich v Slovenskom národnom povstaní. Pevne verím, že táto výstava privedie účastníkov k zamysleniu a k rovnakej vďake, akú voči povstaleckým ženám cítime my,“ povedal počas vernisáže predseda občianskeho združenia Vedieme Marek Schön.

Program osláv pokračoval Slávnostným zhromaždením verejnosti a príhovormi hostí. „Vážení Partizánčania, dovoľte mi, aby som vám vyjadril pozdrav od všetkých obyvateľov mesta Valašské Meziříčí, ktoré má tu česť byť už 10 rokov partnerským mestom mesta Partizánske,“ povedal v úvode príhovoru starosta českého mesta Robert Stržínek.

„Som rád, že kontakty boli nadviazané nielen medzi našimi radnicami, ale i medzi školami, inštitúciami a neziskovými organizáciami. Spája nás aj meno Tomáša Baťu, ktoré neodmysliteľne patrí k Zlínskemu kraju a Baťovanom,“ dodal.

Pridal sa k nemu primátor Partizánskeho Jozef Božik. „Oslobodenie vtedajších Baťovian, jeden z najvýznamnejších míľnikov v histórii mesta, sa spája s dátumom 2. apríl 1945, keď vojská 1. rumunskej armády skoro bez výstrelu oslobodili Baťovany,“ uviedol.

„Sloboda a mier nie sú samozrejmosť. Nevybojujeme si ich príhovormi na námestí, ani oslavami, ale iba normálnym každodenným životom, ktorým si plníme nielen svoje práva, ale i povinnosti ako zodpovední občania, aby sa Slovensko rozvíjalo ako slobodná demokratická krajina,“ zdôraznil na záver slávnostnej reči Božik.

Po slávnostných príhovoroch si pamiatku obetí oslobodzovacích bojov uctili vypustením 79 balónov, holubíc mieru a položením vencov k Pomníku padlým hrdinom.

Súčasťou osláv bola i prezentačná ukážka špeciálnej vojenskej techniky a zbraní 65. prieskumného práporu Prešov.

Beh oslobodenia na Námestí SNP Foto: Stanislav Vavro

Ďalšie články