Do Trenčianskeho kraja prichádza nový dopravca. Chce zabezpečiť aj cezhraničné spoje

Na slovenské železnice mieri nový dopravca. Na Strednom Považí by mala začať premávať česká Arriva. Ilustračná foto. Zdroj: Tomáš Somr

TRENČÍN – Tretí súkromný hráč na našich koľajniciach v podobe dopravcu patriacemu k spoločnosti I Squared rozšíri súčasnú konkurenciu, ktorú tvoria RegioJet a Leo Express a prepojí Trenčiansky región s Juhomoravským.

Koncom tohto roka by tak na Strednom Považí mala začať premávať česká Arriva, ktorá zastreší systémové riešenie železničnej linky Nové Mesto nad Váhom – Myjava – Veselí nad Moravou, s konečnou zastávkou v juhomoravskom Hodoníne. 

Informáciu potvrdil hovorca spoločnosti Arriva Peter Stach. „Ide o predĺženie linky S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce až do Myjavy. Na linke by malo premávať 7 párov vlakov denne v základnom dvojhodinovom intervale. V tejto chvíli sme na začiatku rokovaní, absolvovali sme úvodné pracovné stretnutie na ministerstve dopravy,” uviedol pre Trenčiansky Štandard.

Arriva už v minulosti prevádzkovala vlakovú linku z Prahy cez Vlársky průsmyk do Trenčína, ktorú dočasne prerušila na konci roku 2019. Plány na obnovenie železničnej dopravy v Trenčianskom regióne pod ich značkou sa však zdajú byť reálne aj podľa rezortu dopravy.

Ten aktuálne o zavedení linky Nové Mesto nad Váhom – Myjava – Veselí nad Moravou – Hodonín rokuje s Juhomoravským krajom. Obe strany sa zhodli na tom, že efektívnym riešením by bola taktová doprava na úseku Nové Mesto nad Váhom – Myjava (táto je navyše napojená priamo až po Trenčín) na jednej strane a taktová doprava na úseku Myjava – Veselí nad Moravou – Hodonín. Toto rozdelenie oproti súčasnosti umožní pravidelnú dopravu aj cez štátnu hranicu.

„V prípade vyriešenia technických (licencia a oprávnenie používať vozidlá na území SR) a tarifných otázok (predaj vnútroštátnych cestovných lístkov v úseku Vrbovce – Myjava) je vysoko pravdepodobné, že sa začne takto jazdiť od decembra 2024 a na obidvoch úsekoch by bola dopravcom česká Arriva,” ozrejmili pre našu redakciu.

Spoločnosť Arriva zabezpečuje mestskú, prímestskú, zmluvnú a komerčnú autobusovú dopravu v 5 krajoch a 17 mestách, zamestnáva na Slovensku viac ako 2 500 zamestnancov a prevádzkuje viac ako 1 500 autobusov. Na západnom Slovensku má Arriva uzatvorené dohody so župami na prímestské spoje v oblastiach okolo Bratislavy, Trnavy, Nitry a Nových Zámkov, na strednom Slovensku poskytuje služby pod značkou Liorbus pre oblasti Liptova a Oravy, na východe krajiny je aktívna v oblasti Michaloviec.

Spoločnosť Arriva na Slovensku prevádzkuje viac ako 1 500 autobusov. Foto: Arriva.sk

Ďalšie články