Trenčiansky lekár žne úspechy v Nemecku. Na trh prichádza s jedinečnou novinkou

7L0A6881 Trenčiansky lekár žne úspechy v Nemecku. S čím prišiel na trh? Foto: archív Ľ. Fraňa

TRENČÍN/BERLÍN – O trenčianskom rodákovi Ľubošovi Fraňovi, známom oftalmológovi, ktorý má úspešnú kliniku v centre Berlína, ste v minulosti možno už počuli. Napriek tomu, že väčšinu života prežil v zahraničí, stále sleduje slovenskú dennú tlač a zaujíma sa o život v našom kraji.

Známy odborník vyvinul účinné kvapky na suché oči a zaoberá sa aj multifokálnymi šošovkami pre pacientov nad 45 rokov. Ako sa dostal k medicíne, či sa chce vrátiť na Slovensko a ako sa z lekára stal biznismen, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Čo bolo prvotným impulzom, ktorý vás priviedol k medicíne?

V našej rodine bol veľký zdravotník dedko, ktorý pracoval na chirurgii v trenčianskej nemocnici a pomáhať ľuďom mi už vtedy prišlo zmysluplné. A pred rokom 1989 pre mňa prichádzalo do úvahy študovať medicínu a jazyky. Bol som v jazykovej triede na gymnáziu v Trenčíne, kde som sa veľmi dobre naučil nemecky, rusky a základy latinčiny.

Čo vás lákalo na oftalmológii?

K očnému lekárstvu som sa dostal náhodou, mali zrovna voľné miesto vo Fakultnej nemocnici v Prahe. Neľutujem, je to obor, ktorý sa stará nielen o optiku videnia, ale spája imunológiu, kožné lekárstvo, internu a neurológiu. Digitalizácia prístrojov a laser priniesli veľa revolučných zmien do očného lekárstva, diagnostiky a liečby očných chorôb.

Do zahraničia ste sa dostali ako 17- až 18-ročný. Vedeli ste už vtedy, že na Slovensku žiť nechcete?

Na Slovensku som prežil krásne detstvo a rodičia ma poslali za vzdelaním. Šťastné detstvo je základ a emočné spojenie so Slovenskom je doživotné. Nedostal som sa na medicínu do Bratislavy a v Prahe som mohol pracovať ako sanitár v takzvanom nultom ročníku a pripravovať sa na prijímačky na Karlovej Univerzite.

Tie možnosti pre profesijný rast, ktoré sa mi vtedy otvorili, ma priviedli až na Slobodnú univerzitu do Berlína. V Nemecku som si dokončil odborné vzdelanie v očnom lekárstve.

Viete si predstaviť, že by ste sa teraz na Slovensko vrátili?

Áno, viem. Chýbajú mi slovenské hory a niektoré tradície. Začal som spolupracovať so slovenskou firmou Grandaliro v oblasti digitálneho marketingu, tak sa vraciam cez moju profesiu a kvôli rodičom na Slovensko často.

So Slovenskom som spojený rôzne. Na stáži som mal lekárku zo Zvolena, študenta z Dubnice, v roku 2013 som organizoval vystúpenie Trenčanu v Berlíne a Detskému mestečku, kam som chodil na základnú školu, som v roku roku 2006 daroval 10 počítačov. V tejto činnosti ma podporil vtedajší veľvyslanec SR v Nemecku, pán Ivan Korčok.

Čo by sa u nás muselo zmeniť, aby sme boli kvalitou života na porovnateľnej úrovni s Nemeckom?

Kvalita života na Slovensku podľa mňa nie je zlá. Určite niektoré služby a prístup ľudí fungujú inak ako v Nemecku. Niekedy mi vadí, ako sa ľudia k sebe v službách a bežnom živote správajú. Máme inú históriu a mentalitu ako Nemci, všetko kopírovať od nich nemusíme. Na výkon slovenskej ekonomiky a stav zdravotníctva za posledných 30 rokov sa treba spýtať politikov.

Prejdime k otázkam týkajúcim sa vašej odbornej praxe. V posledných rokoch trh zaplavili okuliare, ktoré nás majú ochrániť pred takzvaným modrým svetlom. Ochránia nás pred modrým svetlom z monitorov dostatočne alebo ide len o marketingový boom?

Dobrá otázka. Myslím, že všetky obrazovky majú zabudovanú ochranu pred modrým svetlom, okuliare proti modrému svetlu monitorov sú čiastočne marketingový boom. Pri práci na počítači je treba odtrhnúť oči od počítača, zavrieť ich, prípadne ísť k oknu a pozrieť sa do diaľky.

Tiež je dobré použiť očné kvapky na uvoľnenie a osvieženie videnia. Dôležitejšie ako okuliare na modré svetlo monitorov sú slnečné okuliare s UV-filtrom. UV žiarenie je škodlivé pre šošovku a makulu na sietnici.

Vyvinuli ste kvapky na suché oči. V čom sú lepšie ako tie, ktoré pacienti používali doteraz?

Snažil som sa použiť oligohyaluron – hyaluron podobný tomu prirodzenému, ktorý máme v oku a ktorý dokáže dlhšie chrániť rohovku. Ten sa z nej nevyparí a kvapky nemajú škodlivé konzervačné látky ako benzalkoniumchlorid.

Kvapky distribuujete do leteckých spoločností. Čítala som, že ste plánovali vstúpiť aj na čínsky trh. Podarilo sa vám to? Plánujete expandovať aj do ďalších krajín?

Áno, skutočne pred koronou som mal úspešnú zmluvu s Lufthansou a Star Aliance (Austrian Airlines, Swiss, Condor) a pozvali ma aj do Číny. Bohužiaľ, prišla korona, Lufthansa mala existenčné problémy, Čína bola takmer 3 roky hermeticky uzavrená. Chcem sa k tomu projektu vrátiť, no teraz sú mojimi prioritami Berlín a Slovensko.

Kedy sa z lekára stal biznismen?

Každý lekár, ktorý má vlastnú ambulanciu, je v podstate biznismen. Biznis nás však na univerzite neučili, je to tímová práca. Vážim si kreatívnych a pozitívnych ľudí.

No v prvom rade som lekár a v tom vidím svoje poslanie. V Nemecku si oční lekári môžu zaloziť biznis s kontaktnými šošovkami, ak majú na to potrebné vzdelanie – to som urobil aj ja v roku 2006. Založil som Augenkraft Institut Berlin. Mať svoje produkty pre potreby pacientov ma vždy lákalo.

Váš výskum sa nezaoberal len kvapkami na suché oči, ale aj multifokálnymi šoškovami pre ľudí nad 45 rokov. V čom sú výnimočné?

Zaoberám sa problematikou suchých očí a tým, ktoré nové látky môžu túto civilizačnú chorobu zmierniť, prípadne liečiť. Oko je nielen zmyslový, cievny, ale aj kožný orgán, takže vnímam túto problematiku komplexne, napríklad u pacientov s rosaceou, psoriázou, neurodermatitídou, Hashimoto – autoimúnnou chorobou štítnej žľazy a tak ďalej.

Multifokálne šošovky sú dosť neznáme – ľudia nad 45 rokov poznajú ak tak len multifokálne progresívne okuliare do diaľky a do blízka, ale šošovky nie sú také známe.

Používate syntetický hyaluron. V čom je iný ako prírodný?

Prírodný hyaluron sa získaval okrem iného z hrebienkov kurčiat a obsahoval bielkoviny, ktoré môžu viesť k alergii. V našich produktoch používame čistý syntetický oligohyaluron, ktorý má krátky reťazec molekuly a lepšie preniká do kože očných viečok.

Vyvíjate niečo ďalšie? Na akom výskume aktuálne pracujete a v čom by mohol byť prevratný?

Teraz, po štyroch rokoch práce, mám nový produkt, vlastnú receptúru – ide o očný sprej s účinnou látkou CBD z konope, ktorý veľmi dobre ošetrí očné viečka senzitívnych ľudí s napríklad už spomínanými kožnými ochoreniami a je vhodný pre ľudí, ktorí neradi používajú kvapky. Oči je potrebné ošetriť či už doma, v kancelárii pred počítačom alebo pri dlhej jazde autom.

Tretím produktom je očný krém s prírodnými látkami a tiež CBD, ktorý zlepší výživu kože okolo každého oka. Čo je mojou úlohou? Dovolím si parafrázovať klasika: Aby žiadne oko nezostalo suché.


Ďalšie články