Veľká noc u Jaroslava Bašku. Čo nesmie chýbať v županovej domácnosti?

Predseda TSK Jaroslav Baška.t uchádza o post predsedu TSK Predseda TSK Jaroslav Baška. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

TRENČÍN – Veľkonočné sviatky intenzívne prežíva aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. O zvykoch, ktoré dodržiava, porozprával pre Trenčiansky Štandard.

Ako budete tráviť Veľkú noc?

Veľkonočné sviatky zvyknú Slováci tráviť v kruhu svojich blízkych a priateľov. Ja sám tieto sviatky trávim veľmi podobne. Tento rok ich budem tráviť s rodinou, pretože sme už dlhšie obdobie nemali veľa príležitostí na to, aby sme sa mohli všetci spoločne stretnúť a tráviť spolu čas.

Aké veľkonočné tradície dodržiavate?

Dodržiavame veľmi podobné tradície ako zrejme väčšina obyvateľov našej krajiny. O sviežu jarnú výzdobu a tiež tradičné jedlá sa postará nežnejšia časť našej domácnosti. Chýbať nesmie napríklad symbol života – čerstvé bahniatka vo váze. Vo Veľkonočný pondelok, samozrejme, dámy jemne vyšibem a polejem čerstvou vodou, aby boli krásne a zdravé po celý rok.

Čo pre župana nadchádzajúce sviatky predstavujú?

Veľkonočné sviatky predstavujú pre ľudí obdobie veselia a hodovania a pre veriacich majú aj špecifickú symboliku, pretože prichádzajú po štyridsaťdňovom pôste. Zároveň je to obdobie, kedy si už môžeme všímať prvé známky toho, ako sa príroda prebúdza zo zimného spánku.

Pre mňa osobne, aj vzhľadom na môj vyťažený pracovný kalendár, sú veľkonočné sviatky obdobím, keď si môžem na chvíľku oddýchnuť, načerpať nové sily a venovať sa svojim blízkym.

A na záver, čo by ste zaželali čitateľom Trenčianskeho Štandardu?

Čitateľom Trenčianskeho Štandardu prajem, aby aj pre nich boli tohtoročné veľkonočné sviatky sviatkami radosti, a aby ich strávili v kruhu tých, s ktorými sa cítia príjemne. Dámam aj mladým dievčatám prajem veľa ohľaduplných šibačov, zdravie a veselosť po celý rok.

Pánov prosím, aby boli k svojim nežným polovičkám zhovievaví a vyšibali si od nich nielen stužky a chutné dary, ale aj úsmev na perách.


Ďalšie články