Trenčín ožije veľkým športovým podujatím. Privíta Detskú Tour Petra Sagana

Detská tour petra sagana Detská tour Petra Sagana sa každoročne teší veľkému záujmu detí. Foto: Cyklistický klub CDT

TRENČÍN – V lesoparku Brezina sa v sobotu 13. apríla uskutoční prvé kolo 11. ročníka Detskej Tour Petra Sagana. Štart aj cieľ budú na rovinke pri lanovom parku Tarzánia, kde tiež postavia pódium.

Metropola Trenčianskeho kraja sa po prvý raz v histórii týchto pretekov ocitla na mape dejísk DTPS, čo riaditeľ podujatia Peter Zánický považuje za správny krok.

„Trenčín je krajské mesto a veľká spádová oblasť so záujmom o cyklistiku. Existujú tu cyklistické kluby, budujú sa cyklotrasy a aj lesopark Brezina pri Trenčianskom hrade je atraktívnym miestom na preteky. Ak vyjde počasie, ako sa zatiaľ ukazuje v predpovediach, potom sa dá očakávať vysoká účasť. Päť dní pred štartom sme mali prihlásených 250 pretekárov,“ povedal pre Trenčiansky Štandard Zánický.

„Verím, že tento týždeň počet prihlásených výrazne narastie. Pozývame všetky deti z Trenčína a okolia, ktorí sa ešte na našich pretekoch nezúčastnili, aby si prišli vychutnať atmosféru pretekov. Naším sloganom je: Bicyklovanie je zábava,“ vyjadril sa.

Podujatie nebude len o výkonoch. „My sa snažíme deti motivovať, aby chodili na viaceré kolá. Ak budú štartovať minimálne na štyroch podujatiach, tak ich potešíme minidresom Petra Sagana a ďalšími darčekmi, ale ak nemôžu, nič sa nedeje. Sme radi, ak prídu aspoň na jedno kolo. Vidíme sa v Trenčíne,“ dodal riaditeľ pretekov.

Záujemcovia sa prihlasujú cez online formulár. Tí, ktorí to nestihnú, môžu tak učiniť aj počas prezentácie, ktorá sa uskutoční vo vstupnej hale hotela Veverica v piatok 12. apríla (17:00 až 18:00) a v sobotu 13. apríla (8:00 až 10:00).

Na preteky s medzinárodnou účasťou sa zodpovedne pripravuje aj trenčianska samospráva. „Výrazné terénne úpravy v lesoparku nie je potrebné robiť. Viditeľnými páskami sa vyznačí trasa pre účastníkov. Na preteky sa využijú časti turistických chodníkov a DIVO trailov,“ uviedla pre Trenčiansky Štandard hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Trať povedie po turistických chodníkoch a spevnených cestách s krátkymi stúpaniami a klesaniami. Jej dĺžka a náročnosť bude závisieť od súťažnej kategórie. Kategória baby (ročník 2020 a viac) je nesúťažná, ceny dostanú všetci účastníci.

V ostatných kategóriách – mikro, mili, mini, mladší žiaci a starší žiaci (2010 a 2011) – získajú prví traja v cieli plakety a medaily Petra Sagana aj ceny od partnerov. Na súťaži sa môžu zúčastniť v kategórii rodičia aj rodinní príslušníci, ktorí zaplatia najvyššie štartovné 6 eur.

Ako prví odštartujú baby cyklisti (10:30), ktorí si zmerajú sily na spevnenej ceste – rovinke. Potom prídu na rad ostatné kategórie. Vyhlasovanie všetkých výsledkov a žrebovanie tomboly sa očakáva medzi 14:30 až 15:00. Počas podujatia bude pre verejnosť pripravený sprievodný program s rôznymi atrakciami.

Mesto Trenčín ako spoluorganizátor zabezpečí cisternu na umývanie bicyklov v prípade nepriaznivého počasia, elektrocentrálu, ak existujúci prívod nebude dostačujúci, pódiové dielce a ozvučenie, propagáciu udalosti, zábrany, sociálne zariadenia, dobrovoľníkov, zber a odvoz odpadu, kolíky na vytýčenie súťažnej dráhy a súčinnosť pri vybavovaní všetkých povolení.

„Ešte zabezpečíme regulovanie parkovania pre účastníkov, ubytovanie pre organizátorov, miestnosti pre registráciu a prezentáciu, záchranné a hasičské zložky a súčinnosť mestskej polície. Je dôležité, aby bola zabezpečená riadna regulácia dopravy a nedošlo ku komplikáciám,“ doplnila pre Trenčiansky Štandard Ságová.

Hlavným usporiadateľom DTPS v Trenčíne je klub Cyklistická Detská Tour, ktorý podujatie zorganizuje s pomocou mesta Trenčín, spoločnosti Sportinstitut, Slovenského zväzu cyklistiky, OZ Šport spája a spoločnosti Origos Trenčín.

Ďalšie kolá sa budú konať v Budmericiach (4. mája), Zborove nad Bystricou (11. mája), Demänovej (16. júna), Nitre (31. augusta), Stupave (15. septembra) a finále v Šamoríne (28. septembra).


Ďalšie články