Trenčín sa môže pochváliť unikátnym klavírom. Vyskúšal si ho aj primátor Rybníček

IMG_3114 Základná umelecká škola ďakuje mestu. Takýto klavír hocikde nanájdete. Foto: Trenčiansky Štandard

TRENČÍN – Mesto sa môže pochváliť novým hudobným nástrojom až z ďalekého Hamburgu. Krásny koncertný klavír Yamaha už využívajú učitelia aj žiaci Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Karola Pádivého.

Klavír priviezli do školy 13. marca. Mesto naň vyčlenilo z rozpočtu 60-tisíc eur s cieľom podporiť mladé hudobné talenty. Nástroj bude využívať aj radnica ako zriaďovateľ školy na koncerty vážnej hudby či súťaže. „Ak by tu chcel niekto koncertovať, sme k dispozícii,“ vyhlásila Lenka Sijková Sopoligová, riaditeľka ZUŠ Karola Pádivého.

Svoju premiéru má už za sebou

Poslucháči si mohli prvý raz vypočuť zvuk nového nástroja 20. marca na XII. ročníku Klavírnej súťaže Trenčianskeho kraja.

Nástrojov a pomôcok by škola potrebovala viac. Zaujímalo nás preto, prečo bol práve klavír prioritou. „Ten klavír totiž nie je len pre nás, ale pre celé mesto. Keď primátor prišiel na moju inauguráciu, po všetkých oficialitách sa ma spýtal na potreby školy. Spomenula som mu, že už roky žiadame o dobrý klavír,“ povedala riaditeľka.

Z 55 vyučujúcich tu 15 hrá na klavíri a veľa ďalších učiteľov učí hru na iné hudobné nástroje, ktoré potrebujú klavírny sprievod. „Takže to nie je nástroj len pre klaviristov, ale pre všetkých hudobníkov. Primátor nás vyzval, aby sme napísali požiadavku a do decembra stihol prebehnúť celý proces. Ak by sme váhali dlhšie, ten klavír by bol podstatne drahší,“ objasnila.

Akustický klavír si vybrali na základe odporúčaní odborníkov. Pri nákupe boli limitovaní aj cenou. „V tejto cenovej relácii sa vyrábajú nástroje, ktoré sú sériovo vyrábané, no Yamaha S5X, ktorú sme si vybrali my, patrí do prémiovej rady koncertných nástrojov,“ ozrejmila riaditeľka.

„Každý jeden kus je zhotovený na mieru. Na Slovensku nemáme showroom, kde sa dá vybrať osobne koncertný nástroj, preto sme ho museli vybrať a priviezť až z Hamburgu,“ dodala.

Kto všetko už na klavíri hral? „Vyskúšala som si ho ja s dvomi kolegami klaviristami, ďalej na ňom hrali všetci 63 účastníci súťaže, docentka Varhaníková z Akadémie múzických umení a pár tónov si zahral aj pán primátor,“ uviedla Lenka Sijková Sopoligová.

Riaditeľka nešetrila chválou a vďakou na adresu mesta. „Oplatí sa komunikovať aj s primátorom a s poslancami. Konštruktívnou komunikáciou a vysvetľovaním sa dajú dosiahnuť významné veci. Veľká vďaka preto patrí primátorovi aj mestským poslancom, ktorým záleží na kultúrnom dianí v meste Trenčín. Nestretli sme sa s nevôľou, ale s pochopením,“ vyjadrila sa.

Klavír podľa nej nie je sezónna záležitosť, ale dlhodobá investícia, ktorá dôstojne prispeje aj k titulu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK).

Prostriedky na nástroje a podujatia sa škola snaží získať, kde sa dá

Klavírom však potreby školy nekončia. „Hľadáme ďalšie spôsoby, ako získať finančné prostriedky. Máme možnosť žiadať o granty, skúšame sa zapájať do rôznych výziev a žiadame aj o sponzorské dary, aj o 2 percenta z daní, ktoré získavame pomocou OZ RZ pri ZUŠ Trenčín,“ osvetlila riaditeľka.

Väčšina nástrojov, a nielen klavíry, ktoré používajú pedagógovia a žiaci, škola získala ešte v 70. a 80. rokoch minulého storočia. „Sú opotrebované. Sústavne preto oslovujeme rôzne inštitúcie a sponzorov. Bolo by fajn každé tri roky kúpiť aspoň jedno pianíno,“ uzavrela Lenka Sijková Sopoligová.

Dodala, že aktuálne majú schválený grant na zorganizovanie verejného kultúrneho podujatia, no s kúpou hudobných nástrojov je to náročnejšie. Škola by podľa riaditeľkiných slov potrebovala aj väčšiu koncertnú sálu, ktorá by mohla pomôcť zvýšiť počet divákov. Tento cieľ vidí optimisticky.

Škola tento rok oslavuje 75. výročie svojho založenia. Slávnostný galakoncert sa uskutoční 25. apríla v Okruhovom Dome Armády (ODA) o 17:00. „Vystúpia na ňom naši súčasní žiaci, pedagógovia a absolventi, ktorí v umeleckom svete už niečo znamenajú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ uviedla riaditeľka.

V utorok 30. apríla a v stredu 15. mája sa v škole uskutočnia aj prijímacie skúšky do všetkých odborov. Horúcou novinkou je nový odbor audiovizuálna a multimediálna tvorba. Elektronickú prihlášku môžu uchádzači nájsť tu.

Škola už odchovala množstvo skvelých umelcov a darí sa jej držať si vysokú úroveň aj v súčasnosti. Aktuálne ju navštevuje zhruba 1 200 žiakov, približne polovicu z nich tvoria žiaci hudobného odboru.

V ZUŠ-ke môžete nájsť dlhodobú expozíciu izby Karola Pádivého. Foto: Trenčiansky Štandard
Umenie na každom kroku. Foto: Trenčiansky Štandard
Škola aktuálne otvára ďalší odbor. Foto: Trenčiansky Štandard
V Trenčíne sa umeniu darí. Foto: Trenčiansky Štandard
Nový klavír má úžasný zvuk a vonia novotou. Foto: trencin.sk
Úplne iný zvuk. Foto: trencin.sk
Riaditeľka ZUŠ K. Pádivého nešetrila slovami vďaky. Pár tónov na klavíri vylúdil aj Richard Rybníček. Foto: trencin.sk
Klavír Yamaha S5X je zhotovený na mieru, doviezli ho z Hamburgu. Foto: trencin.sk

Ďalšie články