VIDEO: Bánovecký futbal je na kolenách, chceme ho dostať na nohy, tvrdí prezident Spartaka

stadion a milos sagat Bánovský futbal zažil po oslave storočnice pád na dno. Po blamáži dostal šancu na reparát. Foto: Stanislav Vavro

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Slávny Spartak prežíva veľkú futbalovú krízu. Ocitol sa na dne, vymenil vedenie klubu a v súčasnosti hľadá pod novým vedením cestu, ako sa z toho dostať von.

Nielen o krízovom pláne, ale i o novej koncepcii a hľadaní perspektívnych riešení, ktoré by dostali klub s bohatou históriou na novú koľaj, sme sa porozprávali s novým prezidentom klubu Milošom Šagátom.

V novodobej histórii sa v mužskom áčku oveľa častejšie striedali futbalovejšie obdobia s tými, ktoré počas sezón zarmútili srdcia verných fanúšikov. Na rok 2023 len tak ľahko nezabudnú.

„V čase najväčšej krízy (júl 2023) ukončilo predchádzajúce vedenie klubu svoju činnosť, a tak zostala pred nami veľmi ťažká otázka, čo ďalej s bánovským futbalom,“ povedal v úvode rozhovoru pre Trenčiansky Štandard sedemmesačný prezident FK Spartak Bánovce nad Bebravou Miloš Šagát.

https://youtu.be/Wuf0r1yox-g
Videoreportáž: Bánovský futbal zažil po oslave storočnice pád na dno. Zdroj: Stanislav Vavro

„Po oficiálnom prevzatí klubu a príchode na ihrisko sme s údivom zistili, že nám nemá kto otvoriť dvere do kabín,“ povedal so smutným výrazom na tvári nový prezident Spartakovcov.

Namiesto mlátenia prázdnej slamy bolo nutné prijať účinné opatrenia, vysúkať si rukávy a s podaním pomocnej ruky od primátora Róberta Gašparíka začať konať. „Začiatky boli naozaj ťažké. Našťastie sa nám podarilo do konca roka klub ako-tak zastabilizovať a od nového roku stojíme pred novými výzvami,“ pokračoval v rozprávaní Šagát.

Aby to všetko nebolo také jednoduché, prišla podľa neho ďalšia neočakávaná sprcha. „Kým v minulom roku sme mali finančné prostriedky ako-tak na prežitie, v tomto roku došlo opäť ku kráteniu finančných prostriedkov zo strany mesta o 24-tisíc eur, čím nastáva nový problém,“ konštatoval Šagát.

Treba si uvedomiť, že Spartak má vyše 200-člennú členskú základňu. „Som rád, že v súčasnej dobe v našom klube pôsobí 14 kvalifikovaných trénerov, ktorí sa podieľajú na rozvoji mládežníckeho futbalu,“ doplnil. Zároveň podotkol, že na zvýšenie úrovne kvality tréningového procesu by ich bolo treba viac, avšak všetko záleží od financií.

Podľa prezidenta prvým krokom, ktorý treba spraviť, je začať stavať futbalový dom od základov – systematicky, z vlastnej liahne odchovancov.

„Pevne veríme, že bánovský futbal, ktorý je v súčasnosti na kolenách, dokážeme postupným zavedením novej koncepcie a spoločným úsilím dostať na kvalitatívnu úroveň,“ argumentoval presvedčivými slovami futbalový manažér.

„Ako vidíte, aj mládežnícke družstvá začali so zimnou prípravou (8. január), pretože hráme druhú žiacku ligu, tretiu dorasteneckú ligu a nemôžeme nechať nič na náhodu,“ informoval Šagát počas spoločného tréningu žiakov a dorastencov.

„V áčku je to oveľa zložitejšie. Boli sme radi, že sme na jeseň tesne pred súťažou dokázali poskladať mužstvo, ktoré sme prihlásili do najnižšej futbalovej súťaže,“ pokračoval. „Aj napriek všetkým týmto nepriaznivým okolnostiam verím, že klub, ktorý vypil svoj kalich horkosti až do dna, sa nakoniec postaví na vlastné nohy a vyberie sa novou cestou, ktorá vráti slávny Spartak späť na piedestál niekdajšej slávy,“ uzavrel.

Futbalový štadión FK Spartak Bánovce nad Bebravou Foto: Stanislav Vavro

Ďalšie články