Odmalička milovala vecičky pre deti. Dnes má v Trenčíne vlastný obchod

Simona Dlouhá Simona Dlouhá si splnila svoj sen. Otvorila si obchod s detským sortimentom, nie však hocijakým. Foto: archív S. Dlouhej

TRENČÍN – Podnikanie na materskej nie je v dnešnej dobe nič nové. Mnohé mamičky chcú finančne prispieť do domácnosti aj počas rodičovskej dovolenky. Simona Dlouhá je jednou z akčných mamín, ktoré sa do biznisu pustili práve v takom období.

K vzniku e-shopu bezvaplienky.sk ju neinšpiroval nik iný ako jej synček. Dnes má v Trenčíne obchod s detskými vecičkami Little Store a jeho sortiment neustále narastá. Sympatická podnikateľka prezradila viac o svojom vysnívanom obchode v rozhovore pre Trenčiansky Štandard.

Ako sa zrodil nápad otvoriť si e-shop s detskými plienkami?

Narodil sa mi prvý syn a mali sme problém s dermatitídou. V tom čase, pred 6 rokmi, boli veľmi propagované isté plienky vyrobené v Českej republike. Vyskúšala som ich a bola som nadšená. Neviem, ako sa mi zrodila táto myšlienka, ale presne si pamätám ten moment, ako som išla v noci spať a prebehlo mi hlavou, že by sme mali tieto plienky dostať aj na slovenský trh. Zobrala som telefón a hneď napísala výrobcovi v Čechách, či by táto možnosť bola. O týždeň na to sme mali stretnutie, kde sme sa dohodli na spolupráci. Som veľmi vďačná za túto možnosť spestrenia materskej. Mňa ako človeka to veľmi posunulo, spoznala som veľa skvelých ľudí, za čo som veľmi vďačná.

Čo je na týchto plienkach extra? Prečo by ich mali používať aj ostatné detičky?

Plienky neobsahujú žiadne chemicky pridané zložky, farbivá, ktoré deťom spôsobujú dermatitídy, podráždenia zadočku. Ja som nikdy nepoužívala pri deťoch žiadne krémy na zadoček, lebo nebolo treba. Pokiaľ má dieťa kvalitnú plienku a vlhčené obrúsky a, samozrejme, je pravidelne prebaľované, tak problémy s podráždením pokožky by nemali vznikať.

Po čase si si rozšírila sortiment. Môžeme teda predpokladať, že obchod začal prekvitať. Na základe čoho si vybrala ďalšie produkty, ktoré ponúkaš zákazníkom?

Mojím cieľom bolo mať na e-shope produkty, ktoré mamina počas bežného dňa s dieťatkom potrebuje. Aby na jednom mieste našla potrebné veci a nemusela hľadať na iných e-shopoch. Snažím sa ponuku stále zlepšovať a sledovať novinky, ktoré by pre maminy mohli byť atraktívne.

Trh sa za tých šesť rokov veľmi zmenil. Pribudlo a stále pribúda veľmi veľa e-shopov. Ale aj veľa ubúda. Situácia po covide a od začiatku vojny na Ukrajine zmenila nákupné správanie ľudí a to nám situáciu trošku sťažilo. Je ťažšie zaujať zákazníka.

Tvoja klientela narástla a otvorila si si aj kamennú predajňu. Kde ju záujemcovia môžu nájsť? Dá sa povedať, že vlastniť kamenný obchod bol tvoj sen?

Áno, predajňu sme otvorili v rodnom Trenčíne. Chodila som okolo jedného maličkého priestoru a napadla mi myšlienka, že by nebolo zlé si k e-shopu otvoriť taký mini obchodík, v ktorom by ľudia našli sortiment z e-shopu a ešte viac.

Deti a detské veci boli mojou vášňou už od malička. Už ako dieťa som chodila do detských obchodov a skúšala kočiare, voňala detskú kozmetiku a obdivovala detské oblečenie. Pri mojich vlastných deťoch som sa presvedčila, že je to smer, v ktorom vidím zmysel, baví ma a prináša mi radosť. Mať kamennú predajňu je úplne iné ako e-shop. Na jednom mieste viete pochopiť to, čo človek potrebuje a viete mu aj poradiť. Mám veľmi rada ľudí a energiu medzi ľuďmi a tá tu naozaj vzniká skvelá, za čo som vďačná. Mojím cieľom je vytvoriť v Trenčíne miesto, kde si ľudia vždy nájdu niečo pekné pre svoje deti a budú sa tu cítiť dobre a príjemne.

Pre koho je určený tvoj sortiment?

Sortiment, ktorý máme, je vhodný pre deti od narodenia cca do tých 6 rokov. V ponuke máme hračky, ktoré deti rozvíjajú, rôzne kreatívne sady a drevené hračky. Plienky, vlhčené obrúsky a kozmetiku. Detské oblečenie, hlavne slovenskej výroby – snažím sa podporiť slovenský trh. Papučky do škôlky, do školy, čiapky a jednoducho povedané sortiment vecí, ktoré potrebujete na bežné fungovanie s dieťatkom.

Vnímaš v našom kraji veľkú konkurenciu?

Konkurencia je vždy a všade. Ja konkurenciu neberiem negatívne. Do obchodov, ktoré sa v Trenčíne nachádzajú, veľmi rada pošlem vždy každého zákazníka, ktorý u nás nenájde to, čo potrebuje. Myslím, že celý predaj je o chémii medzi predávajúcim a kupujúcim a každý človek chodí tam, kde mu to vyhovuje a cíti sa tam dobre.

Vzhľadom na to, že tvoj ocino Branislav Jánoš má za sebou úspešnú hokejovú kariéru, podieľa sa na tvojom obchode alebo je to čisto tvoje „dieťa“?

Keď sme s e-shopom začínali, mali sme plienky uskladnené v pivnici mojich rodičov, takže tatino s maminou mi na začiatku poskytli priestor, za čo im ďakujem. Tatino má svoju robotu a záujmy, ktorým sa venuje. Pokiaľ potrebujem akúkoľvek pomoc, rodina je tu vždy pre mňa.

E-shop a obchodík je také moje tretie dieťa. S pomocou môjho manžela, ktorý pokiaľ má medzi svojou robotou voľno, mi vždy pomôže s balením balíčkov, s vybalením tovaru a inými vecami, ktoré je potrebné vybaviť. Sme jednoducho tím, ktorý sa podporuje, pomôže si vždy a vo všetkom.

Bolo ťažké vybudovať obchod? S akými nástrahami si bojovala?

Aktuálne nemám pocit, že by sme niečo vybudovali, skôr stále budujeme. Je to často náročné, lebo človek neustále potrebuje investovať peniaze do tovaru, aby si ľudia našli všetko, čo potrebujú, ale zároveň zarobiť aj na bežné fungovanie prevádzky a zarobiť aj sám na seba – to je najväčšia výzva celého podnikania.

Človek má často chuť s tým seknúť, ale potom príde niečo, čo ho nakopne a posunie dopredu. A ja stále verím, že pokiaľ človek svoju prácu miluje a vkladá do nej veľa energie, časom sa výsledok dostaví.

K obchodovaniu s detským sortimentom ju inšpirovali vlastné deti. Foto: archív S. Dlouhej
Krásny výklad, čo poviete? Foto: S. Dlouhá
V obchodíku kúpite tovar, ktorý bežne v obchodoch s detským sortimentom nenájdete. Foto: S. Dlouhá
Navštívili ste Little Store? Foto: S. Dlouhá
Tovar je vhodný pre deti od 0 do 6 rokov. Foto: S. Dlouhá
Sen sa dá splniť aj počas materskej dovolenky. Foto: S. Dlouhá
Potecha pre oči. Foto: S. Dlouhá

Ďalšie články