Mesto ocenilo významné osobnosti, medzi laureátmi sú aj Tomáš Kopecký či Róbert Kaláber

1dca Dubnický primátor Peter Wolf s ocenenými laureátmi. Foto: Ľubomír Chochula

DUBNICA NAD VÁHOM – V priestoroch Domu kultúry sa 18. októbra uskutočnilo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, kde pri príležitosti 830. výročia založenia mesta odovzdávali vybraným osobnostiam Ceny mesta Dubnica nad Váhom a Ceny primátora.

„Úspechy, ktoré naši spoluobčania, alebo ľudia pôsobiaci v Dubnici n. V. dosiahli, siahajú ďaleko za hranice mesta, Slovenska, ba dokonca Európy. O takých osobnostiach je tento deň, keď si pri príležitosti 830. výročia prvej písomnej zmienky o Dubnici prevezmú ocenenia tí, ktorí sa výrazne podpísali do pomyselnej knihy života nášho mesta a postarali sa o to, aby sa v rôznych kútoch sveta skloňovalo v tom najlepšom možnom svetle meno mesta Dubnica n. V.,“ povedal v príhovore dubnický primátor Peter Wolf.

Cena mesta

Tomáš Kopecký (na slávnosti sa osobne nemohol zúčastniť): Tento bývalý hokejista sa narodil v Ilave. S hokejom začínal na dubnickom zimnom štadióne, neskôr napredoval v Dukle Trenčín a kariéru naplno rozvinul v NHL, kde získal dva Stanley Cupy (Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks). V slovenskej reprezentácii odohral 27 zápasov, dal v nich 6 gólov a na MS 2012 bol členom slovenského tímu, ktorý získal striebro.

Jaroslav Malenčík: Deti a rodičia ho poznajú z Centra voľného času. Je to hrdina, v roku 2014 sa ako hasič pri riskantnom nočnom zásahu ponoril do jazera, vliezol do ponoreného auta a vytiahol z neho osobu, ktorú sa lekárom podarilo zachrániť.

Stanislav Kvasnica: Nadšený historik z mestskej časti Prejta, autor knihy o histórii Prejty, ktorý sa zaslúžil o uchovanie historického dedičstva.

Adriana Vančová: Ako pedagogička a dlhoročná riaditeľka dubnického gymnázia vždy nabádala svojich študentov k aktivite a podnikavosti. Pod jej vedením dosiahla táto škola niekoľko úspechov, či už športových, alebo vedomostných.

Soňa Zelisková: Od 26 rokov je nevidiaca, napriek tomu je úspešná v umeleckej činnosti, ktorou inšpiruje. Každý kúsok jej keramiky je symbolom toho, že má pozitívny prístup k životu.

Alena Teicherová: Okrem iného je autorkou oltárneho obrazu Sen dona Bosca v kaplnke Katolíckeho domu v Dubnici. n. V. a oltárneho obrazu sv. Trojice v kaplnke Skalka n. V. Jej autorským počinom je aj Betlehem s biblickými postavami a zvieratkami v životnej veľkosti.

Cena primátora

Róbert Kaláber: Tento bývalý hráč a tréner Dubnice n. V už desať rokov účinkuje v Poľsku, kde je reprezentačným trénerom mužov, ktorí sa po dlhých rokoch prebojovali do A kategórie majstrovstiev sveta.

Dušan Bučko: Je po Jánovi Zacharovi tým, ktorého zásluhou sa mesto Dubnica n. V. stala v medzinárodnom športovom svete pojmom boxerského amatérskeho hnutia. V roku 1996 sa stal trénerom Slovenska mužov a v tejto pozícii sa zúčastnil na OH 1996 v Atlante.

Juraj Líška: Hudbe sa venuje od útleho detstva a skladaniu aj komponovaniu odvtedy, ako dostal prvý PC s programom na tvorbu vlastnej hudby. Kapela tohto muzikanta a producenta pôsobí na slovenskej hudobnej scéne 10 rokov a jej doterajšie albumy patria k skvostom.

Anna Majerčáková: V bežeckom lyžovaní bola majsterkou Československa. Po skončení aktívnej dráhy sa vydala na tú trénerskú. Bola aj trénerkou účastníkov olympiád.

Spoločnosť Aquatec VFL (cenu prevzali Mário Kazda a Michal Cyprian): Príbeh malej firmy z Dubnice n. V. sa začal písať pred 20 rokmi. Postupne sa počet spokojných zákazníkov rozrastal a dnes funguje na štyroch svetadieloch (Európa, Amerika, Ázia a Afrika), kde spolu vyprodukuje viac ako 35 miliónov litrov vyčistenej vody každý deň.

Autorská dvojica Vladimír Koštiaľ a Ivan Ronec: Koštiaľ je autorom celého radu kníh, v ktorých zaznamenal dubnické nárečie. Vrcholom je kniha Dubnica nad Váhom včera a dnes, v ktorej spolu s Roncom vypracoval menný zoznam obyvateľov všetkých ulíc starej Dubnice a vytvoril aj výnimočný fotografický archív starej podoby mesta.

Spoločnosť TSS Group, a. s. : Od svojho vzniku sa zameriava na poskytovanie riešenia v oblasti zabezpečenia objektov a vozidiel, neskôr svoju pôsobnosť rozšírila o produkty zaisťujúce GPS monitoring vozidiel a osôb. Okrem slovenského a českého trhu sa jej úspešne darí prenikať aj na ostatné zahraničné trhy.


Ďalšie články