Ukrajinka Kateryna sa postavila pred súd za vraždu manžela. Verdikt si vypočula aj jej rodina

Ukrajinka Kateryna dnes po takmer siedmich mesiacoch opäť predstúpila pred senát Okresného súdu v Trenčíne. Foto: RV Ukrajinka Kateryna dnes po takmer siedmich mesiacoch opäť predstúpila pred senát Okresného súdu v Trenčíne. Foto: RV

TRENČÍN – Nebolo to žiadne veľké víťazstvo, ale ani fatálna prehra. Aj preto sa Ukrajinka Kateryna obžalovaná z vraždy manžela Sergija mohla pri odchode z pojednávacej miestnosti na svojich blízkych – mamu a syna – aspoň trochu usmiať. Okresný súd v Trenčíne totiž dnes potvrdil svoj pôvodný rozsudok z augusta minulého roka, ktorým jej udelil osemročný trest odňatia slobody.

Tragédia sa stala koncom januára minulého roka v Novej Dubnici v jednom z bytov v Sade Duklianskych hrdinov, ktorý mala ukrajinská rodina prenajatý. Obaja manželia boli pod vplyvom alkoholu a Kateryna po tom, čo inkasovala od manžela dve facky, siahla po kuchynskom noži.

Sergija trafila dovedna trikrát, najprv ho poškriabala na čele, druhým švihom ho zranila na pleci, nuž a tretí útok už mal fatálne následky. Bodla ho medzi štvrtým a piatym rebrom, pričom nôž prenikol až do pľúc. Napriek snahe privolaných záchranárov muž na následky bodnutia na mieste zomrel.

Ukrajinka svoju vinu priznala, avšak prostredníctvom svojho obhajcu namietala právnu kvalifikáciu skutku s tým, že nemala v úmysle svojho manžela zabiť a konala v nutnej obrane.

Okresný súd vlani v auguste vymeral Kateryne osemročný trest odňatia slobody, ale vzhľadom na odvolanie podané obomi procesnými stranami sa k slovu dostal Krajský súd v Trenčíne. Ten na októbrovom neverejnom pojednávaní označil napadnutý rozsudok za chybný, pretože okresný súd sa počas konania na hlavnom pojednávaní dopustil niekoľkých procesných pochybení. Krajský súd celú vec vrátil prvostupňovému súdu na opätovné prerokovanie a rozhodnutie.

Dnešné pojednávanie na prekvapenie oboch procesných strán trvalo len niečo viac ako polhodinku. Sudkyňa v zmysle pokynov krajského súdu prečítala dodatok k znaleckému posudku z odboru psychológie, ktorý vylúčil dôvody na uloženie prípadného doživotného trestu. Posudzujúci lekári totiž stanovili resocializačnú prognózu obžalovanej ako priaznivú.

Katerynin obhajca ešte na augustovom pojednávaní spomenul, že jeho klientka konala v strachu o svoj život. Dôvodil to tým, že ešte na Ukrajine ju manžel napadol železnou tyčou a krátko bola aj v bezvedomí. Na dnešnom pojednávaní predložil súdu lekársku správu z augusta 2017, ktorá jeho predchádzajúce tvrdenia dokázala.

Vo svojej záverečnej reči prokurátor, podobne ako v auguste, uviedol, že vzhľadom na okolnosti prípadu, keď došlo k vystupňovanému afektu, existujú dôvody na mimoriadne zníženie trestu. Požadoval pre Katerynu 15-ročný trest odňatia slobody v ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Obhajca zotrvával na svojom pôvodnom stanovisku, pričom rozhodnutie o treste ponechal na súde, ale žiadal výkon trestu v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Po krátkej prestávke trojčlenný senát Okresného súdu v Trenčíne vyniesol rozsudok, ktorý sa v ničom nelíšil od toho pôvodného z augusta minulého roka. Súd Katerynu odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní 8 rokov, ktorý si odpyká v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Zároveň jej súd uložil psychiatrické liečenie ambulantnou formou. „Pri rozhodovaní o treste nebola zistená žiadna priťažujúca okolnosť. Obžalovaná pri svojom konaní nekonala plánovite a účelovo, ale skratovo v silnom rozrušení a strachu,“ vysvetlila rozhodnutie sudkyňa.

Ani tento rozsudok však ešte nie je právoplatný. Obe strany sa voči nemu odvolali, a tak o celej veci bude opakovane rozhodovať Krajský súd v Trenčíne. Tentoraz už pravdepodobne vyriekne definitívny ortieľ.


Ďalšie články