Legendárny Klub Lúč po turbulentnom období opäť žiari. Čo chystá do budúcna? 

klub luc titulka Klub Lúč ide ďalej a ďakuje svojim 400 darcom. Na čo sa môžu fanúšikovia klubu tešiť? Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Už desaťročia populárny alternatívny Klub Lúč sa len nedávno presťahoval, no svoju činnosť už opäť naplno rozbieha a prichádza aj s novými aktivitami. Ako to bolo s presťahovaním klubu, prečo vo výklade Lúču čítajú poéziu, čo ďalšie organizátori najnovšie plánujú a ako vyzerá ich nový merch?

Pre Trenčiansky Štandard otázky zodpovedal riaditeľ Klubu Lúč, nezávislého kultúrneho centra Kamil Bystrický.

Ako to bolo s presťahovaním klubu? Odčlenili ste sa od KKC Hviezda alebo naopak, Hviezda už nemala záujem o spoluprácu?

Neodčlenili sme sa. V podstate sme sa dostali do situácie, kedy nám oznámili zamietavé stanovisko, že Hviezda už s Klubom Lúč neráta, respektíve, že s prenájmami priestorov klubu na dlhodobé užívanie sa nepočíta. Pokiaľ sme chceli v našej činnosti pokračovať, museli sme sa presunúť do iných priestorov.

Uviedlo KKC Hviezda aj nejaký dôvod? O tom, že ďalej nebudete spolupracovať, ste sa dozvedeli až z oficiálneho zamietavého stanoviska?

Úprimne povedané – dôvody považujeme za zástupné. Je všeobecne známe, že finančné prostriedky na rekonštrukciu Hviezdy sú čerpané z eurofondov. Nová Hviezda mala vytvoriť prostredie určené pre vzdelávacie aktivity, jej priestory sa mali jednorazovo prenajímať ďalším osobám a mali generovať príjem, ktorý by pokrýval náklady na prevádzku celého objektu Hviezdy.

Pokiaľ mám správne informácie, neexistovali žiadne legislatívne prekážky, ktoré by bránili, aby sa Klub Lúč prihlásil do verejnej výzvy na užívanie klubových priestorov. To, že Klub Lúč stratil šancu vrátiť sa do pôvodných priestorov, bolo rozhodnutie manažmentu Hviezdy. Berieme to ako fakt a zariadili sme sa podľa toho.

Snažili ste sa odvolať?

Neexistovala možnosť sa odvolať. Vlastníkom objektu je mesto Trenčín a ono rozhoduje o tom, čo v objekte bude a za akých podmienok pri dodržaní litery projektu rekonštrukcie. Nám bolo zamietavé stanovisko oznámené neskoro. Oficiálne to bolo, myslím, v máji minulého roka.

My sme však potrebovali spustiť prevádzku kultúrneho centra na začiatku sezóny, čiže v septembri. Nezostávalo nám nič iné, ako zobrať verdikt na vedomie a začať premýšľať, čo ďalej.

Na základe čoho ste si vybrali Dom obuvi ako miesto vhodné pre nezávislý klub?

Bola to zhoda náhod. Priestor Domu obuvi bol práve vtedy na prenájom, aj keď voľných priestorov bolo k dispozícii viac, či už v širšom centre mesta alebo na jeho okraji. Nakoniec sme sa rozhodli, že budeme kontaktovať majiteľa Domu obuvi a s ním začneme rokovania o využití priestoru na prevádzku kultúrneho centra.

Dohodli sme sa, a tak môžeme pokračovať, aj keď nás to stálo nemalé množstvo energie pri budovaní priestoru takpovediac na „zelenej lúke“.

Klub Lúč bol vždy otvoreným kultúrnym priestorom, naše nezávislé kultúrne centrum nikdy nerobilo žánrové rozdiely a vždy sme sa snažili poskytovať okrem iného priestor aj pre lokálnych umelcov a pre promotérov, ktorí si tu môžu za prijateľných podmienok zorganizovať podujatia.

Celoročne pripravujeme zhruba 200 podujatí z oblasti divadla, hudby, organizujeme prednášky a rôzne iné podujatia medziodborového charakteru. Náš projekt novodobej histórie Klubu Lúč funguje 20 rokov s podporou Ministerstva kultúry SR, neskôr aj s podporou Fondu na podporu umenia. Zastupiteľom mesta Trenčín patrí vďaka za podporu klubu v jeho ťažkých fázach rozbehu na prelome rokov 2023 a 2024.

Vlajkovou loďou našej činnosti je Sám na javisku – medzinárodný festival divadla jedného herca. Ide o jediný festival svojho druhu na Slovensku. Podujatie oslávi v októbri 30. výročie, pripravujeme bohatý program.

Čo považujete za svoj najväčší úspech v rámci organizačnej činnosti v Klube Lúč?

Najväčší úspech je existencia Klubu Lúč, ktorý si počas svojej 50-ročnej existencie zažil silné turbulentné obdobia, ale vždy sa mu ich podarilo ustáť. V roku 2002 som sa do Trenčína vrátil z Prahy, kde som študoval, pracoval a robil divadlo. Začal som sa intenzívne zaujímať o kultúrne dianie v meste a spoločne s partiou kamarátov sme sa snažili s mestom komunikovať o potrebe vzniku alternatívneho priestoru pre kultúru.

V tom období sa rozhodovalo v meste o tom, aký bude osud Bistra Saturn, ktoré sídlilo v priestoroch, kde Klub Lúč vznikol. Zaujímali sme sa aj o objekt kina Moskva a o ďalšie, no osud to tak asi chcel, že sa nám nakoniec podarilo „zakotviť“ v Lúči. Klubu sme vrátili jeho meno a začali sme tvoriť a organizovať kultúrne podujatia celoročne.

S odstupom času musím konštatovať, že som úprimne rád, že sa nám podarilo značku Lúču oživiť, dať jej nový vietor a vzdať tak hold všetkým kultúrnikom, ktorí desaťročia v tomto priestore pôsobili. História klubu je veľmi bohatá, svoje začiatky si tam „odžili“ napríklad aj skupina Bez ladu a skladu. Dodal by som ešte, že ma osobne mrzí, že manažment Hviezdy chcel pokračovať v činnosti Klubu Lúč s jeho názvom po svojom, bez nás.

Dokonca mi bolo vyčítané, že som túto značku registroval, pretože s ňou vo Hviezde už nemôžu rátať a prevádzkovať si ten „svoj“ Lúč. Toto myslím, nepotrebuje žiadny komentár. Ideme ďalej.

Medzi novinky patrí aj čítanie poézie vo výklade. Ako nápad vznikol, a ako sa uchytil?

Som jedným zo spolutvorcov námetu. Boli sme traja, ktorí sme ho vymysleli – ako inak – v krčme (smiech). Chceli sme využiť potenciál výkladu na to, aby sme mohli organizovať kultúrne podujatia alebo dať vedieť o tom, že Klub Lúč pokračuje a je tu aj so svojím batôžkom nových kultúrnych podujatí.

Čítať poéziu sa nám zdalo zaujímavé, pretože má šancu zaujať a poézia, podľa mňa, ľuďom v dnešnej dobe chýba. Zastaviť sa a počúvať. Spolupracujeme pri realizácii tohto projektu s Dogma Divadlom, ktoré vyvíja svoju činnosť popri klube Lúč. Začali sme v januári a teraz nás čaká šieste pokračovanie.

Okrem novšej poézie uvádzame aj staršie texty. Dramaturgický výber má na starosti kolega Juraj Bakoš. Časom možno poéziu nahradíme aj inými typmi textov, ktorým sa budeme snažiť dať „umeleckú formu“. Osvedčila sa interakcia s publikom, námestie býva počas víkendov plné, ľudia sa zastavia, postoja, popočúvajú a idú ďalej… Myslím si, že ľudí čítanie poézie priťahuje, pretože v návale sociálnych sietí, informácií a médií si človek môže oddýchnuť…

Máte nový merch. Ako a prečo vznikol?

Čo sa týka merchu, treba poďakovať tým zhruba 400 darcom, ktorí finančne podporili rekonštrukciu a dali šancu Klubu Lúč, aby pokračoval vo svojej činnosti v nových priestoroch. Odmeny vo forme mikín, tričiek a šiltoviek pre tých, ktorí nás podporili, sme začali distribuovať. Samozrejme, merch je dostupný aj na našich webových stránkach.

Čo by ste chceli prostredníctvom nášho média odkázať fanúšikom a sympatizantom Klubu Lúč?

Ktokoľvek, kto by mal záujem sa nejakým spôsobom spolupodieľať na našej činnosti, má u nás dvere otvorené. Nemusí to byť hneď promotér, stačí aj človek, ktorý príde s nápadom na dramaturgický zámer a podobne. Sme otvorená platforma, ktorá úplne prirodzene po tých rokoch existencie potrebuje aj čerstvý vietor do plachiet. Radi by sme zapojili mladých ľudí do kreatívneho procesu. Stačí nás kontaktovať.

Nový merch aj nové podujatia. Foto: Trenčiansky Štandard
Stage je pripravený. Akú akciu v klube najbližšie plánujete navštíviť? Foto: Trenčiansky Štandard
Klub Lúč nájdete v centre mesta, v bývalom Dome obuvi. Foto: Trenčiansky Štandard

Ďalšie články