Trenčiansku firmu s desiatkami zamestnancov čaká nejasná budúcnosť. Kúpi ju nový majiteľ?

uprava V súčasnosti ešte nie je isté, či podnik definitívne ukončí prevádzku. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Spoločnosť Beta Trenčín, s. r. o, ktorá sa zaoberá výrobou sedačiek a postelí na mieru, je na pokraji prežitia. Majiteľ ju poslal do konkurzu. V súčasnosti ešte nie je isté, či podnik definitívne ukončí prevádzku.

Dávnejšie sme v článku informovali o zaniknutých trenčianskych podnikoch. Zdá sa, že možný koniec čaká aj ďalšiu spoločnosť z Trenčína, ktorá tu funguje takmer 30 rokov.

Nábytkársku firmu Beta založil v roku 1995 Roman Bunček, ktorý momentálne figuruje ešte stále ako štatutárny orgán. Spoločnosť vyrábala postele a sedacie súpravy na mieru. Za 29 rokov si vybudovala svoju pravidelnú klientelu a predajne mala na 14 miestach Slovenska. Jej sídlo je v Zlatovciach v Trenčíne. Okrúhleho 30. výročia však sa pravdepodobne nedožije.

Na registri úpadcov totižto svieti konkurzné konanie, ktoré Okresný súd v Trenčíne začiatkom apríla aj spustil. V prípade, že dlžník žiada o konkurz vlastnej spoločnosti, nemalo by procesný úkon nič zastaviť.

Nábytkárska firma zamestnáva približne 50 zamestnancov. Foto: Rasťo Harakal

Dôvodom konca firmy sú finančné problémy. Len Sociálnej poisťovni dlhuje podľa Finstatu viac ako 680-tisíc eur. Celkový dlh je približne 1,4 milióna eur. Firma zamestnáva podľa údajov Štatistického úradu do 50 zamestnancov.

Sedačky Beta pravdepodobne narazili na trhu na veľkých zahraničných hráčov a v súčasnom globálnom svete menší slovenský podnik jednoducho nemá šancu.

Či firma pokračuje v činnosti aj napriek konkurznému konaniu, zatiaľ nie je jasné. Majiteľa sme sa pokúšali kontaktovať e-mailom a správami, ale neúspešne. Momentálne nefunguje ani jej oficiálna webová stránka.

Rovnako nemáme informácie, či spoločnosť uzavrela so zamestnancami dohodu o ukončení pracovnej zmluvy a či nemá voči klientom finančné záväzky. Je pravdepodobné, že ak firma prežije, tak len s novým majiteľom. Ďalšou možnosťou je, že sa odkúpi pohľadávka a dlžník ju bude splácať.

V okolí firmy bol pokoj. Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články