Trenčín bude po prvý raz hostiť Detskú tour Petra Sagana. Príde aj cyklistická legenda?

Detská Tour Petra Sagana Detská Tour Petra Sagana sa uskutočnila už vo viacerých lokalitách Slovenska, teraz bude mať premiéru Trenčín. Foto: DTPS

ŽILINA – Pripravovaný 11. ročník Detskej tour Petra Sagana odštartuje 13. apríla. Úvodné kolo sa uskutoční v lesoparku Brezina v Trenčíne, kde bude mať toto podujatie s medzinárodnou účasťou premiéru.

Štart aj cieľ má byť na dlhej betónovej rovinke pri lanovom parku Tarzánia, kde zároveň postavia pódium, na ktorom bude pre verejnosť pripravený sprievodný program s moderátorom.

„Výrazné terénne úpravy v lesoparku nie je potrebné robiť. Viditeľnými páskami sa vyznačí trasa pre účastníkov. Na preteky sa využijú časti turistických chodníkov a DIVO trailov,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Trenčianska samospráva ako spoluorganizátor zabezpečí cisternu na umývanie bicyklov v prípade nepriaznivého počasia, elektrocentrálu, ak existujúci prívod nebude dostačujúci, pódiové dielce a ozvučenie, propagáciu udalosti, zábrany, sociálne zariadenia, dobrovoľníkov, zber a odvoz odpadu, kolíky na vytýčenie súťažnej dráhy a súčinnosť pri vybavovaní všetkých povolení.

„Ešte zabezpečíme regulovanie parkovania pre účastníkov, ubytovanie pre organizátorov, miestnosti pre registráciu a prezentáciu, záchranné a hasičské zložky a súčinnosť mestskej polície. Je dôležité, aby bola zabezpečená riadna regulácia dopravy a nedošlo ku komplikáciám. Keď budeme mať definitívu, organizátor pretekov zabezpečí mapu parkovania,“ doplnila pre Trenčiansky Štandard Ságová.

Každý rodič môže prihlásiť svoje deti do 14 rokov. Registrácia sa koná vždy deň vopred, ale ešte aj v deň súťaže v čase a na mieste zverejnených v propozíciách, ktoré budú k dispozícii minimálne týždeň pred súťažou na webe DTPS.

Ak by do Trenčína zavítala osobne aj cyklistická legenda Peter Sagan, bol by to pre detských nadšencov tohto športu ešte väčší zážitok. „Toto neviem sľúbiť, lebo Peťo má stále nabitý kalendár, možno ešte viac ako v minulosti,“ poznamenal pre Trenčiansky Štandard riaditeľ pretekov Peter Zánický, ktorý bol prvým trénerom Petra Sagana.

V doterajšej histórii sa uskutočnilo už 80 kôl. Priebeh pretekov a jednotlivé súťažné kategórie sa na rozdiel od dejísk nemenia.

„Čo sa týka lokalít, tak tie každoročne obmieňame. Niektoré osvedčené zostávajú a niektoré nové pribúdajú. Pre tento rok sme si za dejisko prvého kola z celkových siedmich vybrali Trenčín. Myslím si, že sme sa rozhodli správne. Trenčín je krajské mesto a veľká spádová oblasť so záujmom o cyklistiku. Existujú tu cyklistické kluby, budujú sa cyklotrasy, a aj park Brezina pri Trenčianskom hrade je atraktívnym miestom na preteky. Ak vyjde počasie, dá sa očakávať vysoká účasť,“ povedal Zánický.

Prekonať účastnícky rekord spred šiestich rokov, keď bolo v Nitre na štarte až 780 účastníkov, nebude jednoduché, ale to nie je ani prioritou. Zmyslom tohto podujatia je niečo iné.

„Želám si, aby to bolo pre deti hravé a nie za každú cenu zvíťaziť. Nejde primárne o výsledok, hoci v každom je súťaživosť, čo je dobré, ale o to, aby aj vďaka Detskej tour Petra Sagana získali ešte lepší vzťah k športu, zvlášť k cyklistike. Nech si to užívajú v zmysle nášho sloganu: Cyklistika je zábava,“ vyjadril sa pre Trenčiansky Štandard Zánický.

Úvodné kolo Detskej tour Petra Sagana 2024 (hlavným organizátorom je klub Cyklistická tour Žilina) sa 13. apríla uskutoční v Trenčíne aj vďaka spolupráci s mestom Trenčín, spoločnosťou Origos a Slovenským zväzom cyklistiky.

Ďalšie kolá sa budú konať v Budmericiach (4. mája), Zborove nad Bystricou (11. mája), Demänovej (16. júna), Nitre (31. augusta), Stupave (15. septembra) a finále v Šamoríne (28. septembra).


Ďalšie články