Čaká nás zvrat v počasí. Výrazné ochladenie potrápi najmä záhradkárov

Mráz môže poškodiť úrodu. Mráz môže poškodiť úrodu. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Na naše územie príde v noci výrazný mráz, ktorý môže spôsobiť škody predovšetkým ovocinárom. Blížiace sa mrazy, ktoré prinesú teploty pod kritickú hodnotu, môžu poškodiť puky stromov. Nebezpečenstvo potrvá nasledujúce dva dni.

„Po týždňoch veľmi teplého počasia mieri na naše územie výrazné ochladenie, ktoré so sebou prinesie vpád chladného, najskôr pôvodom arktického vzduchu a potom suchého kontinentálneho vzduchu od severovýchodu. Studený vzduch k nám začína zatekať už teraz a to za studeným frontom, ktorý včera postupoval cez naše územie,“ uviedol Peter Minárik z portálu imeteo.sk.

Masa chladného vzduchu bude natoľko výrazná, že zároveň zníži hranicu sneženia až do nížin. Predovšetkým pondelok bude na Slovensku veľmi chladný. Po dlhej dobe by sme mali zažiť teplotne podpriemerný deň.

Maximálne denné teploty totiž na našom území vystúpia len na 0 až +8 °C. O čosi teplejšie by malo byť na juhozápadnom Slovensku, kde sa teploty vyšplhajú do +11 °C.

„Ochladenie, ktoré nás teraz čaká, nie je na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné. Mrazy sú v tomto období bežné, no nezvyčajné počasie sme zažívali uplynulé týždne, kedy na viacerých miestach nášho územia rozkvitli stromy,“ doplnil Minárik.

Blížiace sa mrazy by mali prekročiť kritickú hodnotu pre viaceré ovocné stromy. Tou je teplota -2 °C. Mrazy pod touto teplotou už predstavujú vysoké riziko predovšetkým pre slivky, marhule, broskyne aj čerešne.

Ostatné druhy stromov by mali mrazy zvládnuť. Záhradkári by sa mali mať na pozore predovšetkým nasledujúce dve noci. Potom sa počasie zlepší a oteplí sa.


Ďalšie články