Foto: Besedy známeho Trenčana slávia nečakaný úspech. Milujú ich deti aj rodičia

Beseda v Lovca Hradov v trenčianskej knižnici. Foto: Rasťo Harakal Beseda v Lovca Hradov v trenčianskej knižnici. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Navštívil viac ako 500 hradov a so zážitkami sa chce podeliť s tými najmenšími. Napadlo mu organizovať školské besedy, ktoré slávia veľký úspech. Deti odchádzajú z poznatkami nielen o slovenskej histórii.

Prednedávnom sme vám priniesli článok o Trenčanovi Lukášovi Malečkovi, ktorý za štyri roky navštívil 534 hradov, zámkov a zrúcanín. Porozprával nám, ako jeho vášeň vznikla.

Svoje výlety po historických pamiatkach si neplánuje len po Slovensku, ale na hrady a zámky sa bol pozrieť už aj v Rakúsku, Slovinsku, Chorvátsku, Poľsku, Maďarsku, Česku a Taliansku.

Vo svojej skupine na Facebooku dostal námet na besedu pre deti a mládež. Ihneď sa toho chytil a záujem je momentálne enormný. Na besede, ktorá sa konala v mestskej knižnici v Trenčíne, sa zúčastnil aj Trenčiansky Štandard. Prišli aj žiaci Základnej školy Veľkomoravská a žiaci Súkromného gymnázia FUTURUM Trenčín. 

Lukáš začal predstavovaním. Jeho najlepšou pomôckou bola webová stránka a ďalšími pomocníkmi boli deti. Prednosť dostali hrady a zrúcaniny v širšom okolí Trenčína. Zaznelo aj Uhrovské Podhradie, neďaleko ktorého sa nachádza obec Uhrovec, rodisko dvoch velikánov. Deti vedeli aj ktorých, ako prvé zaznelo meno Ľudovít Štúr a po chvíli aj Alexander Dubček. Za správne odpovede dostali aj nálepky alebo odznaky Lovca Hradov.

Beseda v trenčianskej knižnici. Foto: Rasťo Harakal

„Nedá sa to všetko stíhať. Tá spätná väzba je úžasná, či už od detí alebo pani učiteliek. Rodičia detí mi píšu, že sa počas besied veľa naučili. Robím to formou, aby ich to čo najviac zaujalo,“ prezradil Lukáš.

Žiaci sa počas besedy naučili, čo je to vodný hrad, aké povesti skrýva Šášov hrad, na ktorom hrade je veľmi zaujímavý bunker, čím je známy Bzovík. Okrem toho sa oboznámili s bývalými majiteľmi hradov a zámkov a čo-to sa dozvedeli o Tatároch a Turcoch.

Lukášove cestovanie po hradoch a zámkoch je len záľuba, nie je to jeho práca. „Zo školských besied nechcem robiť dejepis. Musia byť pútavé, a ak majú viac ako hodinu, tak sa pozornosť stráca,“ pokračoval Lukáš.

Okrem toho sa žiaci zaujímali o tipy na výlety v Trenčianskom kraji. Lukáš odporúčal menej komerčné miesta. Okrem toho spolu s priaznivcami hradov a zámkov organizuje skupinové stretnutia, na ktorých sa vyzbiera finančná čiastka na pomoc hradu, kde sa koná stretnutie.

Na Starhrade vyzbierali viac ako 760 eur, na hrade Tematín 1 800 eur, na hrade Sklabiňa 288 eur. „Ďalšia akcia, kde budeme zbierať peniaze tak, ako po minulé roky, bude na hrade Lietava,“ dodal na záver Lukáš Maleček.

Beseda Lovca Hradov v trenčianskej knižnici. Foto: Rasťo Harakal
Beseda Lovca Hradov v trenčianskej knižnici. Foto: Rasťo Harakal
Beseda Lovca Hradov v trenčianskej knižnici. Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články