Seniori sa musia vysťahovať. Mesto sa bráni: Nikomu sme sa nevyhrážali

mesto trencianske teplice Seniori sa definitívne musia vysťahovať. Mesto sa bráni: Nikomu sme sa nevyhrážali. Foto: mesto Trenčianske Teplice

TRENČIANSKE TEPLICE – Mediálne známa kauza naberá na intenzite. Seniorom žijúcim v nájomných bytoch na Hurbanovej ulici končia 30. septembra nájomné zmluvy. Ako túto situáciu vidí mesto?

Stručne si pripomeňme históriu stavby na Hurbanovej ulici v Trenčianskych Tepliciach. Tento objekt kedysi slúžil ako zariadenie sociálnej starostlivosti. Kontrola z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) už pred rokmi skonštatovala, že budova nespĺňa zákonné podmienky, preto bola už v septembri 2020 vymazaná z registra poskytovateľov sociálnych služieb.

Mesto však pristúpilo k uzatvoreniu nájomných zmlúv s osobami, ktoré tam žili. Od začiatku podnájomníkov upozorňovalo na skutočnosť, že zmluvy sú len dočasné a uzatvárajú sa na dobu určitú, ktorú im dvakrát predĺžilo. Prvý raz o jeden rok z dôvodu pandemickej situácie a druhý raz, povedzme z humanitárnych dôvodov, o tri mesiace. Podnájomníci tak získali viac času na nájdenie si nového bydliska.

Na mestskom zastupiteľstve, ktoré sa konalo 27. júna 2023, problém opätovne prerokovali. Primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková vyzvala právneho zástupcu Ivana Eckmanna, aby vysvetlil právnu stránku veci.

„Ten súčasný stav, ktorý tam máme, nebola svojvôľa alebo výmysel vedenia mesta. Do tej situácie sme boli nútení, keď na základe výsledkov kontroly TSK, ktorá je, myslím, všeobecne známa, došlo k situácii, že došlo k výmazu zariadenia a v podstate vtedy začínajúce vedenie bolo postavené pred situáciu ‚čo s tými ľuďmi‘. To znamená, ako tým ľuďom pomôcť, aby mohli v tom objekte ďalej bývať, aby neskončili na ulici,“ ozrejmil Eckmann.

Fámy na sociálnych sieťach

Vysvetlil, že spolu s mestským úradom hľadali najschodnejšiu cestu na riešenie existenčnej situácie podnájomníkov. Nakoniec sa rozhodli, že so seniormi uzavrú nájomné zmluvy. „Čo je z môjho pohľadu dôležité povedať, je, že tie nájomné zmluvy boli od počiatku uzatvorené na dobu určitú,“ osvetlil právny zástupca s dodatkom, že s každým z podnájomníkov bol vykonaný pohovor. „Všetci vedeli, že uzatvárajú zmluvy na dobu určitú. Trúfam si povedať, že v tom nemohla existovať akákoľvek pochybnosť,“ vysvetlil Eckmann.

Situáciu však skomplikovala pandémia. „Znovu stálo vedenie mesta pred situáciou ‚čo teraz‘. Znovu ústretovo, snažiac sa tú vec riešiť sa pristúpilo k uzatvoreniu dodatkov k nájomným zmluvám, ktoré všetky do jednej boli znovu uzatvorené na dobu určitú. Vytvárať vo verejnosti nejaký obraz, že my sme uzatvárali nejaké dodatky, ktorými sme zmenili status tých ľudí, lebo oni stratili nejakú ochranu v zmysle Občianskeho zákonníka… Že z doby neurčitej sme spravili dobu určitú, je zavádzajúce. Je to nepravdivé a je to smutné z môjho pohľadu,“ vyhlásil Eckmann.

V snahe uviesť veci na pravú mieru povedal nasledovné: „Fámy na sociálnych sieťach, že sme ľuďom zasielali výpovede, sa nezakladajú na pravde. Tí ľudia boli veľmi slušnou formou len upozornení, že im nájomné pomery končia. Bodka. Žiadna výpoveď, žiadne vyhrážanie sa. Nikomu sme status chránenej osoby nezmenili,“ uzavrel. Ďalej vyzdvihol iniciatívu mestského úradu, ktorá podľa jeho slov hľadala inzeráty, obvolávala a inak hľadala riešenie situácie.

Čo mesto plánuje s predmetnou budovou?

Primátorka zamietla nápad s premenou budovy na bytový dom, nakoľko podľa jej slov sa byty nedajú stavať z eurofondov, mesto by muselo financovanie riešiť cez úver. „Tým, že je to také malé, nekomfortné, bolo by tam veľmi málo bytových jednotiek. Či to prebudovať na niečo iné, na nejaké kreatívne centrum, jasle… aj taká je možnosť,“ skonštatovala. „To sa dá z cudzích zdrojov, externých. Alebo či to vyhodnotíte ako nadbytočný majetok, ktorý by išiel na odpredaj a za to kúpime možno ďalší pozemok alebo možno ďalšiu nehnuteľnosť, aby sme mohli napríklad vybudovať dom sociálnych služieb – toto je rozhodnutie vyslovene na vás (na mestských poslancoch, pozn. red.),“ uzavrela primátorka.

Vyzerá to tak, že o osude nehnuteľnosti teda doposiaľ nie je rozhodnuté.

Poslankyňa Alena Križková upozornila na skutočnosť, že mesto sa snažilo zorganizovať dve stretnutia, na ktorých malo snahu osloviť rôzne druhy sociálnych zariadení, prípadne nájsť seniorom iné prenájmy bytov, no nájomníci sa podľa jej slov rozhodli, že pomoc mesta odignorujú. Na prvé stretnutie neprišli a na druhom prebehol skutočný dialóg a niektorým pomohli sa presťahovať.

Kam sa dôchodcovia odsťahovali, sme sa v piatok 29. septembra spýtali primátorky Trenčianskych Teplíc. „Komunikovali sme s tými, ktorí o to mali záujem. V mnohých prípadoch to bolo s rodinami. Je to prípad od prípadu,“ prehlásila Frajková Ďurmeková.

A ako prebehlo vysťahovanie? „Dnes to podpísali, odovzdali kľúče, všetko v poriadku,“ uzavrela primátorka.

Prípad naďalej sledujeme a budeme vás o ňom informovať.


Ďalšie články