Primátori a starostovia si prilepšili. Richard Rybníček zarába viac ako 8-tisíc eur

Mesačný plat trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka už presiahol osemtisícovú hranicu. Foto: TS Mesačný plat trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka už presiahol osemtisícovú hranicu. Foto: TS

TRENČÍN – Primátori a starostovia naprieč celým Slovenskom si platovo polepšili. Štatistický úrad minulý mesiac zverejnil výšku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve, ktorá v roku 2023 dosiahla 1 430 eur. Vďaka tomu niektoré primátorské platy vzrástli o stovky eur.

Desaťpercentný nárast priemernej mzdy

Zatiaľ čo pre väčšinu účtovníčok je údaj o priemernej mzde, ktorú začiatkom marca zverejnil Štatistický úrad SR, len zaujímavosťou, pre mzdárky na obecných a mestských úradoch je to dôležitá informácia. Podľa nej prepočítajú mzdy nielen starostov a primátorov, ale aj hlavných kontrolórov a v mnohých prípadoch aj odmeny poslancov zastupiteľstiev.

Priemerná mzda je totiž základnou premennou, ktorá vstupuje do vzorca výpočtu mesačnej mzdy. Doteraz bola jej výška 1 304 eur, po novom stúpla na 1 430 eur. Medziročný nárast tak predstavuje takmer 10 percent.

Mzdy predstaviteľov územnej samosprávy na Slovensku upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Plat je stanovený ako súčin priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok a násobku daného veľkosťou obce, respektíve mesta.

Pre tento účel je stanovených deväť platových skupín. Kým koeficienty sa medziročne nemenia, priemerná mzda skokovo rastie. V roku 2015 sa napríklad primátorské platy vypočítavali zo sumy 858 eur, aktuálne je to suma o takmer šesť stoviek vyššia. Zároveň zákon umožňuje obecnému a mestskému zastupiteľstvu vypočítaný plat starostu, respektíve primátora zvýšiť až o 60 percent.

Maximum pre Richarda Rybníčka. Polepšili si aj ostatní primátori

Krajské mesto Trenčín je príklad, kde mestské zastupiteľstvo naplno využilo svoju kompetenciu a plat primátora Richarda Rybníčka dosiahol možné maximum vo veľkostnej kategórii miest od 50- do 100-tisíc obyvateľov.

A aj vďaka 60-percentnému navýšeniu základného platu sa Rybníčkova mesačná mzda každoročne zvyšuje až o niekoľko stoviek eur. Svoje štvrté volebné obdobie začínal s mesačným platom 6 860 eur, ale jeho aktuálny plat už prekročil osemtisícovú hranicu. Matematický príklad si vypočítajte sami: 1 430 eur krát koeficient 3,54 krát 1,6 = 8 100 eur. Taký je najnovší hrubý plat trenčianskeho primátora.

Platovo si polepšili aj ostatní primátori v Trenčianskom kraji, najvýraznejšie – až o šesť stoviek – Peter Wolf v Dubnici nad Váhom, ktorému mestské zastupiteľstvo na začiatku jeho druhého volebného obdobia navýšilo základný plat o 55 percent. Kým vlani zarábal 6 488 eur, spätne od 1. januára 2024 je jeho plat 7 115 eur.

Plat primátorky Púchova Kataríny Henekovej je zhruba o 1 500 eur nižší. Nielen preto, že Púchov je v porovnaní s Dubnicou nad Váhom menším mestom a patrí do veľkostnej kategórie miest do 20-tisíc obyvateľov (koeficient 2,81), ale aj preto, že poslanci jej schválili o niečo menšie navýšenie základného platu na úrovni 40 percent.

Tretím najlepšie plateným primátorom v Trenčianskom kraji bol donedávna primátor Považskej Bystrice Karol Janas, ktorý v trinástom roku svojho primátorovania vlani poberal plat 6 279 eur. To však platilo len do okamihu, keď sa stal poslancom Národnej rady SR za stranu Hlas-SD. Podľa zákona mu totiž patrí plat poslanca a primátorský plat môže byť len „bokovkou“ na úrovni minimálnej mzdy. Tá aktuálna je 750 eur mesačne.

Na záver sa patrí pripomenúť, že vyššie odmeny budú mať aj poslanci viacerých mestských zastupiteľstiev. Konkrétne tých, kde je mesačná poslanecká odmena stanovená ako jedna dvanástina primátorského základného platu. Príkladom je mesto Trenčín, kde doterajšia mesačná poslanecká odmena bola vo výške 384 eur. Po novom to bude už 422 eur.


Ďalšie články