Brezina patrí všetkým a nie jednej skupine, tvrdí združenie, ktoré tam buduje cyklotrasy

DIVO traily sú budované v rámci verejných brigád. Foto: Divo občasné združenie/FB DIVO traily sú budované v rámci verejných brigád. Foto: Divo občasné združenie/FB

TRENČÍN – Obľúbený trenčiansky lesopark Brezina zažíva v uplynulých rokoch výrazné zmeny. Tie vyvolávajú obavy u mnohých miestnych obyvateľov, ktorých okrem zvýšenej návštevnosti znepokojujú aj rastúce siete cyklistických trás.

Pán Marián B. býva od narodenia pod Brezinou. Lesopark bol vždy jeho obľúbeným miestom na relax, no v uplynulých rokoch si čoraz viac všíma, ako sa mestská oáza pokoja mení. Pribúda áut, ľudí, psov, jazdí tu vyhliadkový vláčik. Čo však rodeného Trenčana znepokojuje najviac, je budovanie trailových cyklodráh, ktoré zastrešuje OZ DIVO. 

Stret s cyklistom

Po strete s cyklistom, ktorý ho, podľa jeho slov, pri výstupe na Štefánikovu vyhliadku takmer prevalcoval, adresoval miestnej radnici svoje obavy z toho, že Brezina začína byť neúnosne popretkávaná, predovšetkým zo severu, trailovými cyklotrasami. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti opísal svoje podozrenia ohľadom činnosti OZ DIVO. 

„Je zarážajúce, že dátum podpísania zmluvy je 21. 4. 2023, pričom DIVO buduje traily na Brezine minimálne 2 roky a popritom dostávalo od mesta na túto oficiálne nezlegalizovanú činnosť dotácie z verejných peňazí nás všetkých. Som presvedčený, že mesto Trenčín nedalo vypracovať žiadnu správu o dopade tohto invazívneho budovania trailov na biotop Breziny. Určite by bolo možné dosiahnuť nejaký kompromis, ale nie takýmto živelným, neekologickým, netransparentným spôsobom, ktorý ohrozuje záujmy väčšiny,” dodal pán Marián.

Združenie koná legálne

Na príspevok od pána Mariána reagoval aj Adam Babjak, zodpovedný za DIVOtraily. Informácie nepovažuje za úplne pravdivé, pričom zdôraznil, že činnosť združenia je v súlade s právnymi predpismi a koná transparentne, bez záujmu o obohatenie. 

„Naším cieľom je rozvíjať a podporovať rôzne outdoorové športy. Na Brezine sme začali upravovať traily a cyklochodníky na základe spolupráce s Mestským hospodárstvom a správou lesov (MHSL) a mestom Trenčín. Traily na Brezine existovali aj pred rokom 2021, ale boli ilegálne a nekoordinovane sa rozvíjali na rôznych miestach Breziny. Preto sme začali pracovať na tom, aby traily začali byť koordinované a na miestach vykomunikovaných so správcami Breziny,” vyjadril sa. 

Spolu s MHSL, zástupcami mesta a Štátnou ochranou prírody pritom dbali aj na Generel Breziny (fauna a flóra) tak, aby sa výrazne zvýšila bezpečnosť všetkých návštevníkov lesoparku. 

„Každý má inú predstavu o trávení času na Brezine, a preto je z pohľadu bezpečnosti lepším riešením oddeliť cyklistov od chodcov, psičkárov, bežcov a podobne. Pretože aj keď sme Brezinu poznali inak, mení sa na viac využívané miesto. A nespôsobili to DIVO traily. Naopak, traily sa začali budovať práve vzhľadom na tento vývoj,” povedal pán Babjak.

Brezina patrí všetkým

DIVO traily sú budované v rámci verejných brigád, na ktorých sa pravidelne zúčastňuje približne 20 ľudí. Pri ich výstavbe a označovaní sa však začali stretávať s vandalizmom. Označenie trailov malo pritom zvýšiť bezpečnosť rôznych skupín využívajúcich Brezinu. Verejnosťou však bola táto iniciatíva pochopená inak. 

Záujem občanov tak združenie zohľadnilo vo verejnej debate, ktorú zorganizovali spolu so zástupcami Mestských lesov a mesta Trenčín. Zúčastnili sa na nej aj zástupcovia rôznych skupín užívateľov lesa, vrátane peších, bežcov či majiteľov psov.

„Výsledkom boli výborné poznámky, a to nás doviedlo k tomu, že sme sa rozhodli urobiť značenie chodníkov a informačné tabule pre peších aj cyklistov. Brezina patrí všetkým, nielen jednej skupine a určite nechceme, aby bola priestorom pre dohady, hádky a negatívne pocity,” uzavrel Adam Babjak.

V rámci budúcich plánov sa OZ DIVO zaviazalo k ďalšej verejnej debate týkajúcej sa vývoja trailov na Brezine a hľadania kompromisných riešení, ktoré budú vyhovovať všetkým zainteresovaným stranám.

Termín a miesto diskusie zverejnia po dohode so zástupcami Mestských lesov a mesta Trenčín.

Budovanie trailových cyklodráh zastrešuje OZ DIVO. Foto: Divo občasné združenie/FB
DIVO traily sú budované v rámci verejných brigád. Foto: Divo občasné združenie/FB
Pri výstavbe cyklodráh a ich označovaní sa stretávajú s vandalizmom. Foto: Divo občasné združenie/FB
OZ DIVO organizuje aj podujatia pre deti. Foto: Divo občasné združenie/FB

Ďalšie články