Znečisťovanie, zápach a konflikty: Trenčianska Družba čelí problému s bezdomovcami

Trenčianska Družba čelí problému s bezdomovcami. Nákupné centrum Družba v Trenčíne. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Bezdomovectvo je komplexne veľmi zložitým problémom. Podpíše sa na zdraví, výzore, návykoch, uvažovaní či správaní, na ktoré v konečnom dôsledku doplácajú aj iní. Napriek tomu, že spoločnosť často poukazuje na nedostatočne systematické kroky autorít pri riešení tejto výzvy, pomyselné svetlo na konci tunela vidíme iba veľmi matne. Po príklad nemusíme chodiť ďaleko.

V okolí obchodného domu Družba na Soblahovskej ulici v Trenčíne problém s bezdomovcami pretrváva dlhodobo. Aktívne sa ho snaží riešiť spoločnosť TRENZDROJ, s. r. o., vlastník príslušnej nehnuteľnosti. Podľa pani Dagmar Mazurkovičovej, konateľky spoločnosti, sa problém znásobuje najmä v čase fungovania tržnice. Prítomnosť bezdomovcov v blízkosti budovy tak vyvoláva celý rad komplikácií.

Zákazníci sa budove vyhýbajú

„Znečisťovanie verejného priestranstva, vykonávanie telesnej potreby, zápach, roztržky, šírenie chorôb, požívanie alkoholických nápojov na verejnosti, budenie verejného pohoršenia, fajčenie na miestach, kde je to zakázané. Veľkým problémom je, že títo ľudia sa zoskupujú, bývajú hluční, stoja na miestach, kadiaľ zákazníci musia prechádzať, keď sa chcú dostať do nejakej prevádzky (schodištia, podchod…), čo mnohých odrádza, a po týchto skúsenostiach sa budove a predajniam v nej radšej vyhýbajú,” uviedla pre Trenčiansky Štandard pani Mazukovičová.

V okolí OD Družba v Trenčíne problém s bezdomovcami pretrváva dlhodobo. Foto: Trenčiansky Štandard

S ľuďmi bez domova, ktorí sa zdržiavajú v blízkosti OD Družba, sa však vždy snažia komunikovať. Pokiaľ sú schopní komunikácie. Upozorňujú ich na nevhodnosť správania, vyzývajú na opustenie priestoru. V opačnom prípade sa obracajú na SBS a mestskú políciu. 

„Výzor, vzhľad, špinavé oblečenie či zápach nie je protiprávnym konaním a nemáme žiadny dôvod ani právo osobu vykázať. Tohto sú si dobre vedomí. Priestranstvo okolo obchodného domu, blízkosť tržnice a parkoviska je aj vďaka návštevnosti a dobromyseľnosti občanov lákadlom, kde si vedia vyžobrať peniaze, cigarety či jedlo,” pokračovala konateľka spoločnosti. 

Podľa jej slov tiež často argumentujú apatiou, sklamaním zo života, osobnými tragédiami. Zdá sa však, že mnohým z nich takýto spôsob života vyhovuje, odmietajú totiž ponuky charity či možnosť využívať nocľaháreň. Túto skutočnosť potvrdil aj náčelník Mestskej polície v Trenčíne Peter Sedláček.

„Dennodenne riešime priestupky vo verejnom poriadku pri OD Družba. Práca s neprispôsobivými občanmi je zložitá a vyžaduje neustálu kontrolu, ktorú aj na tomto mieste pravidelne vykonávame. Radi by sme vyriešili tento problém, ale mesto Trenčín ani Mestská polícia ich nemôže premiestniť, nakoľko sloboda pohybu je ich základné ústavné právo. Žiaľ, aj keď im je pomoc zo strany mesta Trenčín ponúkaná vo forme možného ubytovania v nocľahárni, prípadne práce s ubytovaním, je zo strany tejto komunity odmietaná,” objasnil pre našu redakciu náčelník Sedláček.

Kontroly verejného poriadku pri OD Družba však budú vykonávať pravidelne aj naďalej.

Pomoc od mesta a štátu

Aj spoločnosť TRENZDROJ, s. r. o., plánuje pri riešení problému spolupracovať s nájomníkmi aj mestskou políciou. Okrem iného, z priestoru vstupu do potravín, z časti, v ktorej sa nachádza bankomat, odstránili smetný kôš, na ktorom bezdomovci posedávali. Veci, ktoré po nich v okolí budovy a v spoločných priestoroch zostanú, okamžite odstraňujú, celú noc svieti nočné osvetlenie, rozvešali tiež upozorňujúce tabuľky so zákazom fajčenia, znečisťovania priestoru či sedenia v únikových cestách a na schodoch.

„Momentálne prebieha obnova fasády budovy, pri ktorej je jedným z cieľov vyriešenie temných zákutí (odstránenie stien podchodu, za ktorými sa zdržiavajú) a uzatvorenie schodísk už na prízemí, aby tam nedochádzalo k možnému prespávaniu či znečisťovaniu. Bezdomovectvo je celospoločenský problém, s ktorým sa aktuálne intenzívne zaoberá aj vláda. Nie je v našich silách, napriek enormnej snahe a vynaloženiu nezanedbateľných finančných prostriedkov, vysporiadať sa s tým,” doplnila pani Mazukovičová. 

Majiteľ budovy tak očakáva aj pomoc od samosprávy a štátu, aby nájomníci OD Družba mohli v pokojných podmienkach vykonávať svoju podnikateľskú činnosť a obyvatelia mesta a zákazníci mohli ich služby nerušene využívať.

Majiteľ budový chce tiež pristúpiť k uzatvoreniu schodíšť už na prízemí. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články