Z väzenia tak skoro nevyjde: Jána odsúdili za pokus o vraždu priateľky

Jánovi z Lednických Rovní krajský súd dnes potvrdil 16-ročný trest odňatia slobody. Foto: MM Jánovi z Lednických Rovní krajský súd dnes potvrdil 16-ročný trest odňatia slobody. Foto: MM

TRENČÍN – Takmer dva roky trvalo, kým sa prípad nevydarených osláv zásnub v Lednických Rovniach (okres Púchov), keď 30-ročný Ján takmer pripravil o život svoju priateľku Ivanu, dočkal právoplatného rozsudku. Krajský súd v Trenčíne na dnešnom pojednávaní potvrdil rozsudok prvostupňového súdu, ktorý Jánovi vymeral trest odňatia slobody v trvaní 16 rokov.

Ivana takmer prišla o život len krátko po tom, ako ju jej priateľ v máji 2022 požiadal o ruku na grilovačke s priateľmi pri rybníkoch v Lednických Rovniach. Na oslave zostali už len sami dvaja, keď ju Ján podľa obžaloby pod vplyvom alkoholu fyzicky napadol, minimálne trikrát udrel do hlavy tupým predmetom a spôsobil jej život ohrozujúce zranenia.

Hádku plnú faciek a vulgárnych nadávok síce obžalovaný pred súdom priznal, ale útok odmietol. „V žiadnom prípade som na ňu nezaútočil. Bola to nehoda, po zakopnutí som spadol na ňu a kolenom som ju udrel do tváre,“ vyhlásil Ján.

Podľa jeho obhajcu nebola naplnená právna kvalifikácia pokusu o vraždu, keďže u obžalovaného absentoval úmysel iného usmrtiť. Jánovu verziu o náhodnom zakopnutí a nešťastnom údere kolenom do tváre jeden zo znalcov jednoznačne vylúčil.

Vážne zranenia, medzi ktorými bola najvážnejšou zlomenina temennej kosti, podľa jeho slov nemohli vzniknúť tak, ako to obžalovaný tvrdil. K objasneniu celej situácie Ivana príliš neprispela, keďže si podľa vlastných slov pamätala len to, ako ležala na zemi a kopancami jej Ján smeroval na tvár.

Obžalovaný Ján spáchal skutok len šesť mesiacov po tom, ako ho právoplatne odsúdili na trojročný podmienečný trest za porušovanie domovej slobody a ublíženie na zdraví, čo mu pred súdom príliš nepomohlo.

Súd mu minulý rok v marci vymeral trest odňatia slobody na 12 rokov. Prokurátor požadoval tvrdší trest, advokát obžalovaného naopak oslobodzujúci rozsudok, a tak sa obe strany odvolali. Krajský súd v Trenčíne sa s tým stotožnil a celú vec vrátil na opätovné prerokovanie.

Krajský súd dôvodil nutnosť opätovného prerokovania aj tým, že k zraneniam Ivany sa vyjadril znalec z oblasti ortopédie a nie z oblasti neurochirurgie. Sudca preto nechal vypracovať znalecký posudok.

Ešte pred Vianocami sa Ján dozvedel nový verdikt, ktorý bol v porovnaní s predchádzajúcim o štyri roky prísnejší. Obhajca s obžalovaným odvolanie zahlásili priamo v pojednávacej miestnosti, a tak o konečnom verdikte mal rozhodnúť Krajský súd v Trenčíne.

Stalo sa tak dnes predpoludním, keď odvolací senát potvrdil rozhodnutie okresného súdu, pričom 16-ročný trest si Ján odpyká v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. „Poukazujem na skutočnosť, že obžalovaný sa daného skutku dopustil v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia v inej trestnej veci, kde mu bude premenený trest odňatia slobody v trvaní troch rokov, takže celkovo si odsedí 19 rokov za mrežami,“ zhodnotil rozsudok prokurátor.


Ďalšie články