Vláda schválila finančnú injekciu pre hornú Nitru, zachráni aj pavilón opíc v Bojniciach

Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej Robert Fico. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

HANDLOVÁ – Na konkrétne verejnoprospešné projekty, ktoré majú zlepšiť životné podmienky v mestách a obciach okresov Prievidza a Partizánske, vláda vyčlení 1 971 207 eur, pričom 230-tisíc eur poskytne aj na opravu havarijného stavu budovy pavilónu opíc v zoologickej záhrade v Bojniciach.

Ďalšie desiatky miliónov alokuje v súvislosti s Akčným plánom transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Kabinet opatrenia schválil na stredajšom výjazdovom rokovaní v Handlovej.
        


        
Jedným z hlavných bodov programu bola téma ekonomicko-sociálnej situácie v okresoch Prievidza a Partizánske v kontexte s aktualizáciou Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra. Kabinet schválil na rok 2024 v súvislosti s podporou útlmu a likvidácie následkov ťažby a zatváraním ťažobných polí uvoľnenie prostriedkov vo výške 5 447 518 eur.

Ďalšie desiatky miliónov eur budú na tento účel alokované v rozpočte Ministerstva hospodárstva SR na roky 2025 až 2027, na rok 2025 vo výške 14 833 235 eur, na rok 2026 vo výške 12 946 559 eur a na rok 2027 vo výške 9 993 363 eur.


        
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR má tiež za úlohu dokončiť do konca aktuálneho roka začaté rokovania s potenciálnymi investormi v regióne, ktorých prevádzky majú vytvoriť vyše 700 nových pracovných miest.
        
Úlohou pre MIRRI je aj zabezpečiť vyhlásenie výzvy na financovanie strategického projektu Hornonitrianske centrum vzdelania v Prievidzi a projektu Hviezdne vzdelávacie centrum v Partizánskom v rámci Fondu na spravodlivú transformáciu, opatrenie na podporu neformálneho vzdelávania.

Spomedzi opatrení, ktoré sa týkajú dopravnej infraštruktúry, vláda uložila ministerstvu dopravy úlohu zabezpečiť do konca júla 2026 projektovú prípravu rekonštrukcie úseku cesty I/9 prechádzajúceho intravilánom mesta Handlová, rovnako tak do roku 2028 zabezpečiť projektovú prípravu a realizáciu rekonštrukcie cesty I/9 v úsekoch Dérerov mlyn (hranice Banskobystrického samosprávneho kraja a Trenčianskeho samosprávneho kraja) po mesto Handlová a v úseku Nováky – Dolné Vestenice – Pravotice tak, aby spĺňali parametre cesty I. triedy.

Na transformáciu regiónu horná Nitra je vyčlenených viac ako 225 miliónov eur. Z toho 120 miliónov je už v aktuálnych výzvach a zvyšných 85 miliónov eur bude určených v rámci výziev ešte tento rok. Vyhlásil to v stredu minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.


        
„Okrem peňazí, ktoré sú pripravené na Fond spravodlivej transformácie, bolo určených pre Trenčiansky samosprávny kraj ďalších viac ako 135 miliónov eur na výzvy, teda sú to všetko eurofondové peniaze, o ktorých bude Trenčiansky samosprávny kraj rozhodovať s mestami a obcami sám,“ uviedol Raši.
        
Vyhlásil, že ďalších viac ako 25 miliónov eur pôjde do Trenčianskeho kraja na tzv. udržateľný mestský rozvoj. Financie budú podľa neho použité iba na tie projekty, o ktorých sa sami rozhodnú, že sú pre kraj a celý región dobré.


        
Následne predstavil pripravované výzvy, ktoré sú v objeme viac ako 85 miliónov eur. Ide o národný projekt štátneho priemyselného parku Handlová, o ktorý žiadal samotný región. Ďalej tiež projekt odpadového hospodárstva v Nitre, ktorý pripravujú mestá a obce hornej Nitry. Vyčlenených je naň desať miliónov eur.
        
„Sú to aj spomínané vodíkové autobusy. Potom je to projekt, ktorý sa už realizuje, a to projekt na preškolenie viac ako 840 zamestnancov tak, aby boli po zmenách, ktoré nastávajú, schopní sa umiestniť na trhu práce,“ objasnil Raši s tým, že je naň vyčlenených 15 miliónov eur.


        
Už vyhlásené výzvy sú podľa jeho slov určené na podporu komplexného stredného odborného vzdelávania, ako aj na podporu verejnej osobnej dopravy s nulovými emisiami. Taktiež ide aj o podporu pre veľké podniky či podporu pre obnoviteľné zdroje energií.
        
„Vláda tieto výzvy a peniaze pripravovala spolu s mestami, obcami, Trenčianskym samosprávnym krajom, Hornonitrianskymi baňami, podnikateľmi, ale aj združeniami a občanmi, ktorí v tomto regióne žijú,“ uzavrel Raši.

(tasr)


Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...
Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

TRENČÍN – Statická doprava je jedným z kľúčových prvkov dopravného systému každého mesta. Efektívne riadenie parkovacích kapacít a regulácia parkovania predstavujú pre samosprávy veľkú výzvu. Ako sa darí Trenčínu? Mesto spravidla zaznamenáva najväčšie problémy s nedostatkom parkovacích miest na sídliskách postavených v 70. a 80....