Video: V obci sa hneď vedľa cesty potulovali medvede. Buďte ostražití

medveď Medveď v okolí obce Kľačno. Zdroj: Reprofoto: Peter Peniaško

PRIEVIDZA – Na lesnej ceste v obci Kľačno v okrese Prievidza zazreli dva medvede. Video neskôr zverejnila obec aj na svojej sociálnej sieti.

Zvieratá videli v pondelok v lese hneď vedľa cesty a nejavili známky vystrašenia. Autor videa spomenul, že sa nachádzali v smere na obec Vrícko.

Medvede v smere na obec Vrícko. Zdroj: FB/Obec Kľačno, Peter Peniaško

V Kľačne sa s medveďom hnedým stretávajú, dá sa povedať, na pravidelnej báze. Minulú jeseň medvede zničili niekoľko ovocných stromov a pohybovali sa v záhradách priamo v blízkosti domov. Podľa informácií polície v auguste zničilo päť medveďov oplotenie rodinného domu.

Obyvateľka obce odfotila v auguste tri jedince, ktoré sa prechádzali po strede cesty. V júni zase musel zásahový tím eliminovať medvedicu, ktorá vykántrila zvieratá na miestnej farme.

Minulý týždeň tu vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov. Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach.

Ministerstvo životného prostredia určilo rizikové oblasti na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne.

Za rizikové oblasti označilo MŽP SR okresy Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Lučenec, Martin, Prievidza, Partizánske, Poprad, Ružomberok, Rimavská Sobota, Turčianske Teplice, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica.


Ďalšie články