Folklórny súbor Družba oslavuje 70 rokov. Jubileum oslávi špeciálnym galaprogramom 

Folklórny súbor Družba oslavuje 70 rokov. Jubileum oslávi špeciálnym galaprogramom. Foto: fsdruzba.sk Folklórny súbor Družba oslavuje 70 rokov. Jubileum oslávi špeciálnym galaprogramom. Foto: FS Družba/Facebook

TRENČÍN – Folklórny súbor (FS) Družba vznikol pred neuveriteľnými 70 rokmi. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli vyspovedať jeho dlhoročného člena, choreografa a vedúceho tanca Jána Mošku, ktorý nám okrem iného prezradil, čo drží súbor toľko rokov pokope, aké významné ocenenia získal, kde všade vystupoval a čo v najbližšej dobe jeho členovia pripravujú.

Kedy vznikol FS Družba a čo bolo podnetom jeho vzniku?

Súbor bol založený na jar v roku 1954 malou skupinkou nadšencov pre ľudové tradície. Presný dátum, bohužiaľ, nie je zachovaný. Táto skupinka pracovala v nábytkárskom podniku Družba, z čoho pramení aj rovnomenný názov.

Názov Družba tiež symbolizuje postavu svadobného družbu z obradového zvykoslovia v trenčianskom regióne. V čase založenia súboru už fungoval FS Trenčan a pri sledovaní jeho programu vznikla myšlienka založenia súboru Družba.

Koľko členov v súbore aktuálne pôsobí?

V súčasnosti má súbor približne 30 tanečníkov a tanečníc plus 10-člennú hudobnú zložku.

Čo drží súbor pokope už 70 rokov?

Na túto otázku sa odpovedá veľmi ťažko. V každej generácii boli, sú a, dúfam, že aj budú ľudia, ktorých bude baviť folklór. Samozrejme, nielen jeho sledovanie, ale aj výskum ľudových tradícií, spracovanie a predávanie ďalším generáciám. Je to veľká zodpovednosť voči zakladajúcim členom, ale aj všetkým, ktorí za tie roky v súbore pôsobili.

Pripravujete k 70. výročiu vzniku niečo špeciálne?

Už 11. mája pripravujeme slávnostný galaprogram, diváci sa majú na čo tešiť. Nerád by som toho prezrádzal veľa. Ale môžem povedať, že tam budú programové čísla z rôznych regiónov Slovenska, s niektorými súbor účinkoval už pred šesťdesiatimi rokmi, samozrejme, tam budú aj čísla z novšej tvorby súboru.

Kde všade ste vystupovali?

Vystupovali sme na rôznych festivaloch na Slovenku ako sú Východná, Myjava, Detva a ďalšie. Taktiež sme mali možnosť sa prezentovať aj na festivaloch v zahraničí. Precestovali sme takmer celú Európu, dostali sme sa do USA, Kanady, Mexika, Argentíny, Austrálie či Japonska.

Kde všade sa chystáte vystupovať v najbližšom období?

V najbližšom období nás čaká už spomínaný slávnostný galaprogram. Týždeň na to budeme účinkovať v programe Fasa, oslavuje naša chasa!, kde sa predstavíme ako jeden z jubilujúcich súborov. A 8. júna sa predstavíme na Trenčianskych folklórnych slávnostiach.

Aké najvýznamnejšie ocenenia súbor získal?

Za 70 rokov súbor získal viacero ocenení. Asi k najvýznamnejším patrí 3. miesto s tancom Polky v celoslovenskej súťaži choreografii a Cena odbornej poroty za dramaturgiu a hudobnú úpravu bloku Na Priadkach.

Čo by ste chceli odkázať tým, ktorí rozmýšľajú nad vstupom do nejakého súboru? Čo nájdu u vás?

Pôsobenie v akomkoľvek folklórnom súbore alebo skupine je veľký zážitok. Vytvárajú sa tu priateľstvá, vzťahy, veľakrát na celý život. Ale nie je to len o zábave, je to aj o drine na tréningoch, aby to, s čím sa súbor prezentuje na vystúpení, bolo čo možno najlepšie a zaujalo čím ďalej náročnejšieho diváka. A čo u nás nájdu? Skvelý kolektív a možnosť zažiť atmosféru festivalov na Slovensku aj v zahraničí na vlastnej koži.

FS v Rumunsku. Foto: FS Družba/Facebook
Talentovaní a vytrvalí. Foto: FS Družba/Facebook
V Starém Měste u Uherského Hradiště. Foto: FS Družba/Facebook
V Taliansku. Foto: fsdruzba.sk

Ďalšie články