Dominanta obce, ktorá je spájaná so Štúrom a Ostrolúckou, dostala nový nádych

Slávnostný deň. Foto: Rasťo Harakal Slávnostný deň. Foto: Rasťo Harakal

TRENČÍN – Renesančný kaštieľ v obci Zemianske Podhradie, ktorý slúži ako domov sociálnych služieb, sa podarilo úspešne zrekonštruovať. Objekt dostal nové opláštenie a pôsobí reprezentatívnejšie. Investícia išla z rozpočtu župy.

Trenčiansky samosprávny kraj začal uplynulý týždeň s deinštitucionalizáciou domovov sociálnych služieb (DSS). V praxi to znamená, že napríklad z DSS v Adamovských Kochanovciach presťahujú klientov do novovybudovaných nízkoenergetických rodinných domov. Projekt plánujú dokončiť začiatkom roka 2026.

Župe sa podarilo úspešne zrekonštruovať aj kaštieľ Príleských, ktorý takisto slúži ako DSS v Zemianskom Podhradí. „Je to národná kultúrna pamiatka a nám sa podarilo zrekonštruovať vonkajšok a celý obvodový plášť, čím sme spríjemnili prostredie približne 80 klientom a 41 zamestnancom,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

Renesančný kaštieľ v obci Zemianske Podhradie slúži ako domov sociálnych služieb. Zdroj: Rasťo Harakal

Stavba prešla kompletným odvodnením a odvetraním, takže by v budúcnosti múry objektu nemali vlhnúť. Vykonali aj sanačné práce, ale samotnú stavbu to nenarušilo. „Portikus musel byť zvlášť sanovaný, pretože bol rozpadnutý a len jeho sanácia stála vyše 200-tisíc eur,“ pokračoval Baška.

„Chcem povedať, že táto rekonštrukcia významne vplýva na poskytovanie kvality v sociálnych službách a takisto aj zlepšuje kvalitu života našich klientok,“ poznamenala riaditeľka zariadenia Terézia Pátrovič.

„Môžem vyjadriť obdiv zamestnancom, ktorí aj počas rekonštrukcie za plnej prevádzky riešili všetky služby, ktoré poskytujú,“ doplnil starosta obce Zemianske Podhradie Miroslav Zámečník.  

Celá investícia v hodnote 1,9 milióna eur pochádza z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Kaštieľ Príleských je dvojpodlažná budova s dvoma hranolovými vežami na nárožiach. Na priečelí sa nachádza medzi vežami iónske stĺporadie. Je najstarším objektom v obci a zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.

V 19. storočí patril rodine Ostrolúckych. V kaštieli žila Adela Ostrolúcka, niekdajšia láska Ľudovíta Štúra. Ich spoločný príbeh opísal v literárnom diele spisovateľ Ľudo Zúbek. Obaja sa zoznámili v obci Zemianske Podhradie.

Kaštieľ Príleských prešiel rekonštrukciou. Foto: Rasťo Harakal
Jedna z veží. Foto: Rasťo Harakal
Základný kameň stavby. Foto: Rasťo Harakal
Trenčiansky župan Jaroslav Baška. Foto: Rasťo Harakal
Nádvorie kaštieľa. Foto: Rasťo Harakal
V tomto kaštieli sa stretli Adela Ostrolúcka a Ľudovít Štúr. Foto: Rasťo Harakal

Ďalšie články