Foto: Trenčania si pripomenuli oslobodenie mesta. Mier nie je samozrejmosť, zaznelo na Brezine

IMG_3290 Pripomíname si obete ľudí, ktorí položili životy, aby sme my mohli žiť v mieri, odznelo na 79. výročí oslobodenia mesta. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – V stredu 10. apríla si v Trenčíne slávnostne pripomenuli 79. výročie oslobodenie mesta sovietskymi a rumunskými vojskami. Podujatie sa začalo o 10:00 pri Pamätníku umučených na Brezine.

Organizátormi podujatia boli mesto Trenčín, Veliteľ Posádky Trenčín, ZO Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Trenčín a Jednota dôchodcov na Slovensku v Trenčíne.

Počas stretnutia zazneli aj inšpiratívne príhovory, ktoré priblížili situáciu spred takmer 80 rokov. O prvý sa postaral Tomáš Vaňo, poslanec TSK. „Oslobodzovacie vojsko vstúpilo do nášho mesta 10. apríla 1945 v ranných hodinách. Išlo o súčasť bratislavsko-brnianskej vojenskej operácie sovietskej a rumunskej armády. Útok na Trenčín sa začal v noci z 8. na 9. apríla cez Kozí vrch na Brezine smerom na mesto,“ povedal.

Postup osloboditeľov spomaľovali nemecké protiútoky. „Večer 9. apríla obnovili oslobodzovacie jednotky svoj útok a v noci z 9. na 10. apríla prenikli do mesta od juhozápadu. Ustupujúci Nemci zničili v noci obidva mosty cez Váh. Ráno o 8:00 bola časť Trenčína na ľavom brehu rieky oslobodená. Delostreleckej a mínometnej paľbe bolo mesto vystavené ešte ďalších 20 dní,“ odznelo z úst krajského poslanca.

Pripomenul tiež, že posledné zvyšky okupačných vojsk vyhnali oslobodzovacie jednotky až 30. apríla 1945. Boj na území vtedajšieho okresu Trenčín si vyžiadal 1380 padlých vojakov rumunskej armády, 1255 vojakov sovietskej armády a 171 civilistov. Za ich hrdinstvo si zaslúžia vďaku.

„Pamätajme, že mier je krehký a ani v dnešnej dobe nie je samozrejmosť,“ vyhlásil. Pripomenul, že len kúsok od našich východných hraníc zúri vojna, preto podľa jeho slov musíme pracovať na udržaní mieru, musíme sa snažiť o jednotu, spoluprácu a porozumenie nielen medzi národmi, ale aj medzi ľuďmi, aby sme mohli budúcnosť budovať na vzájomnej úcte a dôstojnosti.

„Nádej na život v mieri, bez vojny, utrpenia či hladu bol hnacím motorom, ktorý umožnil našim obyvateľom znovu vstať a začať opäť budovať náš krásny Trenčín. Vážime si aj hrdinské činy partizánov, odbojárov a civilistov, ktorí sa postavili fašizmu a odmietli sa nechať umlčať útlakom,“ uzavrel Vaňo.

Druhý príhovor odznel z úst Zdenka Martona, tajomníka ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

„Aj tu na tomto mieste si pripomíname obete ľudí, ktorí položili svoje životy, aby sme my mohli žiť v mieri. Týmto stretnutím a položením vencov im vyslovujeme vďaku a uctievame si ich pamiatku. Históriu netreba prehodnocovať,“ vyhlásil Marton.

„V Slovenskom zväze protifašistických bojovníkov si ctíme históriu aj historické fakty. Červená armáda, jej vojaci, Rusi, Bielorusi, Ukrajinci, Kazachovia, Rumuni a ďalší príslušníci iných národov a národností priniesli obete na životoch, preto sa klaniame hrdinom Červenej armády. Nedáme sa odradiť v našom úsilí chrániť našu históriu, naše hodnoty antifašizmu, boja proti extrémizmu, agresii. Sú neustále nemenné,“ skonštatoval.

Doplnil, že vďaka patrí aj príslušníkom Prvého československého armádneho zboru a všetkým partizánom, pomocníkom, ktorí bojovali proti Hitlerovskej koalícii.

„Rovnako sme vďační aj západným spojencom, ktorí pomohli ukončiť roky trvajúcej ničivej 2. svetovej vojny. Slovenský zväz bude i naďalej takouto cestou ako dnes na celom území pripomínať dni oslobodenia v spolupráci so samosprávami, štátnou správou, školami a širokou občianskou verejnosťou udržiavať historickú pravdu, nedovoliť prekrúcať našu históriu. Budeme i naďalej pôsobiť medzi občanmi a mladou generáciou. Sloboda prišla z východu. Tak to bolo, tak to je a tak to aj ostane,“ uzavrel.

Trenčania si pripomenuli oslobodenie mesta. Foto: Trenčiansky Štandard
Na podujatí zazneli aj príhovory. Foto: Trenčiansky Štandard
Nechýbali ani vojaci. Foto: Trenčiansky Štandard
Stretnutie na Brezine. Foto: Trenčiansky Štandard
Slávnostné kladenie vencov. Foto: Trenčiansky Štandard
Slávnostné kladenie vencov. Foto: Trenčiansky Štandard
Slávnostné kladenie vencov. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články