Mladý Adrián vydržal za mrežami len rok, zvyšok trestu si odpyká doma

povazska-galik Mladý Adrián v spoločnosti svojho otca dohaduje detaily svojho prechodu do domáceho väzenia s probačno-mediačnou úradníčkou. Foto: RV

POVAŽSKÁ BYSTRICA – Ráno sa ešte zobudil za väzenskými múrmi, ale noc už strávi pod perinou vo vlastnej posteli. Sudca v Považskej Bystrici dnes vyhovel žiadosti o premenu zvyšku výkonu nepodmienečného trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia pre 23-ročného Adriána, ktorý pred viac ako tromi rokmi jazdou pod vplyvom alkoholu pripravil o život svojho kamaráta Mareka.

Tragédia sa odohrala 11. augusta 2020 v neskorých večerných hodinách, keď sa dvojica kamarátov vracala z chaty v Dolnej Marikovej. Adrián za volantom Škody Superb nezvládol prejazd ľavotočivou zákrutou a narazil do betónového stĺpa elektrického vedenia. Vozidlo odhodilo späť na vozovku, ale to už bol v aute živý len jeden z dvoch mladíkov. Spolujazdec Marek utrpel rozsiahle zranenia, ktorým na mieste podľahol.

Adriánovi hrozil trest odňatia slobody od štyroch do desiatich rokov, ale už na úvodnom pojednávaní urobil vyhlásenie o tom, že je vinný. „Chcel by som sa ospravedlniť celej Marekovej rodine za to, čo sa stalo. Ja sám si to nikdy neodpustím a je mi to veľmi ľúto,“ kajal sa vo svojej záverečnej reči Adrián.

Sudca uprednostnil pred výkonom trestu vo väznici trest domáceho väzenia. „Obvinený nebol doteraz súdne trestaný, svoj čin úprimne oľutoval. Navyše je to mladý človek vo veku do 25 rokov a v tejto kategórii sa má preferovať ukladanie alternatívnych trestov,“ zdôvodnil po vynesení rozsudku svoje rozhodnutie sudca.

Krajský súd však vec vrátil na opätovné prerokovanie s tým, že zo strany mladíka nešlo o ojedinelé vybočenie z medzí riadneho života. Upriamoval pozornosť aj na to, že v priebehu siedmich mesiacov roka 2019 bol trikrát priestupkovo postihovaný, a to aj za výrazné prekročenie najvyššie povolenej rýchlosti v obci o 44 km/h.



Pri opätovnom prerokovaní okresný súd svoje pôvodné rozhodnutie potvrdil, ale aj na druhý pokus sa prokurátor odvolal, keďže trest domáceho väzenia považoval za neprimerane mierny, pričom nezabezpečí dostatočnú nápravu páchateľa. Odvolací súd sa v marci minulého roka s názorom prokurátora stotožnil.

„Doplnené dokazovanie potvrdilo, že obžalovaný bol nezodpovedný vodič, ktorý jazdil agresívne a prekračoval stanovené rýchlosti,“ vysvetlil predseda odvolacieho senátu. Vzhľadom na výšku trestu mladého Adriána priamo z pojednávacej miestnosti eskortovali do väznice.

Prvé tri týždne si odsedel v Ilave, neskôr ho premiestnili do otvoreného oddelenia trenčianskej väznice so sídlom v Opatovciach. Riaditeľ ústavu požiadal o premenu zvyšku výkonu nepodmienečného trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia. Dôvodil to pozitívnym hodnotením mladého Adriána a vzornou disciplínou, za ktorú bol viackrát odmenený aj vychádzkami a mimoriadnym voľnom.

Adrián bol na dnešnom pojednávaní skúpy na slovo a k žiadosti nechcel nič dodať. Vzhľadom na fakt, že sudca okresného súdu mu už pri prvotnom rozsudku udelil trest domáceho väzenia a ani prokurátor nemal voči premene zvyšku trestu výhrady, dal sa očakávať jednoznačný verdikt v prospech Adriána.

Po krátkej prestávke vyhlásil sudca uznesenie, na základe ktorého bude Adrián z väzby prepustený a zvyšných 690 dní trestu si odpyká v domácom väzení s monitorovacím náramkom a v pravidelnom kontakte s probačno-mediačným úradníkom.


Ďalšie články