Mladý Trenčan vyhral svetovú súťaž. Rovnaký úspech zaznamenal aj držiteľ Nobelovej ceny

Dubnický študent sa vo svete nestratil. Rovnaký úspech zaznamenal aj víťaz Nobelovej ceny Michal Lajčiak urobil Slovensku výbornú reklamu. Foto: Nextech.sk

TRENČÍN – Michal Lajčiak z Trenčína zvíťazil v najprestížnejšej svetovej projektovej súťaži stredoškolákov Regeneron ISEF 2024.

Len 17-ročnému študentovi Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom sa podarilo ovládnuť kategóriu Robotics and Intelligent Machines, a to v projekte Návrhu systémov na riadenie robotického roja. V kategórii bolo 85 projektov.

Na súťaži sa zúčastnilo 1 699 žiakov zo 67 krajín z celého sveta s 1 357 vedeckými projektami. Konala sa v americkom Los Angeles. V roku 1958 zvíťazil na ISEF aj neskorší nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Američan Kip Thorne.

Výhra pre Michala znamená splnený sen, ale aj cieľ, ktorý si stanovil pred prípravou. „Otvárajú sa mi teraz nové možnosti, kam sa posunúť, či už formou štúdia alebo rozvíjaním projektu ďalej do podnikateľskej sféry. Celkovo si myslím, že moja výhra je dôkazom toho, že pracovať na niečom, čo má zmysel, sa oplatí a treba vydržať, až kým sa nedostaví očakávaný výsledok,“ uviedol mladý vedec.

Ďalší naši reprezentanti Alex Kanderka a Jozef Jabczun z AMAVET klubu 957 pri Gymnáziu sv. Mikuláša v Prešove prezentovali svoj projekt v kategórii Environmental Engineering (ENEV).

Zdroj: Nextech, (RAH)

Michal Lajčiak. Zdroj: Stredná priemyselná škoda v Dubnici nad Váhom

Ďalšie články
Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Veľký problém s trestným oznámením na Hegerovu vládu

Ministerstvo obrany pod vedením Roberta Kaliňáka podalo trestné oznámenie na vládu Eduarda Hegera z dôvodu nezákonného darovania stíhačiek MiG-29. Bývalá vláda sa mala podľa oznámenia dopustiť rovno troch trestných činov v súvislosti s darovaním stíhačiek, a to zneužívania právomoci verejného činiteľa, porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku a sabotáže. Takto...
Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

Mestu sa míňajú kapacity na stavanie nových parkovísk. Aká realita čaká šoférov v Trenčíne?

TRENČÍN – Statická doprava je jedným z kľúčových prvkov dopravného systému každého mesta. Efektívne riadenie parkovacích kapacít a regulácia parkovania predstavujú pre samosprávy veľkú výzvu. Ako sa darí Trenčínu? Mesto spravidla zaznamenáva najväčšie problémy s nedostatkom parkovacích miest na sídliskách postavených v 70. a 80....