V Považskej Bystrici ukončili rozpočtové provizórium

povazska-rozpocet V Považskej Bystrici trvalo rozpočtové provizórium presne 50 dní. Foto: RV

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Pre považskobystrickú samosprávu sa končí 50 dní trvajúce rozpočtové provizórium. Mestskí poslanci na pondelkovom rokovaní zastupiteľstva schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2024. Radnica v tomto roku plánuje hospodáriť so sumou atakujúcou hranicu 47 miliónov eur.

Rozpočet na rok 2024 bol navrhnutý ako vyrovnaný v celkovej výške 46 925 014 eur, pričom bežný rozpočet je zostavený s viac ako miliónovým prebytkom a kapitálový rozpočet so schodkom približne 2,3 milióna eur.

Schodok kapitálového rozpočtu je vykrytý kladným rozdielom medzi bežnými príjmami a bežnými výdavkami, ale tiež príjmovými finančnými operáciami, keďže samospráva plánuje využiť na pokračujúcu rekonštrukciu verejného osvetlenia úver z Environmentálneho fondu vo výške 1,2 milióna eur.

Práve rekonštrukcia verejného osvetlenia bude v tomto roku dominantnou investičnou akciou. „Pokračujeme v už začatej rekonštrukcii, pričom sa ukazuje, že je to to najlepšie, do čoho môžeme investovať. Prináša to totiž významné úspory pri prevádzke siete verejného osvetlenia,“ skonštatoval primátor mesta Karol Janas.

Na investície je pre tento rok v Považskej Bystrici vyčlenených necelých 4,5 milióna eur, pričom popri už spomenutej rekonštrukcii verejného osvetlenia sa majú realizovať predovšetkým projekty financované z eurofondov. Takým je napríklad zateplenie materskej školy na Grznárovej ulici či prestavba budovy bývalej zdravotníckej školy.

Na radnici sa budú spoliehať aj na ďalšie externé zdroje, hlavne v súvislosti s výstavbou a opravou detských ihrísk. Multifunkčné ihrisko na sídlisku SNP by mala pomôcť zafinancovať aj dotácia z rezervy predsedu vlády, na sídlisku Lány by malo vzniknúť ihrisko podporené v rámci projektu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Považská Bystrica sa chce tento rok uchádzať aj o financie z Fondu na podporu športu. Poslanci vyslovili súhlas s podaním žiadosti o poskytnutie finančného príspevku na stavebné úpravy strešného plášťa mestskej plavárne. Celkové náklady projektu sú vyčíslené na približne 600-tisíc eur, pričom radnica je pripravená sa na financovaní projektu podieľať tridsiatimi percentami.

Pred konečným hlasovaním sa poslanecká diskusia neviedla ani tak o rozpočtových položkách, ako skôr o primátorských oprávneniach rozpočet meniť. Skupina opozičných poslancov totiž navrhovala znížiť limit na vykonanie rozpočtových zmien pre primátora Karola Janasa z 50-tisíc na 25-tisíc eur. „Za 14 rokov, čo som vo funkcii, nebola jediná výhrada k mnou vykonaným rozpočtovým opatreniam. Za celý ten čas hlavní kontrolóri nespochybnili ani jedno moje rozpočtové opatrenie a pochybenie neskonštatovali ani kontroly Najvyššieho kontrolného úradu,“ upozornil Janas.

Prípadné prijatie pozmeňovacieho návrhu opozície by podľa vlastných slov považoval za vyslovenie nedôvery. „V takom prípade nebudem robiť žiadne rozpočtové opatrenia a vy poslanci sa budete stretávať vždy, keď si to zmena rozpočtu bude vyžadovať, trebárs aj každý deň. Jednoducho prestanem podpisovať akékoľvek rozpočtové opatrenia a všetky nechám na poslancov,“ rezolútne vyhlásil Janas.

Poslanec Tomáš Bořuta oponoval, že navrhovaná suma 25-tisíc eur je stále dosť vysoká, ale z 24 poslancov nakoniec len deviati podporili návrh, ktorý by oklieštil Janasove právomoci. Za prijatie rozpočtu hlasovalo 17 poslancov, zvyšní siedmi poslanci návrh rozpočtu nepodporili.


Ďalšie články