Tipy na víkend: oslavy Veľkej noci aj príchodu jari. Na hrade pomôžu malému bojovníkovi

Výťažok z predaj veľkonočných korbáčov venujú vážne chorému chlapcovi. Foto: NO LIMITS for NATY Výťažok z predaj veľkonočných korbáčov venujú vážne chorému chlapcovi. Foto: NO LIMITS for NATY

TRENČÍN – Ak ste sa ešte nestihli rozhodnúť, ako využiť sviatočný víkend, prinášame vám niekoľko tipov na podujatia v našom kraji. Ponuka je pestrá, stačí si len vybrať.

Veľká noc na hrade Beckov – 29. 3. 2024 až 31. 3. 2024, Hrad Beckov

Hrad Beckov pokračuje v dlhoročnej tradícii veľkonočných sviatkov. Príďte pátrať po vajíčkach, zažiť tvorivé dielne a workshopy či maľovanie na tvár, ktoré poteší najmä mladších.

Pokochať sa môžete aj výstavou drotárskeho remesla a sami sa mu priučiť. Sprístupnená bude aj stála expozícia v západnom paláci.

V sobotu a v nedeľu sa v spolupráci s o. z. NO LIMITS FOR NATY uskutoční benefičný predaj korbáčov. Výťažok bude použitý na pomoc pre malého bojovníka Lea Paceka z Beckova, ktorý trpí akútnou lymfoblastovou leukémiou.

Ide v poradí o tretie podujatie tohto druhu. V roku 2022 sa v rámci benefičnej akcie podarilo pre Natálku Kollárovú z Tešedíkova vyzbierať 2 351 eur, v minulom roku vyzbierali pre Riška Fidluša z Trenčianskej Turnej 3 050,13 eura a 400 Kč.

V pondelok o 11:00 sa môžete tešiť na rytiersku šibačku. Počas podujatia platí vstupné Okruh A (mimoriadne aj s prehliadkou bez sprievodcu po expozícii západného paláca bez pustených hovoriacich obrazov), ktoré si môžete zakúpiť priamo v pokladni hradu.

Veľká noc na Gazdovstve Uhliská – 30. 3. 2024, 11:00, Gazdovstvo Uhliská, Trenčianska Závada

Príďte zažiť nezabudnuteľnú Veľkú noc na Gazdovstve Uhliská. Organizátori si vás pripravili skvelý program plný zábavy a aktivít pre celú rodinu. Vstup do areálu je voľný.

Program:

  • veľkonočné dielničky (zdobenie vajíčok, výroba korbáčov a zdobenie medovníkov s lektormi Neboj sa remesla)
  • Soňa Zelisková – výroba keramiky
  • p. Horečný – košíkar, výroba korbáčov
  • živá hudba – hudobné zoskupenie Improvizo
  • vodenie na koníkoch (13:00 až 15:00)
  • špeciality z grilu
  • remeselné stánky

Vítanie jari na hrade „Poď na hrad v kroji!“ – 31. 3. 2024, 10:00 až 16:00, Trenčiansky hrad

Veľká noc je jedným z najkrajších období roka. Oslávte tohtoročné sviatky jari na Trenčianskom hrade v duchu tradícií a slovenského folklóru. Každý návštevník, ktorý príde na hrad v ľudovom kroji, bude mať vstupné zdarma.

O dobrú náladu sa postarajú členovia Folklórneho súboru Bosoráci z Bolešova, ktorí sa v budove Kasárne predstavia so svojou gajdošskou hudbou, spevom a tiež ukážkou tradičných hudobných nástrojov.

Najmenší návštevníci sa môžu tešiť na obľúbenú Vajíčkovú pátračku a hľadanie stratených vajíčok s indíciami, ale tiež na tvorivé dielničky s jarnou tematikou. V budove kasárne na prízemí bude zároveň prebiehať výstava krojovaných bábik doplnená ukážkou ľudových krojov zo zbierok Trenčianskeho múzea. 

Vstupné na podujatie bude v rámci hradných okruhov.

Veľká noc v Národnej zoo Bojnice – 31. 3. 2024, 10:00 až 16:00, zoo Bojnice

Navštívte v nedeľu zoo Bojnice. Čaká vás príjemný deň v spoločnosti tých najzaujímavejších zvierat doplnený o nové vedomosti. Okrem iného sa dozviete, že nielen zajačik či kuriatka sú symbolmi Veľkej noci.

Zábavu a nové informácie nájdete od 10:00 do 16:00 v edukačnom stánku pri medveďoch. V areáli zoo si môžete zahrať aj hru Zvieracia symbolika Veľkej noci, pri ktorej získate heslo. Za toto heslo a jeho správnu interpretáciu vás bude v edukačnom stánku čakať odmena. 

Veľká noc na Gazdovstve Uhliská. Zdroj: Ajdnes.sk
Veľká noc na hrade Beckov. Zdroj: Ajdnes.sk
Vítanie jari na hrade. Zdroj: KIC Trenčín
Veľká noc v Národnej zoo Bojnice. Zdroj: Ajdnes.sk

Ďalšie články