Biela palička mi otvorila cestu do sveta, hovorí víťazka festivalu Hory, cesty, ľudia

zuzana habanova titulka Najväčšie divácke ocenenie „festivalovú sošku“, ktorú si prevzala z rúk primátora mesta Róberta Gašparíka sa dostalo cestovateľke z Česka Zuzane Habáňovej. Foto: Zdeněk Velen

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU – Návštevníci 22. ročníka cestovateľského festivalu Hory, cesty, ľudia zaplnili sálu Mestského kultúrneho strediska do posledného miesta a vychutnali si jedinečný program.

Maratón prednášok, projekcií a stretnutí s cestovateľmi či dobrodruhmi vytvoril počas celého dňa neopakovateľnú atmosféru.

„Samozrejme, aj tento ročník sme prihliadali na to, aby z každého kúta sveta bolo niečo zaujímavé. To je vždy gro týchto festivalov,“ informoval zakladateľ a organizátor Marián Chovanec.

„Každoročne sa snažíme zostaviť dramaturgiu, aby to nebolo len o turistike, vysokohorskej turistike, ale aby skutočne bol naplnený ten ideál a myšlienka pojmu hory, cesty, ľudia,“ uviedol počas festivalu predseda KST Bánovce nad Bebravou.

Jedným z organizátorov vyhľadávaného festivalu je aj vášnivý cestovateľ Braňo Štefánik, ktorý sa venuje cestovaniu po svete od svojich piatich rokov.

„Som rád, že sa nám podarilo za ten čas prilákať do Bánoviec množstvo významných horolezcov, cestovateľov a rôzne osobnosti. O to viac nás teší, že návštevníci mali možnosť spoznať ľudí, ktorých by inak možno v živote nestretli,“ vyjadril sa.

Potenciál Malých Karpát so zaujímavou ukážkou kultúrno-historických a prírodných zaujímavostí tejto oblasti pútavo odprezentovali environmentálni geológovia – otec Kliment a syn Maroš Ondrejkovci.

„Hlavnou témou našej prezentácie bolo predstaviť našu organizáciu Terra Carpathica, ktorá zastrešuje aj populárno-náučné publikácie a jednou z nich je aj novinka Rekordy Malých Karpát, ktorú sme vlastne odprezentovali na festivale Hory, cesty a ľudia,“ povedal spoluautor knihy Maroš Ondrejka.

Dodal, že obsahom populárno-náučnej publikácie sú extrémne javy prírody, histórie, ľudskej spoločnosti či kultúry.

Dlhotrvajúci potlesk publika zožala po svojej dych berúcej prezentácii majsterka sveta a Európy v body fitness a držiteľka ultramaratónskych rekordov Soňa Kopčoková.

„Vystúpenie zo zóny komfortu a strachu mi otvorilo úplne nové rozmery. Zlomila som viaceré, nielen ženské rekordy na rôznych trasách a pretekoch okolo sveta,“ prezradila.

Súčasťou jej života sú aj tri deti a ako tvrdí, najväčší zlom v jej živote bol rekordný beh na ceste SNP.

Pred dvomi rokmi o nej nakrútili film Sama na ceste, ktorý zachytáva nielen sólo bežecké putovanie bez podpory z Dukly na Devín po Ceste hrdinov SNP (nový ženský rekord za 11 dní 15 hodín a 30 min).

Najväčšie divácke ocenenie si prevzala z rúk primátora mesta Róberta Gašparíka slabozraká cestovateľka z Českej republiky Zuzana Habáňová.

Ešte pred takmer pätnástimi rokmi nepoznala dovolenku mimo Európy a bez cestovky. Potom prišiel zvrat – vinou cukrovky takmer oslepla. Napriek tomu sa vydala do sveta a začala objavovať aj málo známe a exotické miesta: napríklad Irán, Kurdistan, Indonéziu alebo Barmu.

„S lupou na jedinom oku som sa začala (2010) učiť angličtinu, hľadala som prvé dovolenky a zbierala som informácie od skúsených cestovateľov,“ povedala po súťažnej filmovej prehliadke dobrodružná cestovateľka.

„Mojím zmyslom života sa stalo cestovanie do menej navštevovaných krajín na vlastnú päsť,“ uzavrela Zuzana Habáňová, ktorá je aj držiteľkou prestížneho ocenenia – Rekordy handicapovaných hrdinů za rok 2021.

Organizátori Hory, cesty, ľudia – Marián Chovanec, Braňo Štefánik, Anton Balažovič

Ďalšie články