Trenčianka so srdcom na správnom mieste. Mnohé mamy jej vďačia za útočisko v najťažších chvíľach

IMG_0660-2-1024x768_3 Trenčianka so srdcom na správnom mieste. Mnohé mamy jej vďačia za útočisko v najťažších chvíľach. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – V našom meste sa venuje záslužnej práci, ktorú oceňujú Trenčania naprieč generáciami. Aj v dnešnom nestabilnom svete pomáha vytvárať a udržiavať istotu, za čo sú jej mnohí vďační.

Reč je o Milke Hromníkovej a občianskom združení (OZ) Materské centrum Srdiečko, ktoré v našom meste vedie s láskou viac ako dve desaťročia.

Poslaním OZ je podporovať ideu materstva a rodičovstva, rozvíjať vzťah medzi deťmi a ich rodičmi, ale aj medzi deťmi navzájom. Okrem priestoru a socializácie mamičkám a deťom poskytuje rôzne prednášky a poučný program.

Začalo na sídlisku Juh, kde bolo komunitné centrum. Zakladali ho mamy na materskej, ktorým nestačilo starať sa o svoje bábätko, ale chceli niečo viac aj pre ostatné maminy. V centre som teda bola od začiatku. Hlavnú myšlienku centra priniesli miestne mamy a pani Renátka Kaščáková, ktorá v tom období pracovala na Mestskom úrade v Trenčíne. Prišla zo služobnej cesty vo Francúzsku, kde navštívila podobné zariadenie. Myšlienku preniesla sem a materské centrum Srdiečko sa stalo priestorom pre rodiny s deťmi, mierne prispôsobené našim podmienkam.

Na stretnutiach s maminkami som zistila jednu vec: všetky mamy, ktoré sú doma s bábätkom, majú veľa otázok a tou najzákladnejšou je dojčenie. Únia materských centier ponúkla stretnutie s českou ligou, týchto kurzov som sa zúčastňovala. Laktačnému poradenstvu sa venujem 13 až 14 rokov. Je to moja druhá najväčšia srdcovka, hneď po materskom centre.

Čomu všetkému sa materské centrum venuje?

Rozdeľme to na obdobie „do korony“ a „od korony“. Máme dva priestory – tento (na Hviezdoslavovej ulici, pozn. redakcie) je náš hlavný stan – tu sa snažíme vytvárať priestor pre deti na hranie a pre maminky, aby si tu oddýchli. Nesmie sem však prísť dieťa samo, musí tu s ním byť dospelý dozor.

Keďže sme na očiach, navštevuje nás aj veľa slovenských a zahraničných turistov. A musím sa pochváliť – sú unesení z toho, čo všetko mesto poskytuje nielen pre našich rodičov s deťmi, ale aj pre cudzincov. Keď sem prídu rodičia s deťmi, a nemusia to byť bábätká, pokojne môžu mať aj desať rokov, deti si chcú oddýchnuť po namáhavej vychádzke. Rodičia si tiež potrebujú odfúknuť po naháňaní sa s dieťaťom po našich uličkách. Často sa stáva, že rodičia s deťmi sem prídu na hodinku a zostanú aj celý deň a ďalej šíria túto super myšlienku materských centier.

Vieme tiež poskytnúť priestor na narodeninové párty. Občerstvenie si musí rodič zaobstarať, ale zorganizovať oslavu dieťatka vieme. Nedávno tu oslavovala tretiačka, deti si pobehali a rodičia tu posedeli do šiestej, siedmej. Okrem priestoru pre rodičov s deťmi poskytujeme aj výchovno-vzdelávacie akcie a rôzne ďalšie aktivity.

Je pre nás dôležitá pobočka v OC Družba. Je to komerčný priestor, ktorý nás finančne dosť ruinuje. Priestor nám slúži na uzatvorené kurzy a prednášky. Veľký úspech majú prednášky so psychológom.

Po korone s veľkým smútkom zisťujem, že mnoho žien, ktoré porodili počas pandemického obdobia, nevyhľadávali dva a pol roka priestor vhodný pre dieťa. Priestor hygienicky nezávadný, priestor na socializáciu detí, aby nežili len doma a tiež na socializáciu mamičiek. Maminky prídu po materskej do práce a zisťujú, že stratili jazykovú zručnosť, schopnosť manažovať si deň, pretože nemali potrebu obliecť seba, obliecť dieťa a niekam ísť. Myslím si, že generácia týchto mamín a ich detí je o veľmi veľa ochudobnená.

Centrum nie je len pre okoloidúcich turistov, ale najmä pre pravidelné návštevníčky…

Maminy mi hovoria, že majú v kalendári poznačený napríklad utorok ako „môj deň“. To je ten deň, na ktorý sa tešia a ktorý tu pobudnú až do večera. Maminky sa tu môžu posťažovať, poplakať si, nikto ich neodsudzuje. Vždy sa tu vytvorí nejaké kamarátstvo, maminky chodia spolu na obed a domov prídu kľudné a spokojné. Tá žienka v materskom centre nájde skupinu ľudí, ktorá jej rozumie a snaží sa pomôcť so starostlivosťou o dieťa, manžela a tak ďalej. Vrelo odporúčam, aby sem chodili aj mamy v očakávaní, je to veľmi dobrá príprava, kým sa bábätko narodí. Máme dve veľmi dobré lektorky, ktoré učia rodičov používať nosiace pomôcky.

Do pozornosti by som chcela dať profylaxiu pre tehotné maminky. Stretnutie vedie Zuzka Duncová, pôrodná asistentka, je veľmi príjemná. Maminkám vysvetľuje pôrod ako taký, vysvetľuje im, ako to prebieha. Maminy na ňu často s láskou spomínajú.

Jednou z našich novších aktivít je tehotenská strata. Je to stretnutie ľudí, ktorým odišlo bábätko. Organizujeme ju pod gesciou úžasnej psychologičky z fakultnej nemocnice. Stretnutia sú každý prvý piatok v pobočke v Družbe. Odborná pomoc a stretávanie sa ľudí s tou istou tragédiou sú najmä v tomto období veľmi dôležité. Poskytujeme priestor aj náhradným rodinám, tie sa stretávajú každý druhý piatok v mesiaci.

Kto vás financuje?

Tým, že sme občianske združenie, musíme sa postarať sami o seba. Oslovujeme rodičov, aby nám darovali 2 percentá z daní. Máme aj poplatky, ale sú viac-menej symbolické, nebudeme mať komerčné poplatky. Matka z rodičovského by si nemohla dovoliť prísť sem každý deň. Mesto nás podporuje tým, že v meste neplatíme komerčný nájom. Dvakrát do roka robíme burzy: jarno-letnú a jesenno-zimnú. Touto cestou by som sa chcela poďakovať primátorovi mesta Trenčín Richardovi Rybníčkovi za dotáciu na nové segmenty na hranie. Vďaka dotácii sme mohli doplniť knižnicu, hračky a iné.

Aká je kapacita vášho centra?

Nelimitujeme počet detí, ktoré tu môžu byť. Na „podporkách“ tu býva aj 15 až 17 mamín plus deti. Boli obdobia, kedy prišlo počas jednej hodiny 10 až 12 detí. Je dôležité, aby sa tu dobre cítili.

Za tých 23 rokov, čo sa venujete maminám a deťom, musela v Trenčíne vzniknúť početná komunita odrastených detí. Vracajú sa sem?

Som užasnutá, keď idú okolo rodičia s „veľkáčmi“. Za tie roky tu vyrástlo nespočetné množstvo detí. Zastavia sa tu a povedia: Prišli sme vás pozdraviť. Objaví sa predo mnou dospelák alebo dospeláčka. Je to pre mňa úžasné, ako krásne spomínajú na obdobie v materskom centre (dojatie).

Ďalšou záslužnou činnosťou MC Srdiečka je pomoc prostredníctvom projektu s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (ÚPSVR). Spolupráca s úradom stále funguje?

Poskytujeme priestor pre ženy evidované na úrade práce. Projekt trvá po dobu 5 mesiacov. Žienky u nás sú šedé eminencie. Je tu zodpovedný rodič, čiže deti nekŕmia, neprebaľujú, ale zabezpečujú všetko to, čo je potrebné na to, aby sa tu rodičia a deti cítili dobre. Pohráme sa s deťmi, pokreslíme, vymodelujeme… podľa veku a zručnosti dieťatka. Raz sme mali z úradu aj jedného úžasného mladého muža, ale primárne ide o priestor pre ženy, tak sa ujímame žien.

Ako budete mať otvorené počas vianočných a novoročných sviatkov?

Zatvárame 20. decembra 2023 a otvárame v pondelok 8. januára 2024.


Ďalšie články