Kraj vyhradil na budúcoročné investície takmer 60 miliónov eur. Kam pôjdu peniaze?

tsk-zastupko-december Krajskí poslanci zasadali v tomto roku poslednýkrát. Foto: TSK

TRENČÍN – Takmer 60 miliónov eur chce investovať Trenčiansky samosprávny kraj v budúcom roku do svojho rozvoja. Je to súhrnná suma kapitálových výdavkov, ktorá je súčasťou prijatého rozpočtu na rok 2024. Ten v pondelok odklepli krajskí poslanci na svojom poslednom tohtoročnom rokovaní.


Celkový rozpočet je o niečo menej ambiciózny ako ten tohtoročný, keď krajská samospráva dokončovala eurofondové projekty v končiacom programovom období a aj preto jeho súhrnná suma atakovala 300-miliónovú hranicu.

Budúcoročný rozpočet schválili vo výške 256 miliónov eur, pričom investície tvoria len necelú štvrtinu. „Môžem všetkých ubezpečiť, že takmer na sto percent vyúčtujeme všetky finančné prostriedky z eurofondov, čo bolo našou tohtoročnou prioritou,“ vyhlásil pred schválením rozpočtu predseda TSK Jaroslav Baška.


Podľa jeho slov nebolo pre župu zložité vytvoriť bežný rozpočet, ktorý bol skoncipovaný s takmer šesťmiliónovým prebytkom, ale problematický bol skôr kapitálový rozpočet, kde evidujú 18-miliónový schodok. „Tento rozdiel riešime tým, že načerpáme ďalšiu tranžu vlani prijatého úveru z Rozvojovej banky Európy vo výške takmer 15 miliónov eur. Tieto prostriedky pôjdu predovšetkým na projekty, ktoré sme nestihli dokončiť v priebehu tohto roka,“ skonštatoval Baška.

Príkladom je podľa neho tretia etapa rekonštrukcie cesty medzi Veľkými Uhercami a Skýcovom, ale tiež zvyšný úsek na ceste medzi Trenčianskymi Teplicami a Dežericami.


„Ďalšie finančné zdroje z úveru pôjdu na projekt revitalizácie Draškovičovho kaštieľa v Čachticiach, ktorý musí byť dokončený do konca apríla budúceho roka a časť prostriedkov pôjde na dokončenie regionálnej hokejovej akadémie v Trenčíne, vrátane strojného a interiérového vybavenia,“ uviedol Baška.

V tejto súvislosti sa s optimizmom pozerá na dnešné výjazdové rokovanie slovenskej vlády, ktorá by mala na dokončenie hokejovej akadémie uvoľniť 5 miliónov eur. „V prípade, že sa to podarí, potom urobíme v rámci schváleného rozpočtu úpravu a nami rezervované prostriedky vyčleníme na niečo podobne zmysluplné, ako je projekt hokejovej akadémie,“ dodal trenčiansky župan.


Súčasťou rozpočtu je aj 7 miliónov eur určených na súvislé opravy ciest II. a III. triedy v celom Trenčianskom kraji. Kým v tomto roku bol tento objem vo výške 3,5 milióna eur, pre budúci rok je plánovaný dvojnásobok. Poslanci schválili pripravený plán opráv, v ktorom figuruje dovedna 39 úsekov s celkovou dĺžkou 35 kilometrov.


Krajskí poslanci sa na svojom poslednom tohtoročnom rokovaní venovali aj sérii všeobecne záväzných nariadení. Časť z nich upravovala pravidlá dotačných programov župy, ako je napríklad participatívny rozpočet alebo environmentálna grantová schéma Zelené oči. Na rad však prišli aj nariadenia, ktoré upravujú poplatky klientov v zariadeniach sociálnych služieb, ale aj žiakov jazykovej školy či študentov ubytovaných na stredoškolských internátoch.


Vedúca oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Nekorancová zdôvodnila zvýšenie poplatkov za sociálne služby rastom cien potravín, tovarov, služieb a energií. Zároveň však pripomenula tohtoročnú dvojnásobnú valorizáciu dôchodkov. „Pri výške úhrady za poskytované sociálne služby sú zohľadnené aj priemerné príjmy prijímateľov sociálnej služby tak, aby sa zamedzilo rastu pohľadávok, ktorých výška k 30. júnu 2023 predstavovala takmer 2,5 milióna eur,“ skonštatovala Nekorancová.


Od 1. januára 2024 sa zvyšujú aj poplatky pre žiakov trenčianskej jazykovej školy a poplatky na stredoškolských internátoch. Vedúci odboru školstva Úradu TSK Richard Hančin vysvetlil, že kompetenciu na určenie presnej výšky poplatkov majú jednotliví riaditelia, zastupiteľstvo v príslušnom nariadení určilo len cenové rozpätie.

V jazykovej škole bola určená výška úhrady školného pre žiaka či študenta vo veku do 25 rokov v rozpätí od 200 do 300 eur a pre dospelú osobu nad 25 rokov v rozpätí od 290 do 390 eur. Zároveň bola určená výška zápisného na jedného poslucháča v rozpätí od 12 do 15 eur. Internátne mesačné poplatky sa po novom budú pohybovať od 30 do 60 eur.


Ďalšie články